lördag 12 oktober 2024

Bloggen möter Love Antell: ”Jag vill hellre göra Bellmans jobb än Mikael Wiehes”


Love Antell har bott i Göteborg i fem år, men är hemma i Stockholm igen. Med en helt färsk soloskiva och ett par andra skivprojekt på gång. Bloggen fick en pratstund med Florence Valentin-frontmannen.

– Det blev stabsläge i hela världen. Det var rätt speciella omständigheter att flytta till en ny stad, säger Love Antell om flytten till Göteborg.

Att bosätta sig i Göteborg precis när pandemin bröt ut blev en särpräglad upplevelse. De fem åren i Göteborg har gjort starka avtryck på den nya skivan, Dom nya tornen.

– Jag saknade Stockholm väldigt mycket efter ett tag. Jag trivdes i Göteborg, men jag kände att det är i Stockholm jag hör hemma. Så nu är vi på väg att flytta hem.

Berätta vad du ville göra med nya skivan, vad var din vision?

– Jag tänkte att jag ville göra en Göteborgsskiva. En skiva som utspelar sig där jag är, mellan två städer. Inte i exil, men jag har flyttat till en annan stad, och jag ville beskriva det tillståndet.

– Det byggdes väldigt mycket stora skrapor i Göteborg, precis där vi bor. Jag såg de där skyskraporna växa fram, samtidigt som jag jobbade med skivan. Den tog otroligt lång tid att göra.

Dom nya tornen är inspelad under flera års tid, närhelst Love Antell har hittat tid och möjligheter. Han beskriver själv skivan som ”ett collage”.

Mitt intryck är ändå att skivan känns väldigt sammanhållen och enhetlig. Jag får känslan av att den utspelar sig på natten – en nattradioskiva, i positiv bemärkelse?

– Det var jättefint sagt. Jag blir jätteglad. Jag har också haft den här nattliga... rökiga vibben, nästan lite drogigt. Det har också kommit in texter, som Röda kvarn, där det verkligen handlar om en plats på natten.

– Jag upplever den här skivan som väldigt urban. Jag tycker inte att stroboskop och hi-hats och raptexter är det enda som är stad. Det ska vara som en svartvit film... Det långsamma, urbana, lite rökiga. Jag har inte hört någon sådan musik på svenska. Lou Reed, Damon Albarn, Gil Scott-Heron... sådant där har jag försökt klämma in.

Skivomslaget till Dom nya tornen.


Tidigare har Love Antell känt att hans ballader – ungefär en på varje skiva – hamnat lite i skymundan. Nu ville han göra en skiva med bara ballader.

– En lugn, konceptuell, filmisk skiva. Antingen går du in i den här världen eller så skiter du i det. Vi lever i en tid där folk kollar på en Youtubevideo i max 2 sekunder. Kommer de att lyssna på en 35 minuter lång skiva i ett lugnt tempo? Det är lite av en motståndshandling.

– Den låten vi hade som var lite rockigare, Nån därute... Det var nästan så att jag tänkte att vi borde fimpa den, men den blev för bra. Det var Per Hägglund som kom med de där ackorden.

Berätta lite om hur du och Per Hägglund har samarbetat. 

– Per Hägglund har lyssnat på alla demos. Han har fått mig att skala ner och ta bort allt överflödigt. Han har skickat mig melodier och sedan har jag skrivit texterna, och vi har bollat fram och tillbaka.

Den gamle Imperiet-mannen Hägglund var Love Antells manager, men gled över till att bli en musikalisk samarbetspartner.

– Per är som en slags guru för mig. Han är en legend och har gjort så mycket fin musik. Han gillar också att vara den som står lite i bakgrunden i de projekt han är med i. Jag fick honom att spela sax på skivan. Han dammade av saxen och tog fram den enkom för detta.

(Intervjun fortsätter nedanför klippet från Facebook.)


Pär Wiksten (The Wannadies) är också med, ”all over the place” som du skrev i ett inlägg på Facebook?

