fredag 4 september 2020

Bloggen möter 500 mil: ”Vi älskar indiepop, topplistehits och new wave”

(Foto: Anders Bobert)

500 mil är (från vänster) Christel Valsinger och Anna Charlotta Gunnarson. De har – tycker jag – återuppväckt en fin gren av svensk popmusik. Vardagsbetraktelser i texterna kombinerat med vassa pophookar. Jag frågade och 500 mil svarade, som en duo som pratar med en mun.

Jag tycker att Åska är en av 2018 års bästa skivor - är ni själv nöjda med den eller hade ni - sett i backspegeln - velat göra någonting annorlunda?

- Så roligt att du tycker det! Vi har inte direkt suttit och utvärderat Åska, men vi känner nog inte att vi borde gjort så mycket annorlunda. Det finns ju alltid produktionsdetaljer man i efterhand kan tänka ”hm, varför gjorde vi så?” om, men det hör liksom till.

- När vi bestämde oss för att göra ett album så var det bara för vår egen skull. Vi lever ju inte direkt i albumets tidevarv just nu, många orkar inte lyssna på 10 låtar i sträck med samma artist. Men rent kreativt gav det oss chansen att även skriva sånt som inte är så omedelbart och singelmässigt. Som I oktober, som är 1.28 lång och handlar om #metoo. Eller göra två låtar som hänger ihop tematiskt - som Mekano och Mekano - andra delen. Vi är väldigt stolta över hela albumet!

Kvalitativ svensk pop. Så skulle jag beskriva er stil. Har ni odlat en medveten stil eller är detta bara något som faller sig naturligt?

- Tack, vilken fin beskrivning! Det har fallit sig väldigt naturligt allting. Däremot var det inte självklart att vi skulle skriva på svenska från början, eller rättare sagt inte för oss båda i alla fall, haha! Vi har gjort en liknande musikalisk resa smakmässigt genom livet, så det är nog ett resultat av det. Båda har älskat indiepop, topplistehits och new wave. Eftersom vi båda jobbat med musik så länge har vi ganska lätt att prata om referenser och inspiration, så det har nog bidragit till vad 500 mil blivit.

Hur är villkoren för artister i dag? Jag tänker oavsett corona, men även med hänsyn till detta?

- Rent generellt är det ju lätt att producera och distribuera musik idag, på så sätt kan många förverkliga sin dröm. Men det gör ju också att konkurrensen är väldigt stor och det kan i sin tur göra det svårt att få betalt. Arrangörer (inte alla så klart) vänjer sig vid att betala ”något symboliskt” för gig och förstår inte hur mycket tid och jobb som ligger bakom. Dessutom har många stora digitala plattformar länge kunnat komma undan med att inte betala royalty för musikanvändning.

- Nu under corona har den sköra situationen för många artister och musiker blivit väldigt tydlig. Det är ju för bedrövligt att artister som verkat i decennier och gjort musik som älskas av många, nu sitter hemma och ber folk om gåvor för att de ska kunna betala hyran. Vi hade ju också sett fram emot spelningar under sommaren, men får ta igen det när allt är över. Det vore ju väldigt kul att kunna göra någonting live när vi släpper nya EP:n. Vi håller just nu på och diskuterar det.

Har ni något nytt musikprojekt på gång, vad i så fall?

- Vår nya EP släpps senare i höst, vi håller på och slutmixar de sista låtarna. I övrigt jobbar vi mot att tillsammans kunna skriva och producera musik åt och med andra artister. Det är något som vi gjort på var sitt håll förut, men aldrig tillsammans

Vill ni utveckla er musik och/eller era texter i någon speciell riktning?

- Vi är i ständig utveckling! De singlar vi släppte i våras (Carpe Diem och Var kommer barnen in) visade en mer elektronisk sida av oss, eftersom Christel nu producerar all musik i sin hemmastudio. Det gäller även kommande EP:n. Den dystopiska stämningen från vårsinglarna finns kvar, men tempot på nya låtarna är högre och soundet mer poppigt dansant.

Vilka andra svenska artister borde uppmärksammas lite mer?

- Istället för att nämna några specifika namn (vi lyfter ju artister och låtar i våra journalistyrken hela tiden) så skulle vi önska att fler kvinnliga artister i medelåldern lyftes fram - inte bara vi själva då, haha.

- Det finns en fin nyvaken vilja att lyfta fram kvinnliga artister och låtskrivare i många sammanhang, men vi saknar att se vår egen åldersgrupp representerad. Och även äldre!


Lyssna på 500 mil på Spotify.

Följ 500 mil på Facebook och Instagram.

(Foto: Sonny Mattsson)

1 kommentar: