lördag 31 juli 2021

Livestream med Joan Armatrading i kväll



Kl. 21.00 kan vi ta del av en direktsänd konsert med Joan Armatrading. Åtminstone kallas det hela för livestream, så jag tar för givet att den är direktsänd. Å andra sidan så visas i trailern ovan ett konsertklipp, vilket skulle tyda på att den är förinspelad. Man önskar att artisterna kunde vara lite tydligare med detta.

Konserten är inte helt billig, 287 kronor, men å andra sidan inte lika dyr som en riktig konsertbiljett.

Se konserten och köp biljett här.

fredag 30 juli 2021

Yolas andra album släpps i dag



Singlarna inför engelska Yolas andra album har minst sagt varit lovande.

I dag har hela albumet, Stand for Myself, släppts och kan höras via de vanliga kanalerna.

Ovan kan du se och höra Yola framföra titelspåret hos Stephen Colbert.

tisdag 27 juli 2021

Två liveskivor med Steely Dan



Officiellt har Steely Dan bara släppt en liveskiva, Alive In America från 1995. Men nu är det dags igen, två gånger om. 

24 september släpps både Northeast Corridor: Steely Dan Live! samt The Nightfly Live. Som bekant är The Nightfly Donald Fagens första soloalbum.

Bägge livealbumen framförs av det band som i dag är turnéversionen av Steely Dan (bandets enda fasta medlem är numera Donald Fagen, sedan Walter Becker avlidit 2017).

Som smakprov har Reelin' In The Years samt I.G.Y. släppts.

söndag 25 juli 2021

Fascinerande men långrandigt på samma gång


Kjell Anderssons memoarer, Ingen går hel ur det här, kom ut i februari. Jag har inte hunnit läsa förrän nu. 

Om du är musikintresserad svensk i medelåldern är det oundvikligt att Kjell Andersson haft en stor påverkan på ditt lyssnande. I alla fall om du till dina genrer räknar rock med vita män (och ett fåtal vita kvinnor).

Memoarerna är så klart intressanta för alla oss som hört Anderssons produktioner och suttit med hans skivomslag i nävarna och läst låttexterna. Men boken har ett problem - å ena sidan berättar Kjell Andersson om sitt liv, i någorlunda kronologisk ordning, å andra sidan berättar han om några stora, viktiga samarbeten (Ulf Lundell, Eldkvarn, Per Gessle/Gyllene Tider/Roxette får väl sägas vara de viktigaste, kanske även Totta Näslund och Wilmer X). 

Han vill också göra bokslut över - känns det som - nästan varenda produktion han varit involverad i. Det blir många kortare stycken där artister och deras album räknas upp, nästan pliktskyldigast. Visst, det är kul att påminnas om Janne Andersson Pop eller Magnus Johansson eller Anna-Lotta Larsson - men som bok tror jag Ingen går hel ur det här hade vunnit på betydligt hårdare redigering. Kanske kunde han till och med ha koncentrerat sig ännu mer på de centrala samarbetena med Ulf Lundell och Eldkvarn? 

Anderssons karriärutveckling är en intressant historia i sig. I dag är musikbranschen helt förändrad, men i vilken bransch som helst är det nog svårt att komma in som självlärd entusiastisk tonåring och bara några år senare basa för kommersiellt tunga projekt med några av Sveriges största artister.

På artistsidan är förändringen så klart minst lika stor; skulle ett band som Eldkvarn ha haft en chans i Idol? Skulle de ha fått utvecklas över flera album innan de verkligen slog igenom? Andersson avslutar den reflektionen med att han hoppas att bra musik ändå får sin chans till slut, men han låter inte helt övertygad.

fredag 23 juli 2021

Första halvan av 80-talet i Dylans nya Bootleg Series



Jag är ganska säker på att jag aldrig skrivit två inlägg om Bob Dylan på raken förut, men nu slumpar det sig så.

Dylans team har säkert medvetet tajmat hans Shadow Kingdom-spelning med nyheten om nästa del i The Bootleg Series

Jag är inte tillräckligt fanatisk för att bli fascinerad av alla delar i serien, att t ex förlora sig i icke utgivna tagningar från Self Portrait-inspelningarna är liksom lite för mycket. Men - den senaste delen i The Bootleg Series kommer att ta sig an 1980-1985, den period då jag själv blev Bob Dylan-fan "på riktigt".