– Han spelar allt, han gör allt. Pär Wiksten är väldigt hands on. Han producerar, han spelar alla grejor. Han vill att jag bara sjunger, när vi spelar in. Det är också ett väldigt lustfyllt samarbete. Vi har jobbat mycket ihop.

Vad ville du göra med texterna på nya skivan?

– Jag har tidigare haft en idé om att texten måste vara politisk, på andra skivor. Per Hägglund var rätt noga med att jag skulle tvätta bort saker... som någon slags samhällsanalys eller påståenden. Nu beskriver jag att jag är i en ny stad och ser saker. Jag är en betraktare på den här skivan. Texterna är platsspecifika, platser jag minns eller är på eller har varit på. Jag beskriver klassklyftor, Mamadou Sene, Kortedalaungar, eller tornen... och de stora arenorna som folk går till. Jag vill hellre göra Bellmans jobb än Mikael Wiehes jobb.

Du nämner Mamadou Sene. Den låten (Var är Mamadou?) är nästan min favorit på skivan. Ni kände varandra, back in the day, när ni var gatumusiker?

– Han var en känd figur för mig. Jag var gatumusiker från att jag var nio år gammal. Jag sprang på Mamadou när jag var i den åldern. Vi spelade på T-centralen, det var perrongerna man fick spela på. Ibland krockade man. Två musiker på samma perrong gick inte. Så den grejen snackade man om – ”om du står där borta, så kan jag stå här”. 

(Intervjun fortsätter nedanför Youtubeklippet.)



Florence Valentin – finns ni eller är ni vilande? Vad är status på bandet?

– Vi har en replokal i Stockholm. Det är Sebbe (Sebastian Ross, red:s anm.) som har den. Där repar vi, med ojämna mellanrum. Vi har definitivt inte lagt locket på. Vi har egentligen en hel skiva klar. Den ligger på olika digitala plattformar, som vi lyssnar på tillsammans. De väntar på att jag ska skriva texterna. Sedan är det klart. Sedan är det bara ut och turnera. Det blir en jättefin skiva.

– Jag är glad över att släppa taget om den här soloskivan jag har gjort. Även om jag gillar den jättemycket, så har den varit lite av en bromskloss. Nästa grej är faktiskt Florence Valentin. Det har legat som ett parallellt spår. Det blir en skiva som kommer ganska snart.

En av de roligaste sakerna med att intervjua folk är att jag får en ursäkt att lyssna på de gamla skivorna. Jag tycker Florence Valentin-skivorna låter väldigt bra fortfarande. Vad tycker du?

– Jag älskar våra skivor. Jag tycker framför allt att Spring Ricco är en skiva som kanske inte riktigt fick det där genombrottet som den borde ha fått. Den skivan är helgjuten, den låter lite keff men den håller väldigt bra. 

– Jag ser Florence Valentin som en självklar fortsättning. Jag ser det inte alls som någonting som inte behövs. Vi är fulla med massor av idéer. 

Bottenviken var en rolig grej – var det en engångsgrej? (Trion som Love Antell hade med Mattias Björkas från Vasas flora och fauna samt Thella Johnson.)

– Vi ska till Vasa och spela på lördag, och så ska vi ha en liten konferens. Vi har en platta på idéstadiet. Tanken är att knyta en palett av personer till projektet.

Men är idén fortfarande att göra finska låtar på svenska? 

– En tanke är att vi ska tolka texter och musiksätta dem. Vi ska jobba med texter och vi ska få in fler människor.

Kommer du turnéra kring nya soloskivan?

– Jag vet inte riktigt vad som är bekräftat än, men tanken är att det blir en sväng från december till februari. Jag har med mig Peter Abrahamsson, han är ljud- och ljustekniker. Det blir mig på scen, med en synkad ljusgrej. En slags spoken word, ljussatt och med elgitarr.


Lyssna på Love Antell på Spotify

Lyssna på Florence Valentin på Spotify

Lyssna på Bottenviken på Spotify

Följ Love Antell på Facebook

Följ Bottenviken på Facebook


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar