torsdag 30 december 2021

Annika Norlin sjunger tvåspråkigt



Annika Norlin
, i musikaliska sammanhang kanske mer känd som Säkert! och Hello Saferide, släpper nu ett album med sånger både på engelska och svenska.

Först får vi sex sånger på engelska och därefter sex sånger på svenska.

Albumet heter Mentor och släpps 21 januari.

Fyra låtar har redan släppts: Darkest Shade of Dark, Den sista, Hydra och Pengar.

tisdag 28 december 2021

Ellinor Brolin tolkar Kjell Höglund



Jag ska erkänna att jag i tanken har förväxlat Ellen Sundberg och Ellinor Brolin. När nyheten om Brolins album med Kjell Höglund-tolkningar kom så tänkte jag, "men har hon inte gjort en sådan skiva redan?".

Nej, det har hon ju inte, utan det var alltså Ellen Sundberg, på Du sålde min biljett (och hon tolkade också Bodil Malmsten i fjol, på Ett bloss för Bodil Malmsten).

Ellinor Brolin har gjort ett album med tidigare outgivna sånger av Kjell Höglund. Albumet är producerat av Johan Johansson och musiken är skriven av Höglund själv, Peter LeMarc, Kajsa Grytt, Staffan Hellstrand m fl.

Albumets titellåt Det tredje årtusendet, av Johan Johansson/Kjell Höglund, har släppts som singel. Albumet släpps 28 januari.

söndag 26 december 2021

Årets bästa skivor: 1. Connectivity, Grace Petrie



Varje år ställer jag mig samma fråga - är det här årets tio bästa skivor? Och är skivan på nummer ett verkligen årets bästa skiva?

Vissa år är det faktiskt tveklöst. Jo, det här är årets bästa skiva. Och då talar jag för mig, så klart. Någon objektiv smak existerar inte. Och jag lyssnar i princip inte alls på musik som i dagsläget får uppmärksamhet av vare sig publik eller kritiker. Du kanske hittar något enstaka namn på årets lista - David Ritschard, till exempel - som också uppmärksammas av andra som varandes "inne".

I år kan jag säga att jag skulle ha kunnat placera skivorna 1-5 i vilken ordning som helst. De gjorde ungefär lika stort intryck. 

Grace Petrie från Leicester hamnar överst av tre skäl: albumet Connectivity har i princip bara bra låtar, hon visar att det finns liv i aktivisttrubadurgenren, även sedan Billy Bragg blivit tråkig, och, sist men inte minst, hon har humor.

Några av höjdpunkterna visar Petries spännvidd. Med kamplåten/allsångstrallen Storm to Weather tar hon sig an pandemin. We've Got An Office In Hackney avslöjar musikbranschen i dess futtighet. I Galway sjunger hon om när hon var "det sämsta uppträdandet i stan" under en viss kväll.

Hon hinner sjunga både om kärlek (i t ex Romance Addict) och möbler (IKEA) innan hon avslutar med ännu en kampsång, The Losing Side. "If I spend my life on the losing side, you can lay me down, knowing that I tried" - ett motto så gott som något.

torsdag 23 december 2021

Årets bästa skivor: 2. Consequences, Joan Armatrading



Jag har inte haft Joan Armatrading på en årets tio bästa-lista sedan 2010, då hon släppte This Charming Life.

Hennes skivor har naturligtvis inte varit usla under det senaste decenniet, men det har känts som om engagemanget inte riktigt har funnits där. Eller så har det varit någon konceptskiva baserad på Shakespeare... 

Consequences kliver hon in från början och visar var skåpet ska stå. Det är en ovanligt konsekvent, helgjuten samling sånger, med fin balans mellan upptempolåtar och ballader. Allting känns harmoniskt, som om sångerna verkligen bildar en helhet.

Plus att det inte går att undvika att Joan själv - oavsett vad hon har hävdat, att hon inte skriver om sig själv - har mött kärleken. Natural Rhythm, Already There och To Be Loved - redan de tre inledande låtarna sätter tonen och det övergripande ämnet för albumet.

Armatrading kan till och med slänga in en instrumental, Sunrise, utan att det känns lökigt. Sedan avslutar hon med en väldigt fin ballad, To Anyone Who Will Listen.