När jag på allvar började lyssna på musik befann sig Dylan mitt i sin kristna period. Jag var 12-14 år och lyssnade hellre på, bland andra , ELO, Kiss och Bay City Rollers. Jag blev i stället ordentligt fångad av Dylan först i och med Infidels, som kom ut 1983. En skiva jag i ärlighetens namn köpte mest för att Mark Knopfler spelade gitarr på den... Sedan var resten av Dylans 80-tal en berg- och dalbana av bra och... mindre bra inspelningar.

Det vi vet, efter läckor, är att även Dylans icke utgivna inspelningar från den här tiden kan hålla riktigt hög klass. Redan i och med första utgåvan av The Bootleg Series fick vi ju de mytomspunna Blind Willie McTell och Foot of Pride från den här perioden (de återkommer för övrigt, i alternativa tagningar, i denna box). 

Springtime in New York: The Bootleg Series Vol. 16 1980-1985 släpps 17 september. Läs om låtlistan med mera här.

onsdag 21 juli 2021

Förhoppning om fortsättning för Dylans digitala konserter

 


Så, vi fick Shadow Kingdom med Bob Dylan. Marknadsförd som en livestreamad spelning, åtminstone antydd och tolkad så.

Men spelningen var förinspelad och frågan är om det ens var live? Den skuggiga miljön och de försiktiga kameravinklarna gjorde det svårt att se om bandet och Dylan verkligen spelade och sjöng live. Jag tror inte det.

Det spelar kanske mindre roll. Det viktiga var att vi fick nya inspelningar med Dylan, med tolkningar av gamla (den nyaste, What Was It You Wanted, från 1989) låtar, varav några tämligen sällsynta live, som Queen Jane Approximately, The Wicked Messenger och Pledging My Time.

Det mestadels akustiska anslaget - utan trummor - gjorde också att Dylans röst fick stort spelrum, och han lät mycket bra.

Spelningen kommer att försvinna från nätet måndag 26 juli kl. 09.00 - om du köpt biljett senast 20 juli - men vi får hoppas att den också ges ut i efterhand. Samt att det blir en fortsättning, med fler liknande konserter. (Om vi nu tvingas vänta längre på Dylans riktiga liveåterkomst.)

tisdag 20 juli 2021

Fin konsert med Valerie June, Estelle och Angelique Kidjo



Konserten Black Women Breaking Ground framfördes 19 juni vid Kennedy Center för att uppmärksamma Black Music Month i USA.

Valerie June, Estelle och Angelique Kidjo delar scen och sjunger var för sig och, i sista låten, Pata Pata, tillsammans.

Jag har ju en särskilt svag punkt för Valerie June, som gjort några riktigt starka album under de senaste åren. The Moon and Stars: Prescription for Dreamers kan rentav vara 2021 års bästa skiva.

söndag 18 juli 2021

Dubbelalbum av Jesse Malin



24 september släpper Jesse Malin uppföljaren till 2019 års Sunset Kids.

Nya albumet heter Sad and Beautiful World och är ett dubbelalbum. Gissningsvis har pandemin möjliggjort mer låtskrivande och inspelningar än vanligt. Annars har väl inte just dubbelalbum varit någon trend vi sett i och med pandemin. Men de kanske kommer nu? (Och andra artister blir mer mer produktiva genom att släppa fler album, som Daniel Romano som jag skriver om i inlägget nedan.)

Enligt denna intervju i Rolling Stone är albumet en blandning av å ena sidan Americana och å andra sidan "rock". Be mig inte förklara den exakta skillnaden.

Första singeln heter State of The Art och kan höras ovan. Även en andra singel har släppts, Crawling Back To You.

lördag 17 juli 2021

Högproduktiv Daniel Romano släpper nytt igen



Om vi kan lita på Wikipedia* så släppte kanadensiska Daniel Romano sex album i fjol, med nytt eller tidigare outgivet material. Tre under eget namn och tre under bandnamnet Daniel Romano's Outfit

Hittills i år har han släppt två, soloskivan Kissing The Foe (tyvärr inte tillgänglig på Spotify i Sverige) och livealbumet Fully Plugged In.

Jag har inte hängt med i svängarna, men jag lyssnade med behållning på fjolårets How Ill Thy World Is Ordered

Det var möjligtvis den som jag trodde Cobra Poems var uppföljare till. Det nya albumet släpps 10 september och första singeln heter Nocturne Child och låter trevlig.

*Uppenbarligen inte, läs kommentaren nedan.

torsdag 15 juli 2021

Billy Bragg släpper nytt album



Det är inte helt lätt att fastställa vilket album i ordningen som The Million Things That Never Happened av Billy Bragg är. Bragg är nämligen en expert på att släppa EP-skivor, minialbum, outtakesalbum och samarbeten med andra artister (Wilco och Joe Henry).

Jag skulle nog räkna det som Braggs elfte soloalbum (andra säger tio, eftersom de inte räknar debuten Life's A Riot with Spy vs Spy, som var ett minialbum... Men jag tycker den är oerhört svår att gå förbi).

Nåväl. Om vi ska vara lite elaka mot Bragg så är just samarbetet med Wilco det senaste som satte något avtryck - i mina minnen i alla fall. Albumen därefter är tyvärr lättglömda, med låtar i något slags halvtempo och Bragg som försöker låta som en innerlig soulsångare.

Första smakprovet från nya skivan heter I Will Be Your Shield och kan höras ovan.

Albumet släpps 8 oktober.

tisdag 13 juli 2021

Tredje albumet från Courtney Barnett



I höst är det dags för Courtney Barnetts tredje album. Eller är det det fjärde, om vi räknar sammanslagningen mellan två EP-skivor, A Sea of Split Peas? Eller är det femte, om vi även räknar in duoalbumet med Kurt Vile, Lotta Sea Lice? Det är inte lätt att hålla reda på vissa artister, de håller sig inte alltid inom ramarna.

Hur som haver så har Barnett nu släppt singeln Rae Street, med tillhörande video ovan. Låter trevlig, på ett lågmält sätt.

Barnett använde inte sitt vanliga band vid inspelningarna utan gjorde dem tillsammans med producenten/trummisen Stella Mozgawa.

Things Take Time, Take Time, som albumet heter, släpps 12 november.

lördag 10 juli 2021

Nike Markelius släpper singel



Vi har lärt känna Nike Markelius som soloartist, duopartner (Nike & Gurra), bandledare (Nike & Röda orkestern) samt som trummis i Tant Strul.

En sak har dock varit konstant, och det är att hon har sjungit på svenska, utom på låten Love Spider som kom ut på soloskivan Glitter till glöd, 2019. Hon har även sjungit engelska låtar med Aunt Fuzz, men då var det bara live.

Detta gav kanske mersmak för på fredagen släpptes engelskspråkiga singeln Wonder of Summer. Enligt Nike själv är det en "lös" singel, utan tanke på något nytt album just nu.

Videon till låten kan ses ovan.

I fjol gjorde jag en e-postintervju med Nike som kan läsas här.

onsdag 7 juli 2021

Bloggen möter Rickard Eklund: "Jag ville ge albumet en känsla av nostalgi, melankoli och hopp"

Foto: Frank A. Unger (bilden ovan och bilden nedan)


Jag var inte bekant med Rickard Eklunds namn förrän han släppte sitt första soloalbum, 1. (Ätt). För mig var det näst bästa skivan 2019 (rent tekniskt släpptes skivan, i Sverige, på nyårsafton 2018). Läs recensionen här. 

Om jag ska rekommendera en enda låt är det lätt att rekommendera Finland, som utsågs till årets finlandssvenska låt, 2016. Rickard har en bakgrund i gruppen Schlagwerk, vars katalog också är väl värd att upptäcka.

Du är mer känd i Finland än i Sverige - om du kort skulle introducera dig för en svensk publik, hur beskriver du dig då?

– Jag är en finlandssvensk låtskrivare, artist och dialektpoet, född och uppvuxen i en stad som heter Närpes, som finns belägen cirka 100 kilometer söder om Vasa i Österbotten.

– I Närpes har vi en vackert säregen dialekt som länge har präglat mitt låtskrivande. Liksom svensk dialektmusik i Sverige har även finlandssvensk dialektmusik länge haft en humoristisk stämpel, men under min tid som låtskrivare har jag sett detta ändras.

Hur kom du in på musiken? Vilken var musiken som fick dig att själv vilja spela och sjunga?

– Jag har nog sysslat med musik i någon form så länge jag kan minnas. Jag var inte särskilt gammal när jag fick min första synth (gitarrerna kom senare) och sedan dess har jag spelat och skrivit musik hela tiden. Klart att man i barndoms- och ungdomsåren lyssnade på så gott som allt som spelades på radio och MTV, men vissa album minns man bättre än andra.

