Första singeln Better Angels låter riktigt bra.
Jag brukar också alltid hävda att Midwinter Graces, som Tori Amos släppte 2009, är en av de få riktigt lyssningsvärda julskivorna, och det håller jag fast vid.
I'm having conversations with people who don't exist, I'm sending out invitations in my mind
Första singeln Better Angels låter riktigt bra.
Jag brukar också alltid hävda att Midwinter Graces, som Tori Amos släppte 2009, är en av de få riktigt lyssningsvärda julskivorna, och det håller jag fast vid.
Jag fick en möjlighet att ställa några frågor till Nike Markelius om nutids- och framtidsplaner.
Nyligen annonserade du via Facebook att du söker trummisjobb - vad skulle du helst vilja ha för typ av ”gig”?
- Ja, jag är öppen för det mesta. Är extremt spelsugen nu efter det här långa uppehållet. Har ju kunnat jobba som trumlärare under tiden, med väldigt små grupper, och kunnat öva för mig själv, men alla spelningar ställdes in i våras.
- Det finns många fina och grymma artister som jag gärna skulle spela med och sammanhang där jag säkert skulle kunna tillföra rätt sväng och energi. Både live och på skiva.
- Jag spelar allt från rock-pop-punk till indie-soft-alternative-folk och power-blues förstås. Så när restriktionerna förhoppningsvis försvinner hoppas jag på nya samarbeten med nya artister.
- Alla som är seriösa och professionella är välkomna att höra av sig.
Du har varvat solokarriär med olika konstellationer genom åren - i vilket sammanhang tycker du att det har fungerat bäst, att du fått ut vad du ville?
- Åh, det är svårt att gradera. Allt har sin tid. Och jag tycker de flesta sammanhang fungerar bra, på olika sätt.
- Just nu känns det perfekt att varva mitt soloartisteri med att vara instrumentalist med andra. Med mitt soloband frontar jag med elgitarren och med andra spelar jag oftast trummor.
- Jag spelar trummor på mina egna skivor, men live tar jag in en annan trummis.
Är Nike & Röda Orkestern nedlagd eller bara vilande?
- Nike & Röda Orkestern är vilande. Skulle vi få en turné så repar vi ihop oss. Men jag skriver inte ny musik till Nike & Röda Orkestern just nu. Det blir mest till mig som soloartist.
Du är helt klart talangfull på många områden - trummis, sjunger, spelar gitarr, skriver bra (även böcker). Ångrar du att du inte tog klivet från trumstolen och gick längst fram på scenen tidigare?
- Nej, tycker det är synd att ångra något. Vi har alla vår stjärna att följa. Men det är klart att jag kanske hade kunnat etablera mig som sångerska lättare om jag tagit steget tidigare, det kan du nog ha rätt i. Det är relativt få fortfarande som vet att jag är fullfjädrad sångerska med stil. Men som jag sa innan, så trivs jag med kombinationen, att vara soloartist i vissa sammanhang och musiker i andra.
Hur har pandemin påverkat ditt artisteri?
- Ja, som för de flesta artister. Jag blev ju av med alla uppdrag i våras, på obestämd framtid. Så det är rejält deppigt. Brödjobbat nu som ljudläggare, och inom utbildning och vård istället.
- Och så har jag kunnat koncentrerat mig mer på att skriva färdigt de två nya böcker jag har på gång, samt arbetat med konst, så det har blivit rätt bra ändå, jag har försökt utnyttja tiden till annat skapande för att stå ut. Jag har skapat analoga installationer som handlar om #metoo samt arbetat med flera fotografiska och video-verk till en utställning jag ska göra tillsammans med andra, förhoppningsvis under 2021.
Har du några nya musikaliska planer för 2021?
- De spelningar som var på gång med Nike Markelius band och Kenny Håkanssons Power trio, där jag spelar trummor, ligger på is på obestämd framtid. Men alla hoppas på att kunna börja lira som vanligt igen under året, men ingen vet ju säkert. Jag har ny egen musik på gång och hoppas även på att producera andras.
Nämn en annan svensk artist du tycker alla borde lyssna på!
- Jag säger två: min dotter Aili, hennes underbara drömska musik finns nu på Soundcloud och Barish Firatli, en helt fantastisk sångare som är ena hälften i duon BF/C.
Följ Nike Markelius på Facebook
Följ Nike Markelius på Instagram
Lyssna på Nike Markelius på Spotify
Lyssna på Nike & Röda Orkestern på Spotify
Lyssna på Nike & Gurra på Spotify
Lyssna på Tant Strul på Spotify
Läs också: Intervju med Liten Falkeholm
Läs också: Intervju med Malena Jönsson
Läs också: Intervju med Kajsa Grytt
En biografi om Peps Persson är en stor händelse, få andra artister har varit lika banbrytande i svenskt musikliv. Han gjorde blues och reggae folkligt och spelade musik man kunde dansa till i ett 70-tal då tongångarna alltför ofta gick i monoton marschtakt. I alla fall bildligt.
