fredag 20 september 2024

I dag släpps en hyllningskiva till Jesse Malin


Amerikanske artisten Jesse Malin drabbades av en ryggmärgsstroke i fjol. För att samla in pengar till hans pågående behandling så har en lång rad artister samlats för att bidra till albumet Silver Patron Saints - The Songs of Jesse Malin, där de tolkar hans verk.

Artister som Bruce Springsteen, Billie Joe Armstrong (från Green Day), Counting Crows, Dinosaur Jr., Lucinda Williams och Elvis Costello bidrar.

Det är en extra allt-samling med hela 27 låtar. Vinylversionen är ett trippelalbum.

Skivan släpps i dag.

tisdag 17 september 2024

The Cure förbereder albumsläpp


The Cure
har inte släppt ett album sedan 2008 års 4:13 Dream. Redan för några år sedan aviserade Robert Smith att deras kommande album skulle heta Songs of a Lost World. Men albumet kom aldrig.

Nu verkar det dock vara på gång. Bandet har öppnat en ny webbsajt med webbadressen Songsofalost.world. Teorin är att sajten bland annat kommer att bjuda på smakprov från albumet.

Dessutom har bandet skickat ut vykort till fans som förefaller bekräfta albumtiteln och skivans releasedatum, 1 november 2024.

På sajten kan man få en glimt av skivomslaget om man slår in releasedatumet i romerska siffror I. XI. MMXXIV. (Det är inte jag som har listat ut detta, utan bland andra NME.)

fredag 13 september 2024

Generöst av The The som bjuder på både gammalt och nytt


Det säger någonting att konsertveckan både börjar och slutar med band som hade riktigt starka skivor 1986 - The Pretenders med Get close och The The med Infected.

Så klart finns det nostalgi där, men Chrissie Hynde och Matt Johnson har det gemensamt att de inte vilar på sina lagrar, utan fortsätter att sträva framåt.

Ja, nu vilade ju Matt Johnson faktiskt på sina lagrar i 24 år, mellan de bägge senaste albumen. Ensouled, som kom ut så sent som för en vecka sedan, är ett litet mästerverk. Det törs jag säga efter bara kanske fyra lyssningar. Men det är inte en tjofaderittanplatta, så första set på Filadelfiakyrkan i kväll, när bandet spelar skivan i sin helhet, är en ganska lågmäld tillställning. Mycket bra, men lågmäld.

Bandet tar 15 minuters paus efter första set och kommer tillbaka och inleder med Infected och Armageddon Days Are Here Again, och då står alla upp trots att Filadelfia är fyllt av stolar.

Under nostalgisetet så varvar Johnson publikfavoriter (This Is The Day, Uncertain Smile, Slow Emotion Replay m fl) med låtar som de flesta i publiken verkar främmande inför (Icing Up, The Sinking Feeling).

27 låtar och 2 timmar och 15 minuter är väldigt generöst. Och nostalgi är kul, men framför allt fick jag ännu mer lust att dyka ner i nya skivan. Den kan vara årets bästa.

torsdag 12 september 2024

Mariam The Believer släpper nytt album


Mariam Wallentin
, med artistnamnet Mariam The Believer, är så pass genreöverskridande att hon kan spela på jazzens högborg Fasching liksom i mer högkulturella sammanhang eller på små rockklubbar.

Nya albumet Breathing Techniques har varit på gång länge. Wallentin skriver på Facebook:

"Det här albumet började ta form när jag väntade mitt andra barn, och nu fyller hon snart tre."

Låtarna på albumet beskriver hon som fyllda av luft och tillgivenhet, öppenhet och känslighet.

Dreams är tredje och sista singeln innan albumet släpps den 4 oktober.

måndag 9 september 2024

Mars blev september med The Pretenders

9 mars skulle The Pretenders ha spelat på Cirkus i Stockholm. Men Chrissie Hynde behövde operera knät, så i stället ses vi 9 september.

Jag förutsätter att knäoperationen var lyckad, men Chrissie Hynde är nu inte artisten som hoppar runt och spänstar sig på scenen. Hon strövar ibland ut åt ena scenkanten, ibland åt andra, ibland rakt fram. Men ofta står hon vid sin mikrofon, mitt på scenen.

Eftersom hon från början gör klart att hon ogillar att vi fotar eller filmar med våra telefoner, så avstår jag. Vem är jag att säga emot en legendar?

Chrissie Hynde har Chrissie Hynde-frisyr, sitt patenterade leende (inte ofta men några gånger) och till och med sitt vibrato i rösten, även om jag kan inbilla mig att det är svagare än förr.

Hon har ett band fullt av kompetenta musiker. Gitarristen James Walbourne är lite för förtjust i sitt eget solospel - till och från är han något slags huvudfigur på scenen - och Hynde verkar köpa det. Synd, eftersom när han spelar för låtarna, så är han riktigt bra. 

Vi är alla där för att höra publikfavoriterna från 80-talet och vi får många - Kid, Thumbelina, My City Was Gone, Back On The Chain Gang, Stop Your Sobbing, Don't Get Me WrongMiddle of The Road etc. Men inte Brass In Pocket, Talk of The Town eller Message of Love. Av någon anledning.

söndag 8 september 2024

Första singeln från Thåströms nya album


Den 18 oktober släpper Thåström sitt elfte soloalbum. Skivan har fått titeln Somliga av oss.

Första singeln heter Solen i den vänstra och kan höras via sedvanliga kanaler. Enligt ett pressmeddelande menar Thåström att singeln kanske är den "poppigaste låten på plattan". Jag vet inte om "poppig" är ett uttryck jag skulle använda, men varför inte?

Turnén får vänta till januari, med premiär i Uppsala.

fredag 6 september 2024

Thundermother aviserar album


Svenska Thundermother har aviserat sitt kommande album. Det får namnet Dirty & Divine och släpps den 7 februari. Datumet sammanfaller även med bandets turnéstart i Europa.

I dag, fredag, släpps tredje singeln inför albumet, So Close. Sedan tidigare har Speaking of The Devil och I Left My License in The Future släppts. 

Det nya albumet är bandets sjätte (sjunde om man räknar in albumet Heat Waves deluxeutgåva).

tisdag 3 september 2024

Tucker Zimmerman gör album med Big Thief


Här om dagen funderade jag på om Tucker Zimmerman lever fortfarande. Det gör han, visar det sig. I högönsklig välmåga, som det brukar heta.

Av någon anledning är den nästan vanligaste textbiten om Zimmerman att David Bowie en gång satte albumet Ten Songs by Tucker Zimmerman (1969) på en lista över 25 favoritalbum.

Jag upptäckte Zimmerman först när han gjorde comeback 2003 med Walking On The Edge of The Blues. Då hade han inte släppt den skiva på 22 år. 

2005 kom ytterligare ett studioalbum, Chautauqua, (tyvärr ej tillgängligt för streaming) samt ett livealbum, sedan blev det tyst igen på skivsläppsfronten.

Jag ser nu att han har släppt ett album 2021 och tre (!) album i år. Dessa tre album finns inte tillgängliga för streaming men kan beställas från Zimmermans belgiska skivbolag, som han nu tydligen har brutit med.

Nu har han skivkontrakt med brittiska 4AD och ska släppa ett album med bandet Big Thief som ackompanjatörer.

Nya albumet heter Dance of Love. Första singeln heter Burial at Sea. Albumet släpps 11 oktober.