– Första gången jag hörde Sergeant Pepper satt jag ensam på en vind och det råkade vara den skivan som fanns i vinylspelaren. Jag hade aldrig hört något liknande och lyssnade på den så gott som varje dag. Metallica hörde jag för första gången hemma hos en kompis när jag var 9-10 år gammal. Bland annat spelades Master of Puppets med skräckblandad förtjusning. Följande dag kom jag tillbaka och undrade om vi kunde höra på skivan i sin helhet en gång till.

– Jag minns dessutom en flickvän som ägde Nirvanas alla kassetter och cd-skivor, och när jag lyssnade på det för första gången fascinerades jag av Kurt Cobains oväntade ackordföljder och kryptiska texter.



Vilka är dina stora inspirationskällor i dag, musikaliskt? 

Radiohead har länge fungerat som en stor inspirationskälla. Harmonierna, de udda taktarterna och lusten att experimentera smittar av sig. Nu när man hör Yorkes, Greenwoods, Selways och O´Briens många sidoprojekt, så hör man tydligt vad var och en bidrar till gruppen.

– Till dessa nutida inspirationskällor kan man också addera Nick Cave, St. Vincent, Fleet Foxes och Father John Misty. Dessutom lyssnar jag också på en hel del filmmusik såsom Hildur Guðnadóttir samt jazz såsom Aaron Parks.

Det känns som att texterna är minst lika viktiga som musiken för dig, är det så? Vad vill du åstadkomma hos lyssnare, med dina texter?

– Det stämmer. Dels vill jag berätta historier, dels vill jag försöka beskriva världen från olika perspektiv. När jag skriver musik, så blir varje text en lärorik upplevelse för mig. Jag blir tvungen att läsa på och leva mig in i karaktärernas livssituation.

– Genom att se på saker från olika perspektiv, blir jag, i min mening, en rikare person. Förhoppningsvis får mina lyssnare liknande upplevelser.

Har du några särskilda förebilder, när det gäller bra låttexter?

– Det är stort sett de samma låttextförfattarna som man vanligtvis brukar hänvisa till; Leonard Cohen, Bob Dylan, Patti Smith, Joni Mitchell, Paul Simon, Neil Young, Tom WaitsNick Cave. Giganter som kunde komprimera innehåll in i några få ord i korta fraser och meningar.

– Cohen bidrog med det spirituella och det djupt filosofiska, Dylan anlände som en poet med fickan full av kulturreferenser och fingret fixerat fokuserat på samtidens puls, Paul Simon med sitt öra för metrik, rytmer och allitterationer, Patti Smith som gifte poesin med musiken, Joni Mitchell som kan liknas vid ett musikaliskt och poetiskt kalejdoskop, Tom Waits som romantiserade luffarlivet i såväl text som klangfärg och Nick Cave som väver ett lapptäcke av mord, himmel och helvete.

Jag har lyssnat enormt mycket på ditt första soloalbum. 1. (Ätt). Berätta om hur du tänkte med skivan, vad var din ambition? 

– Min ambition var att skapa ett album som kändes såväl relevant som tidlöst. Jag ville att låtarna skulle vara relaterade till varandra och att låttexterna skulle kunna ha många betydelser. Jag ville ge albumet en känsla av nostalgi, melankoli och hopp – målsättningar som jag tycker att jag lyckades nå ganska väl.

(Intervjun fortsätter nedanför videon.)


Det är lätt att notera kontrasterna mellan ditt solomaterial och 
Schlagwerks material. (Där man kanske förenklar och konstaterar att Schlagwerk är ”rockigare/mer gitarrer”.) Har du medvetet rört dig ”bort från” Schlagwerk? Eller ser du snarare ditt solomaterial som en logisk fortsättning på det Schlagwerk gjorde? 

– Under mina år i Schlagwerk skrev jag massor av musik, varav en del passade in i det mer punkigare fordonet Schlagwerk och en del passade inte.

– Låten Finland var en låt som jag kände var för viktig för att lämnas på hyllan, så det blev den första låten som jag släppte solo. Eftersom den mottogs så väl, så valde jag också att ge ut lite fler låtar, vilka sedan resulterade i ett ganska långt och grundligt genomfört debutalbum.

Har Schlagwerk lagt ner eller är bandet bara på paus?

– Vi har lagt ner.

(Intervjun fortsätter nedanför videon.)


”Man borde inte dra ut på låtsläpp så här länge”, skriver du på Facebook apropå nya singeln Slute. Vad hände med låten på vägen? Blev den bättre eller sämre av att vänta…?