Nu har 73-årige Peps slutat turnera, på grund av hjärtflimmer, och alltmer sällan ger han ut ny musik. I fjol släppte han dock en hyllningslåt till Vittsjös damfotbollslag.
10 december släpps boken Spela för livet av journalisten Göran Holmquist. I denna intervju i Kvällsposten berättar Holmquist om boken.
Nu har första singeln, Harlem River Blues, släppts.
Albumet, som helt enkelt bara heter J.T., släpps 4 januari, på dagen som skulle ha varit Justin Townes Earles 39:e födelsedag. Den fysiska releasen dröjer dock till 19 mars.
Intäkterna går till Justin Townes Earles dotter, Etta St. James Earle.
En del av er känner Ossler främst som samarbetspartner till Thåström, i dennes soloband samt i Sällskapet.
Osslers åttonde album är på gång - hittills har singlarna Keltiska havet, Jesus absolut och Rotterdam släppts.
Du har släppt tre singlar från kommande albumet - vad har varit din ambition med nya albumet, musikaliskt och textmässigt?
- Min ambition är alltid att göra det bästa jag förmår och helst mer ändå. Man kan kritisera mina plattor för allt möjligt, men så länge jag själv vet att jag gjort mitt yttersta under relativt magra omständigheter har jag inget att skämmas för.
- Evig Himmelsk fullkomning spelade vi in live i Teater Galeasens lokaler, den är ju ganska konsekvent sotig. Den kommande vill jag klä i fler färger och göra mer hoppfull, med hjälp framförallt av Micke Nilzén som producent och musiker, och Henrik Meierkord med sin cello.
- Jag har märkt att texterna den här gången drar åt nån sorts syndernas förlåtelse-tema, absolution… det har kanske med åldrandet att göra, vet inte, styr liksom inte det där själv.
Det går att se en utveckling mellan samtliga dina album, men också en röd tråd, tycker jag, från Ett brus och framåt. Ser du själv det albumet som att du “hittade hem” på något sätt?
- Snarare Krank. Jag hade slutat i Wilmer X, flyttat till Stockholm från Malmö och fick liksom börja om, utan mitt gamla nätverk eller pengar. Den var väldigt konsekvent minimalistisk och inspelad på bara två dar.
- Krank har såklart sina svackor men den genomgående stämningen vi fick till tycker jag är fantastisk. Sen vill jag inte göra samma platta två gånger, så varje ny platta måste ha en utveckling som kontrasterar mot den förra. Mitt språk i text och harmonier är som det är, så det får bli inramningen som varieras... annan inspelningsprocedur, studio, andra instrument, musiker osv.
Hur jobbar du med texterna? Vill du berätta historier eller handlar det mest om att skapa en stämning eller att "ha något att sjunga till musiken"?
- Jag vill ha något att sjunga till musiken, men det bör vara en intressant historia som harmonierar med stämningen i musiken. Att skriva text är inget som är lätt för mig.
Hur har ditt artisteri påverkats av pandemin?
- Jag borde varit klar med plattan och turnerat nu i höst, men det går ju inte, allt är skjutet på framtiden. Dagarna, veckorna, bara glider förbi ganska händelselöst, vilket börjar bli riktigt frustrerande.
- Sen har jag ingen inkomst sen länge så det är kärvt.
När kommer nya albumet och vad är titeln?
- Titeln kan jag inte avslöja ännu.
- Plattan kommer till våren... den är uppskjuten tre gånger hittills, så jag är inte säker på nåt längre.
Nämn en svensk artist som du tycker alla borde lyssna mer på!
- En svensk artist? Då väljer jag SOLE såklart.
Lyssna på Ossler på Spotify
Följ Ossler på Facebook
Följ Ossler på Instagram
Bägge dessa finns med på 500 mils nya EP USA Sovjet som släpps i dag.
Förutom de bägge singlarna får vi de tre nya låtarna Detaljer, Vid karaoken pågår ett bråk och Där jag inte är.
Som synes på omslagsbilderna är 80-tal, kalla kriget och synthpop de stora inspirationskällorna.
500 mil har också en ny trevlig podd där de bland annat pratar om nya EPn och jobbet som musikjournalister.
Det är tredje singelsläppet inför ett nytt album. Tidigare har Jesus absolut och Keltiska havet släppts.
