söndag 29 september 2024

Ben Folds släpper julskiva


Det är den tiden på året igen. Tiden då artister aviserar sina julskivor.

Ni vet precis som jag att det finns julskivor och julskivor. Till och med Bob Dylan gjorde en. Jag har aldrig fastnat för den. Men till exempel Aimee Mann och Tori Amos har gjort julskivor som är riktigt fina. I fjol kom en bra samlingsskiva från Ella Ruth Institutet med svenska artister som sjöng om jul och vinter. Shawn Colvins skiva är möjligtvis inte specifikt en julskiva, men delvis.

Nu kommer Ben Folds med den fyndigt namngivna Sleigher. Folds släppte i fjol en av årets bästa skivor, What Matters Most.

Smakproven från julskivan låter också bra. Folds kommer att blanda egenskrivna nya låtar om julen med traditionella tolkningar. The Christmas Song och den egna We Could Have This går att lyssna på nu.

Albumet släpps 25 oktober.

torsdag 26 september 2024

Bloggen möter Anders Sundelin: ”Kjell Höglund har aldrig varit modern, därför kan han aldrig bli omodern”


Den första riktiga biografin om Kjell Höglund – det har reportern och författaren Anders Sundelin åstadkommit. Boken har släppts nu i höst och bloggen fick en pratstund med författaren.

Kjell Höglund – detta unikum till artist. Som kokade ner influenser från sin älskade 60-talsmusik till – verkligen – något helt eget. Som har varit både outsider och folkkär. Som har hits som Man vänjer sej, En stor stark, Genesarets sjö och Jag hör hur dom ligger med varandra på våningen ovanför. Men som också kan göra 15 minuter långa låtar på två ackord.

Nu har Anders Sundelin skrivit Kjell Höglund och hans värld, den första mer omfattande skrivna skildringen av Höglunds liv, artistiskt och privat.

Anders och Kjell stötte på varandra på ett elevhem under gymnasietiden i Strömsund.

– Vi bodde där under ett år och umgicks i samma gäng och lyssnade på all den här nya musiken som kom. Det här var i mitten av 60-talet, säger Anders Sundelin.

Därefter höll Anders Sundelin en viss kontakt med Höglund och intervjuade honom för boken Konsten att berätta en historia.

Anders Sundelin. Foto: Åke Ericson

Biografin började med en insikt.

– Det började när jag upptäckte hur unga, kreativa människor i allt större utsträckning tog till sig Kjell Höglund. Plötsligt så blev han ett namn. 

Sundelin undervisar i skrivande och brukar testa sina elever på olika företeelser och personer. Han ber sina elever räcka upp handen om de får några associationer eller bilder, när han till exempel nämner Kjell Höglund.

– För tio år sedan var det kanske 3 av 15 som räckte upp handen. Nu senast – det är ett par år sedan – så var det 13 av 15 som räckte upp handen.

– Det är väl egentligen bokens fråga; hur kommer det sig att vissa saker överlever? Oscar Wilde sade att, det är bara det moderna som kan bli omodernt. Kjell Höglund har aldrig varit modern, därför kan han aldrig bli omodern. Det är inte bara så att många av hans sånger har överlevt, de har också blivit starkare.

I dag har Kjell Höglund tolkats av unga artister som Ellen Sundberg och Ellinor Brolin. I boken så intervjuas Sundberg och även Annika Norlin, ”som önskat att hon vore Kjell Höglund”.


Ellen Sundberg sjunger Kjell Höglund.

Hur tog du dig an boken, valde du mellan olika angreppssätt?

– Jag har egentligen inte gjort annorlunda än när jag skrev om Brevbäraren som försvann eller någon av mina andra böcker. Jag börjar från början, jag jobbar som en reporter. Jag funderar på: Vad finns? Jag lyssnar på låtarna. Jag läser det lilla han har skrivit, förutom sångerna. Jag sitter på Kungliga biblioteket och tillbringar många timmar med att läsa alla recensioner, alla intervjuer. Och samtidigt börjar jag fundera på vilka jag ska intervjua.

– Jag började med Kjell. Jag visste att han inte mådde bra. Jag åkte till Västerås, gick på Bankiren (krog i Västerås), träffade Kjell och hans fru Clary och en del andra stamgäster. Jag märkte då att jag inte riktigt kunde intervjua honom. Men jag sade till Kjell, att jag vill skriva en bok om dig. ”Jättebra, jättebra”, sade han.

Alla ville ställa upp och prata

En nyckelperson i biografin är Kjell Höglunds samarbetspartner, producent (m.m) Janne Hansson, som var med och rattade Kjells plattor, från album nummer tre, Häxprocess, till och med Ormens år.

– Janne Hansson har haft mycket stor betydelse för Kjell Höglund. ”Nu tycker jag du ska köpa en rosa elgitarr”, sade Janne Hansson. Och Kjell köpte en rosa elgitarr. Janne Hansson sade: ”Nej, nu tycker jag att ni måste ut och turnera.” Och Kjell sade till Kettil (Medelius) och Bengt (Lindgren): ”Nu måste vi ut och turnera.”

– De har haft en mycket stor ömsesidig respekt för varandra.

För boken har Sundelin intervjuat Kjell Höglunds syskon, släktingar, vänner, studiekamrater, grannar, medmusiker, Kjell Höglund-fans – med flera.

– Jag håller på med en bok om en svensk fascist. Där vill ingen prata med mig. Det finns en son som inte har något emot det, i övrigt; ingen vill prata. 

– Men i fallet med Kjell Höglund så har det varit tvärtom; alla har velat prata med mig. Alla tycker det är så roligt att jag skriver om Kjell. Ingen har sagt nej.

Och nästan ingen har något ont att säga om Kjell?

– Folk verkligen älskar Kjell – det är ett slitet ord, men han är så väldigt omtyckt av människor. Trots att han har befunnit sig i musikbranschen, som är en hård bransch, så är det ingen som talar illa om honom.

Känner du att du uppnådde den ambition som du hade med boken? 

– Jag visste inte riktigt vilken bok jag ville skriva. Jag visste bara att jag ville skriva min bok, på mitt sätt. Jag bara börjar, och sedan får det bli som det blir.



”Kjell är också en gåta”

Flera av dina andra böcker, som Brevbäraren som försvann och boken om Sverker Åström – det är ju folk som är gåtor?

– Kjell är också en gåta. Det är det som får i gång mig; vem är nu denna människa? Jag säger inte att: ”Så här är han.” Jag gör ingen analys av honom. Jag överlämnar till läsaren – det här är min historia om Kjell Höglund.

Var det något av det du hittade som du verkligen blev förvånad över?

– Ja, det var det här med Martinus. Jag hade hört att Kjell var i Danmark mycket och så, men jag hade på något sätt glömt bort det. Vi satt hemma hos Kjells syster Walborg i Hackås i Jämtland. Där var också Kjells lillebror, Jan-Erik. Plötsligt när vi sitter där så sade Jan-Erik: ”Om man inte kan Martinus, då förstår man inte Kjells texter.”

Martinus var en dansk andlig ledare som utvecklade en egen lära. Kjell fastnade för dennes tankar och tillbringade så pass mycket tid i Klint i Danmark, att det blev en lucka i skivutgivningen mellan 1975 och 1979.

– När jag läste Martinus texter, då kände jag igen mig. Jag hittade hela formuleringar, som jag kände igen från Kjells texter. Och den här tanken att allt är levande, att döden egentligen inte finns. Han blev fascinerad; fascinerad är ett svagt ord. ”Martinus är min gud”, skrev han i ett brev.

Fick du några nya musikaliska insikter?

– Det har varit det svåra, för mig som inte är musiker. Men jag har pratat med Janne Hansson, Bengt Lindgren, med flera, som har jobbat med Kjell och kan förklara musiken.

– Kjell har ett par ackord som han kommer med. Och det är som Kjell själv säger: ”Ah, jag förstår precis vad de tänker, nu kommer han med den där skiten igen. Kan han inte hitta på något nytt?”

Han hade ett par olika låtvarianter som han körde med..?

– Ja, men han har haft så väldigt duktiga musiker. Texterna ruckar han inte på, men musikaliskt var han helt öppen. Kjell beundrade musikerna som kunde bygga ut musiken, göra nya intron, lägga till arrangemang och nya instrument. Kjell var inte fastlåst, utan helt öppen för nya grejor.

Men det är orden som är Kjells grej?

– Det är orden som skiljer honom från andra. Det som Ellen Sundberg säger: ”Han använder inga konstiga ord. Det är helt vanliga ord. Men de är annorlunda.”

– Han är väldigt duktig på detaljer. Det är som med Man vänjer sej. Ingenstans står det ”oj vad jag lider” och ”Tänk vad synd det är om mig”. Låten är full med detaljer. ”Kallnat kaffe från igår”, ”grannarna som hörs”, ”lakanen som snor sig”. 

– Kjell sade en gång: ”Egentligen är mina sånger biprodukter av mina grubblerier”. Han har alltid stått lite utanför. Han har varit lite för sig själv, utan att på något sätt vara en eremit. Han har ändå varit social och gillat att festa. Men han har varit en grubblare och ägnat mycket tid åt att tänka.

Vad har du själv för Kjellfavoriter, låtar eller album?

– Genesarets sjö är ofrånkomlig. Jag såg att den hade kommit på någon lista över världens bästa låtar, det var P3 som hade satt ihop den. 

– Man vänjer sej. Det är också en sådan där låt som man kan höra om och om igen, utan att man ledsnar. 

– Kärleksdans i Provence är en fantastisk kärlekssång.

Album då? 

– Tidens tecken. Även Ormens år. Men jag blandar lite, jag gillar många.

tisdag 24 september 2024

Lina Nyberg tolkar Kurt Weill


På 80-talet kom det en fin samlingsskiva med Bertold Brechts och Kurt Weills mest kända sånger. Den hade titeln Lost In The Stars och samlade artister som Sting, Tom Waits och Marianne Faithfull.

Nu har Lina Nyberg döpt sitt album med Kurt Weill-tolkningar till samma sak, Lost In The Stars.

Skivan innehåller också många av samma sånger, som Mack The Knife och Surabaya Johnny, en gång i tiden också, i en svensk kontext, odödliggjord av Pugh Rogefeldt.

Nyberg har släppt Lonely House och Love In The Air som smakprov.

Albumet släpps 11 oktober.

lördag 21 september 2024

Henning är ett nummer större


 Vi spelade här efter vår första skiva, säger Henning från scenen på Fasching, på lördagskvällen.

Det är ju ofint av mig att påpeka att - nej, det var efter den andra skivan. (Läs en liten recension här.)

Det som hur som helst har hänt efter den förra Faschingspelningen är att Henning har släppt ytterligare fyra skivor (samt en duoskiva under namnet Chamber Music).

Mycket av originalreceptet finns kvar, men repertoaren är bredare, både Henning och bandet är säkrare. Och publiken har växt. Fasching var någorlunda välbesökt förra gången, men nu är det tokknökat. (Som vanligt är de flesta mellan 1,95 och 2,05 långa.) Folk vrålar åt Mark Knopfler-riffen från första skivan.

Så min gissning är att Henning blivit ett nummer större. Senaste skivan Cowboy från rymden är värd många lyssnare. Kan det rentav vara dags för ett bredare genombrott? Vem vet?

fredag 20 september 2024

I dag släpps en hyllningskiva till Jesse Malin


Amerikanske artisten Jesse Malin drabbades av en ryggmärgsstroke i fjol. För att samla in pengar till hans pågående behandling så har en lång rad artister samlats för att bidra till albumet Silver Patron Saints - The Songs of Jesse Malin, där de tolkar hans verk.

Artister som Bruce Springsteen, Billie Joe Armstrong (från Green Day), Counting Crows, Dinosaur Jr., Lucinda Williams och Elvis Costello bidrar.

Det är en extra allt-samling med hela 27 låtar. Vinylversionen är ett trippelalbum.

Skivan släpps i dag.

tisdag 17 september 2024

The Cure förbereder albumsläpp


The Cure
har inte släppt ett album sedan 2008 års 4:13 Dream. Redan för några år sedan aviserade Robert Smith att deras kommande album skulle heta Songs of a Lost World. Men albumet kom aldrig.

Nu verkar det dock vara på gång. Bandet har öppnat en ny webbsajt med webbadressen Songsofalost.world. Teorin är att sajten bland annat kommer att bjuda på smakprov från albumet.

Dessutom har bandet skickat ut vykort till fans som förefaller bekräfta albumtiteln och skivans releasedatum, 1 november 2024.

På sajten kan man få en glimt av skivomslaget om man slår in releasedatumet i romerska siffror I. XI. MMXXIV. (Det är inte jag som har listat ut detta, utan bland andra NME.)

fredag 13 september 2024

Generöst av The The som bjuder på både gammalt och nytt


Det säger någonting att konsertveckan både börjar och slutar med band som hade riktigt starka skivor 1986 - The Pretenders med Get close och The The med Infected.

Så klart finns det nostalgi där, men Chrissie Hynde och Matt Johnson har det gemensamt att de inte vilar på sina lagrar, utan fortsätter att sträva framåt.

Ja, nu vilade ju Matt Johnson faktiskt på sina lagrar i 24 år, mellan de bägge senaste albumen. Ensouled, som kom ut så sent som för en vecka sedan, är ett litet mästerverk. Det törs jag säga efter bara kanske fyra lyssningar. Men det är inte en tjofaderittanplatta, så första set på Filadelfiakyrkan i kväll, när bandet spelar skivan i sin helhet, är en ganska lågmäld tillställning. Mycket bra, men lågmäld.

Bandet tar 15 minuters paus efter första set och kommer tillbaka och inleder med Infected och Armageddon Days Are Here Again, och då står alla upp trots att Filadelfia är fyllt av stolar.

Under nostalgisetet så varvar Johnson publikfavoriter (This Is The Day, Uncertain Smile, Slow Emotion Replay m fl) med låtar som de flesta i publiken verkar främmande inför (Icing Up, The Sinking Feeling).