Ett album fullt i klass med Joan Armatradings bästa från 70- och 80-talen.

onsdag 22 december 2021

Årets bästa skivor: 3. Regn av glas, Ossler



Ossler
rör sig i bekanta miljöer i texterna på sitt åttonde soloalbum, Regn av glas. Det är karga öar i Keltiska havet, hamnkvarteren i Rotterdam, tågbangårdar på väg mot Gare du Nord... 

Vi besöker även Asterions hus (en novell av Jorge Luis Borges) och följer i fotspåren på Sabrodts tiger (den sista frilevande vargen i Tyskland, som sköts 1904).

Ossler blir också bland de första svenska artisterna att sjunga om pandemin, i 16.45 i smittans år. Vilket får sägas vara ovanligt nutida för att vara Ossler. Annars har man nästan alltid känslan av att han sjunger från ett tidlöst tillstånd.

Musikaliskt lyckas Ossler och bandet variera sig, från storslagna arrangemang till lugnare visor, över 1 timme och sex minuter som ändå känns kort, eftersom skivan är så bra, från början till slut.

Ossler har mutat in ett helt eget hörn i svenskt musikliv, där ingen egentligen konkurrerar med honom. Dilemmat med att ha ett eget hörn, är att alla tittar i de hörn där de flesta artisterna trängs med varandra. Om alla bara vrider blicken lite, så får ni syn på Ossler.


Årets bästa skivor: 4. Blåbärskungen, David Ritschard
Årets bästa skivor: 5. Huvva! vad tiden går, Merit Hemmingson
Årets bästa skivor: 6. The Moon and Stars: Prescriptions for Dreamers, Valerie June
Årets bästa skivor: 7. Östan västan om stress och press, Stefan Sundström
Årets bästa skivor: 8. Dream of Independence, Frida Hyvönen
Årets bästa skivor: 9. Cobra Poems, Daniel Romano
Årets bästa skivor: 10. Dom som skiner, Thåström

måndag 20 december 2021

Årets bästa skivor: 4. Blåbärskungen, David Ritschard


Mina fördomar gjorde att jag trodde att David Ritschard var den typen av svensk Americana som jag gärna undviker. Den sorten som är mer renlärig än de som vuxit upp i Nashville, men ändå är rebeller mot Nashville. Det tenderar att finnas något humorfritt i den gruppen.

Som tur är, så är David Ritschard inte alls sådan. Han ser på allvar Alf Robertson som en musikalisk förebild. (Det finns många andra som lyfter fram Alf, i tydligt syfte att det ska kännas lite kitschigt.)

I sina bästa stunder lånar Ritschard formuleringsglädje från Cornelis Vreeswijk och folkhemssoul från Peter LeMarc

Ritschards texter målar vardagsinteriörer från flera delar av Sverige, med viss förkärlek för söder om söder. Klassperspektivet är tydligt och några av de hippaste musikskribenterna kanske blir lite oroliga både när Ritschard nämner Internationalen och det faktum att sångaren mottagit Robespierrepriset, det priset till en yngre skribent eller konstnär som delas ut samtidigt som - det ännu mer bespottade - Leninpriset.

Just nu kan han dock inte göra något fel. Det är svårt att se årets album, Blåbärskungen, som något annat än ett stort genombrott för David Ritschard.



Årets bästa skivor: 5. Huvva! vad tiden går, Merit Hemmingson
Årets bästa skivor: 6. The Moon and Stars: Prescriptions for Dreamers, Valerie June
Årets bästa skivor: 7. Östan västan om stress och press, Stefan Sundström
Årets bästa skivor: 8. Dream of Independence, Frida Hyvönen
Årets bästa skivor: 9. Cobra Poems, Daniel Romano
Årets bästa skivor: 10. Dom som skiner, Thåström

söndag 19 december 2021

Årets bästa skivor: 5. Huvva! vad tiden går, Merit Hemmingson



Tidlös musik, vad är det? Det är inte alltid lätt att bedöma. Men om musiken överlever, så är det väl bevis nog för att den är tidlös.

De traditionella folkmelodierna som Merit Hemmingson spelade in på tre album på 70-talet, de är tidlösa. Huvva! Svensk folkmusik på beat (1971), Trollskog (1972) samt Bergtagen (1973) gav alla folkmusikpuritaner hicka, men blev en glädjande överraskning för många andra som upptäckte musiken för första gången.

Det är tidlös musik och musik av sin tid, eftersom 70-talets trum- och gitarrljud onekligen finns där.

Jag vet inte om någon kommer att säga "typiskt 2021" om Huvva! vad tiden går.

Merit Hemmingson har tillsammans med Sara Parkman med flera ur hennes musikergeneration nytolkat åtta av spåren från 70-talsskivorna. Till och från känns det som att de öppnar ett ännu mer mäktigt rum än vad de gamla skivorna gjorde - Koralmelodi efter Bälter Erik Olsson, Älvdalen är det bästa exemplet. Gamle Evert är en pigg nytolkning av Evertsbergs gamla brudmarsch

Min enda lilla invändning är att vi bara får åtta låtar och 40 minuters musik, men det är inget att gnälla över utan vi får glädjas över det vi får.


Årets bästa skivor: 6. The Moon and Stars: Prescriptions for Dreamers, Valerie June
Årets bästa skivor: 7. Östan västan om stress och press, Stefan Sundström
Årets bästa skivor: 8. Dream of Independence, Frida Hyvönen
Årets bästa skivor: 9. Cobra Poems, Daniel Romano
Årets bästa skivor: 10. Dom som skiner, Thåström

lördag 18 december 2021

Årets bästa skivor: 6. The Moon and Stars: Prescriptions for Dreamers, Valerie June



Valerie June lyckas alltid täcka in en bred palett av stilar. Genom åren har hon visat att hon lockar publik som gillar soul, pop, country och nu också kanske meditationspubliken... via ett och annat eteriskt stycke på senaste skivan, The Moon and Stars: Prescriptions for Dreamers.

Den långa titeln och meditationsvisorna är det enda jag har att invända mot den här skivan. På plussidan innehåller den årets förmodligen bästa låt alla kategorier, Call Me A Fool, där Valerie June får sånghjälp av Carla Thomas.

June är som bäst när hon håller sig till raka, enkla soullåtar; även Stay och Why The Bright Stars Glow springer rakt in i klassikerfacket. Efter tre lyssningar känns det som att du hört dem i minst tjugo år.

Och om du upptäcker Valerie June först nu måste du definitivt även höra det föregående albumet, som är ännu bättre: The Order of Time.


fredag 17 december 2021

Årets bästa skivor: 7. Östan västan om stress och press, Stefan Sundström



Östan västan om stress och press
sägs vara den mer positiva uppföljaren till Domedagspredikan. Förvisso uppfattade jag inte det albumet som så himla negativt, men kanske spritter det ännu lite mer i Stefan Sundström den här gången.

Om inte annat, så var Domedagspredikan ett väldigt balladtungt album. Nu får vi lite mer Stonesrock, lite mer upptempo. Och det låter väldigt bra.

Bandet, Bo Kashis orkester, svänger på precis det där löst, gungiga sättet som vi vill. Nikke Ström på bas och Martin Emtenäs på trummor bildar en rytmsektion som aldrig skulle vilja att det var tajt men trist. Martin Hederos på klaviatur kan brodera ut melodierna. Och en Stefan Sundström-skiva utan Ola Nyströms riviga elgitarr skulle inte vara en Stefan Sundström-skiva. (Kanske är det därför skivor där han saknas har känts lite vilsna.)

Stefan själv låter på gott humör, och sprider sin övergripande berättelse om hur vi lever och hur vi borde leva med både humor och sälta. Ett och annat tjuvnyp delas ut, men i regel är tonen godmodig.

Sundströms bästa sedan Nu var det 2014.

Läs också gärna min intervju med Stefan Sundström här.


torsdag 16 december 2021

Årets bästa skivor: 8. Dream of Independence, Frida Hyvönen



Frida Hyvönen
återvänder till det engelska språket, efter en tillfällig (?) utflykt till svenskan på albumet Kvinnor och barn

Jag hade gärna sett att hon fortsatt att sjunga på svenska, något som slår mig extra hårt när jag hör henne sjunga duett med David Ritschard på dennes Än går det vågor.

Men samtidigt förstår jag, att Hyvönens värld är större än Sverige, och att engelskan kan behövas för de där internationella äventyren. 

Dream of Independence får vi Hyvönens funderingar om moderskap, relationer i medelåldern och våndan över att åldras. Musikaliskt har hon hittat en nisch där hon kan vara både melodiös och storslagen och ibland poppig, utan att det känns krystat. Frida Hyvönen låter alltid som Frida Hyvönen.

När det är som bäst är det verkligen intagande, ibland känns det nästan för perfekt, vilket alltid gör att det kliar lite inom mig.

På det hela taget dock ett starkt album, som befäster Frida Hyvönens särställning i svenskt musikliv.

onsdag 15 december 2021

Årets bästa skivor: 9. Cobra Poems, Daniel Romano


Kanadensiska Daniel Romano har under pandemin låtit kreativiteten blomstra. Jag har faktiskt inte ens koll på hur många studio- och liveskivor och samarbetsskivor han har hunnit släppa under 2020 och 2021. Wikipedia antyder att det kan vara 11... 

Årets huvudsakliga release verkar ändå vara Cobra Poems, krediterad till Daniel Romano's Outfit, samma band som släppte fjolårets utmärkta How Ill Thy World Is Ordered.

Jag är barnsligt förtjust i den typ av powerpop som Romano och hans band spelar på den här skivan. Som om The Beatles mötte Big Star, med modern produktion. 

Egentligen är det enda minuset den där gnagande känslan att just produktiviteten skavt lite på finishen, vissa låtar kanske skulle ha sorterats bort om Romano tagit lite mer tid på sig. Men det är ett litet minus i kanten. 

Nu vill vi ha Sverigevännen (tydligen) Romano live också.


Årets bästa skivor: 10. Dom som skiner, Thåström

tisdag 14 december 2021

Årets bästa skivor. 10. Dom som skiner, Thåström



Jag har varit lite förbryllad över att Thåström varit så framgångsrik de senaste decennierna. I mina öron ligger de senaste riktigt bra låtarna drygt 20 år tillbaka i tiden. 

Och trots att jag gillar Ossler, så har jag inte varit någon fan av det band som kompat Thåström och den livemusik de framfört heller.

Men vem är jag att döma någon annans musiksmak? 

Nu har Thåström hur som helst gjort en sväng åt ett annat håll. På Dom som skiner får vi synthar, nästan dansvänliga rytmer till och från. Titiyo på gästsång på Papperstunna väggar.

Jag uppskattar vändningen, om inte annat för att det skapar mer luft kring Thåströms texter, som är styrkan med albumet. Jag kan inte hävda att jag kommer nynna någon av melodierna här heller, men enstaka textrader fastnar i mitt huvud:

"Jag är Woland..."

"Det är en bra dag för att räkna unionens alla floder..." 

"Dom man träffar längst bak på bussen då och då..."

"Magnifik plan sa ja, magnifik plan sa ja"

I flera av låtarna är Thåström snarare som en deklamerande Bruno K. Öijer än en rocksångare, och det har effekt. 

För mig får Thåström gärna fortsätta i den här riktningen.

fredag 10 december 2021

Aina Myrstener Cello släpper Cellomusik III



Att jag är stor fan av Cellomusik (2014) samt Cellomusik II (2016) av Aina Myrstener Cello är ingen nyhet. Det är två album jag har lyssnat vansinnigt mycket på genom åren. Liksom remix-EP:n som kom ut 2017.

Nu kommer äntligen Cellomusik III. Skivan släpps 27 januari och redan nu får vi första singeln Åter åter.

Läs gärna min intervju: 
Bloggen möter Aina Myrstener Cello: "Jag hoppas att lyssnaren kan upptäcka något nytt i det minimala"

söndag 5 december 2021

Henning släpper två nya album



Nu är det klart att Henning släpper hela två album under 2022.

Singeln Good Good Lovin' som kom för några veckor sedan är från albumet Blå lotus.

10 december kommer singeln Bildhuggaren som är från det instrumentala albumet Skymningsmusik för dagdrömmare.

Bägge albumen släpps i april. Exakt datum finns ännu inte.

I våras släppte Henning sitt tredje album Under träden.

fredag 3 december 2021

24:e studioalbumet från Saxon



I fjol släppte Saxon ett coveralbum. Tyvärr finns det många band och artister som håller fast vid den tråkiga traditionen. Jag tycker ytterst sällan att coveralbum är värda att lyssna på. Deep Purple släppte nyss sin variant, med pigga (ironiskt) covers som Oh Well. Det är själva definitionen av lathet.

2022 ska Saxon som tur är tillbaka till jobbet - de släpper en studioskiva med nyskrivna låtar. Titeln är Carpe Diem och titellåten låter tillräckligt pigg för att jag ska känna mig lite uppmuntrad.

Carpe Diem släpps 4 februari. Och det är fel att antyda att Saxon är lata, det är nämligen deras 24:e studioalbum.