Detaljerna kring albumets titel och releasedatum har ännu inte offentliggjorts. Osslers senaste album, Evig himmelsk fullkomning, släpptes 2017.
Nu har sonen, Wolfgang Van Halen, släppt en hyllningslåt till fadern. Wolfgang var som bekant också basist i Van Halen, under bandets sista år.
Tydligen släpper han musik under bandnamnet Mammoth WVH och låten - se och hör ovan - heter Distance. Varning för att videon är väldigt rörande...
Det är Wolfgang Van Halens allra första release som soloartist. Jag blir inte riktigt klok på om låten kommer finnas med på hans kommande soloalbum, som varit på gång en längre tid och nu ligger färdigt. Eller om Distance är specialskriven, oavsett albumet. Det lär säkert visa sig inom kort.
Hittills har bara singeln Hear The Bells släppts, en låt som känns som en blandning mellan de två The Pogues-låtarna A Rainy Night In Soho och Fairytale of New York.
Calexico släpper Seasonal Shift samma dag som Tori släpper sin jul-EP, 4 december.
Det fick mig att inse att hela albumet kanske är gamla låtar, eller snarare nya versioner av gamla låtar.
Nu har låtlistan offentliggjorts och - nästan - idel uppstekta titlar blir det. Återstår att se om Varmt land verkligen är tidigare outgiven, eller om det är en annan gammal låt som fått en ny titel, i likhet med Tomt rum. Jag hittar i alla fall inte titeln Varmt land sedan tidigare i Lundells katalog.
Solen och vinden har också släppts som singel nu. Albumet släpps 27 november.
Låtlistan från Telegram:
Fram mellan stenarna (tidigare utgiven på En öppen vinter, 2010)
Lovisastorm (tidigare utgiven på Skisser, 2018)
Hög blå himmel (tidigare utgiven på Skisser, 2018)
Imma på spegeln (tidigare utgiven på Skisser, 2018)
Hela dagen lång (tidigare utgiven på Skisser, 2018)
Varmt land (outgiven?)
Ingen hör det (tidigare utgiven på Skisser, 2018)
Vandring för ingenting (tidigare utgiven på Skisser, 2018)
Kallt te halv tio (tidigare utgiven på Skisser, 2018)
Djup svart sjö (tidigare utgiven på En öppen vinter, 2010)
Tomt rum (tidigare utgiven som En öppen vinter, på En öppen vinter, 2010)
Solen och vinden (tidigare utgiven på Skisser, 2018)
Vi har redan fått singeln Shot In The Dark. I dag släpptes andra singeln Realize.
Och vad kan man säga? Det låter väldigt mycket som AC/DC...
"Världens bästa Johansson" har alltid haft många järn i elden. Vi känner honom från KSMB och en rad andra band, samt som soloartist. Närmast är han aktuell som producent för ett album med Ellinor Brolin, som sjunger sånger av Kjell Höglund. Och det kommer nytt material både solo och med KSM3.
Du verkar fortfarande vara väldigt produktiv som artist, hur behåller du glöden?
- Det kan ärligt talat vara svårt att känna entusiasm varje dag, och som alla människor blir jag fruktansvärt trött på mig själv ibland. För mig har det fungerat genom att ofta ha samarbeten med andra, som man i sin tur både ger och tar inspiration ifrån.
- För min del har jag alltid tyckt bäst om att möta en publik och spela live. Där känner jag mig hemma, och då är det inga problem att få upp glöden varenda gång.
KSMB, Strindbergs, John Lenin, KSM3, solo etc. - har det varit medvetet att jobba i många olika konstellationer, eller har det bara blivit så?
- Jag har privilegiet att vara välsignad med väldigt många vänner. Ett sätt att få tid att träffa några av dem är att ge sig in i något projekt och jobba lite tillsammans. Strindbergs till exempel, gör ett fåtal spelningar varje år, mest för att träffas och ha kul tillsammans. Som tur är har vi möjlighet att göra det i samband med bra och trevliga bokningar.
- John Lenin vet jag inte om det blir någon mer med. Det är svårare eftersom medlemmarna bor på olika ställen, med mera. Vi gjorde två gigs på Nalen tillsammans med Staffan Hellstrands gamla band SH!. Vi spelade ofta tillsammans på 80-talet, och det var kalasroligt att träffa alla igen. John Lenin var ju verkligen ett kompisband, bestående av min storebror och några av de närmsta vännerna.
KSM3 har en speciell bakgrundshistoria?