27 låtar och 2 timmar och 15 minuter är väldigt generöst. Och nostalgi är kul, men framför allt fick jag ännu mer lust att dyka ner i nya skivan. Den kan vara årets bästa.

torsdag 12 september 2024

Mariam The Believer släpper nytt album


Mariam Wallentin
, med artistnamnet Mariam The Believer, är så pass genreöverskridande att hon kan spela på jazzens högborg Fasching liksom i mer högkulturella sammanhang eller på små rockklubbar.

Nya albumet Breathing Techniques har varit på gång länge. Wallentin skriver på Facebook:

"Det här albumet började ta form när jag väntade mitt andra barn, och nu fyller hon snart tre."

Låtarna på albumet beskriver hon som fyllda av luft och tillgivenhet, öppenhet och känslighet.

Dreams är tredje och sista singeln innan albumet släpps den 4 oktober.

måndag 9 september 2024

Mars blev september med The Pretenders

9 mars skulle The Pretenders ha spelat på Cirkus i Stockholm. Men Chrissie Hynde behövde operera knät, så i stället ses vi 9 september.

Jag förutsätter att knäoperationen var lyckad, men Chrissie Hynde är nu inte artisten som hoppar runt och spänstar sig på scenen. Hon strövar ibland ut åt ena scenkanten, ibland åt andra, ibland rakt fram. Men ofta står hon vid sin mikrofon, mitt på scenen.

Eftersom hon från början gör klart att hon ogillar att vi fotar eller filmar med våra telefoner, så avstår jag. Vem är jag att säga emot en legendar?

Chrissie Hynde har Chrissie Hynde-frisyr, sitt patenterade leende (inte ofta men några gånger) och till och med sitt vibrato i rösten, även om jag kan inbilla mig att det är svagare än förr.

Hon har ett band fullt av kompetenta musiker. Gitarristen James Walbourne är lite för förtjust i sitt eget solospel - till och från är han något slags huvudfigur på scenen - och Hynde verkar köpa det. Synd, eftersom när han spelar för låtarna, så är han riktigt bra. 

Vi är alla där för att höra publikfavoriterna från 80-talet och vi får många - Kid, Thumbelina, My City Was Gone, Back On The Chain Gang, Stop Your Sobbing, Don't Get Me WrongMiddle of The Road etc. Men inte Brass In Pocket, Talk of The Town eller Message of Love. Av någon anledning.

söndag 8 september 2024

Första singeln från Thåströms nya album


Den 18 oktober släpper Thåström sitt elfte soloalbum. Skivan har fått titeln Somliga av oss.

Första singeln heter Solen i den vänstra och kan höras via sedvanliga kanaler. Enligt ett pressmeddelande menar Thåström att singeln kanske är den "poppigaste låten på plattan". Jag vet inte om "poppig" är ett uttryck jag skulle använda, men varför inte?

Turnén får vänta till januari, med premiär i Uppsala.

fredag 6 september 2024

Thundermother aviserar album


Svenska Thundermother har aviserat sitt kommande album. Det får namnet Dirty & Divine och släpps den 7 februari. Datumet sammanfaller även med bandets turnéstart i Europa.

I dag, fredag, släpps tredje singeln inför albumet, So Close. Sedan tidigare har Speaking of The Devil och I Left My License in The Future släppts. 

Det nya albumet är bandets sjätte (sjunde om man räknar in albumet Heat Waves deluxeutgåva).

tisdag 3 september 2024

Tucker Zimmerman gör album med Big Thief


Här om dagen funderade jag på om Tucker Zimmerman lever fortfarande. Det gör han, visar det sig. I högönsklig välmåga, som det brukar heta.

Av någon anledning är den nästan vanligaste textbiten om Zimmerman att David Bowie en gång satte albumet Ten Songs by Tucker Zimmerman (1969) på en lista över 25 favoritalbum.

Jag upptäckte Zimmerman först när han gjorde comeback 2003 med Walking On The Edge of The Blues. Då hade han inte släppt den skiva på 22 år. 

2005 kom ytterligare ett studioalbum, Chautauqua, (tyvärr ej tillgängligt för streaming) samt ett livealbum, sedan blev det tyst igen på skivsläppsfronten.

Jag ser nu att han har släppt ett album 2021 och tre (!) album i år. Dessa tre album finns inte tillgängliga för streaming men kan beställas från Zimmermans belgiska skivbolag, som han nu tydligen har brutit med.

Nu har han skivkontrakt med brittiska 4AD och ska släppa ett album med bandet Big Thief som ackompanjatörer.

Nya albumet heter Dance of Love. Första singeln heter Burial at Sea. Albumet släpps 11 oktober.