– Osäker om den blev bättre eller sämre av att den fick vänta. Jag har inte ändrat en ton eller en stavelse i låten under det gångna pandemiåret. Men vad som hände var att världen förändrades, vilket ledde till att låten förändrades från något dystopiskt till något dystopiskt, men hoppfullt.

– Raden ”Öde nämns om bare i byökrän å slumpen je in chans som vi tar” (övers: Ödet nämns om bara i böckerna och slumpen är en chans som vi tar) var en fras som blev mer nyansrik, när världen sakta började öppnas och de efterlängtade vaccinationerna inleddes.

Jag förutsätter att Slute är första singeln från ett kommande album - kan vi hoppas på nytt album redan i år? 

– Jag kommer nog att släppa fler låtar i år. Dessvärre kommer det knappast att släppas ett fullängdsalbum detta år, men om allt faller på plats ska jag nog få ut en uppföljare till albumet 1. (ätt) under det följande året, 2022.


Lyssna på Rickard Eklund på Spotify

Följ Rickard Eklund på Facebook

Följ Rickard Eklund på Instagram

måndag 5 juli 2021

Laura Mvula återupplivar 80-talspopen



Engelska Laura Mvula sägs ha haft Phil Collins som inspiration för sitt nya album, Pink Noise, som kom ut i fredags. Det verkar rimligt, för ljudbilden är väldigt 80-talistisk. Dundrande trummor, synthar som glittrar och skamlösa popmelodier.

Det känns som om Mvula vandrar längs en tunn linje, där resultatet lika gärna kan bli storvulet och övermättande, men hon håller sig på rätt sida.

Skivan klockar in på drygt 37 minuter och blir en liten karamell. Frågan är om och hur Laura Mvula kan utveckla detta vidare, eller om hon går tillbaka till sin jazzbakgrund.

lördag 3 juli 2021

Halvårsrapport



Jaha, vad har första halvåret 2021 bjudit på, i form av skivor värda att lyssna på?

Jag har inte hittat några helt enastående skivor, men några riktigt bra finns det. Utan någon inbördes sortering, så skulle jag vilja nämna följande:

Joan Armatradings Consequences är förmodligen det piggaste album hon har gjort på i alla fall 15 år. Om man ska tro texterna så är kärleken den främsta inspirationen. (Armatrading har själv alltid hävdat att hon inte skriver om sig själv, men det känns svårt att tro, när känslorna väller över skivspåren.)

Stefan Sundströms nya skiva Östan västan om stress och press är en skiva som fortsätter att växa. Bra låtar, luftig och fin produktion och sedan Sundströms finurliga texter på det - en bra helhet.

Valerie June fortsätter sin starka trend sedan förra albumet The Order of Time, med nya skivan The Moon and Stars: Prescriptions for Dreamers. Jag gillar bäst de raka soullåtarna, som Call Me A Fool, snarare än meditationsmusiken...

Sleaford Mods följer med Spare Ribs sin välkända formel, men lyckas få den att kännas fräsch. Om de hade slopat de 3-4 sista låtarna så hade det varit ett snärtigt, vasst album.

Jag sörjer ju lite att Frida Hyvönen så snabbt slutade att sjunga på svenska, men med Dream of Independence motbevisar hon mig. Hon lyckas vara personlig, ha en egen stil och skriva riktigt bra låtar även på engelska.

Henning har gjort ännu ett stabilt album med Under träden. Jag saknar en riktig trummis på skivan - om jag inte är ute och cyklar så är det trummaskin rakt igenom på skivan. Och låtmaterialet är snäppet svagare än på förra skivan Nätter utan dagar. Men ändå; stabilt.

Dinosaur Jr. har en hög lägstanivå och nya albumet Sweep It Into Space är inget undantag. Kanske känns albumet lite... bekvämt.

Ellen Sundbergs tolkningar av Bodil Malmsten, på Ett bloss för Bodil Malmsten, är värda många lyssningar. Särskilt Döden 1986 och Ett bloss för moster Lillie.

Och till sist bör nämnas att Ulf Lundells livealbum från Cirkus i november i fjol, Cirkus:Corona, kanske är den bästa liveskiva han har släppt. Bandet är löjligt tajt och Lundell sjunger bättre än någonsin, trots raspighet i rösten, med ålderns rätt. Och Lundell hoppar över de mest slitna "hitsen" och ger oss några riktiga rariteter.