- KSM3 är en annan femma, och ett mer kontinuerligt band. Vi bildades av en ren slump. Jag och Peter "Ampull" Schölander från KSMB utsattes för en rent grotesk smutskastningskampanj av bandets före detta sångare. En av dem spelade i bandet Fas3, vars medlemmar råkade ut för samma sak. Det var en helt bisarr situation, och vi brukade träffas för att stötta varandra.
- En sådan kväll satt vi på krogen och fick ett samtal från arrangörerna av Close Ups festival på en finlandsfärja som skulle avgå nästa morgon. Troublemakers hade ställt in på grund av sjukdom, så jag, Peter och Tony Johansson från Fas3 tackade ja till att hoppa in som ersättare. Vi fick med oss trummisen Dadde Stark från Asta Kask och Zak Johansson från Psykbryt på bas.
- Vi gjorde en låtlista som mest bestod av gamla KSMB-låtar och lite av mitt solomaterial. Förutom ett litet akustiskt 'torr-rep' i en hytt strax innan gig hade vi aldrig spelat tillsammans tidigare. Vi gick upp och gjorde en helt orepad entimmes konsert inför 2000 pers det första vi gjorde. Namnet kom vi på två minuter innan gick gick upp på scen. Det gick över all förväntan, och jag tror att man kan hitta delar av konserten på Youtube. (Reds anm: Ja, sök på KSM3 och Close Up, så finns det några klipp.)
- Det var i alla fall så kul att vi beslöt oss för att fortsätta spela ibland. Dels för att vi trivs ihop och dels för att ta tillbaks våra egna låtar från dem som kapat och misshandlat bandnamnet KSMB.
När vi beslutat oss för att fortsätta spela tillsammans tog vi in Johannes Borgström från Fas3 på bas och Robert Eriksson från Hellacopters/Strindbergs på trummor.
- Vi har spelat in två singlar, varav en är släppt och har som mål att peta ihop ett album.
Och solokarriären?
- Sologigsen är väl där jag känner mig mest hemma. Oftast spelar jag ensam eller med Rickard Donatello på bas. Vid enstaka tillfällen tillåter ekonomin att ha med sig ett helt band. Jag har hållit på och petat på nästa soloplatta ett tag nu, och så småningom blir det dags att spela in den.
- Det jag pysslat med mycket de senaste åren är att göra en platta med den fantastiska sångerskan Ellinor Brolin. Vi har gjort ett album med material av Kjell Höglund. Hälften av sångerna är tidigare outgivna texter som jag, Peter LeMarc, Kajsa Grytt och Staffan Hellstrand tonsatt.
- Jag var och mastrade albumet i helgen. Det är ett riktigt hjärteprojekt för mig, med sånger av en av mina finaste vänner som sjungs av en lysande sångerska som blivit som lite av en dotter i huset.
En inbillar sig att punken innebar en stark gemenskap mellan banden, finns motsvarande gemenskap i dag, eller kör artisterna mer “solo” nu?
- Jag tycker gemenskapen finns kvar i mångt och mycket. Anledningen till att jag började spela mer solo var ett praktiskt beslut. När man är 20 år kan ett band vara allt, men när folk växer upp och skaffar barn och familjer blir det svårare och svårare att planera saker. Spelar jag solo så räcker det med att jag själv kan komma ifrån.
- I de kretsar jag rör mig upplever jag väldigt mycket gemenskap och noll konkurrens när jag träffar kollegor. De musikervänner jag träffar är alltid snälla och ödmjuka människor. Det finns ingen anledning att umgås med människor som inte är det.
Hur har pandemin påverkat ditt artisteri?
- Som för alla andra antar jag. Total stiltje. Jag saknar verkligen att spela live. Ekonomiskt överlever jag, jag är van att leva billigt - men jag vet många kollegor som har det otroligt tufft just nu.
- Jag har gjort några streamade konserter solo och med Strindbergs och KSM3, och även några mindre gigs solo och tillsammans med Ellinor Brolin – men jag längtar efter att spela mycket mer. Det är bara att hoppas att skiten lägger sig snart.
Har du några nya musikaliska planer - nya skivor etc.?
- Jag håller som sagt på att skriva lite på låtar till nästa soloalbum, till KSM3s kommande platta och till en ny skiva med Ellinor Brolin.
Nämn en svensk artist du tycker vi alla ska lyssna mer på, och varför.
- Då säger jag, med risk för att vara tjatig, Kjell Höglund. Där finns något för alla, och även om jag själv är inlyssnad på honom öppnas nya världar hela tiden.
Lyssna på Johan Johansson på Spotify
Följ Johan Johansson på Facebook
Följ Johan Johansson på Instagram
Deras fjärde studioalbum heter Godspeed och släpps 2 april.
Första singeln, Keep Me A Space, låter precis så bombastisk och bra man kan hoppas på.