onsdag 30 juni 2010

"Naken" version av Double Fantasy släpps

Den 9 oktober skulle John Lennon fyllt 70 år. För att uppmärksamma hans musik ger Yoko Ono den 4 oktober ut remastrade versioner av de åtta albumen John Lennon/Plastic Ono Band, Imagine, Some Time In New York City, Mind Games, Walls and Bridges, Rock'n'roll, Double Fantasy och Milk and Honey.

Double Fantasy släpps dessutom i en remixad, "naken" version, där arrangemangen är nedskalade jämfört med originalversionen.

Alla återutgåvorna släpps på cd samt via digitala kanaler, som till exempel Itunes.

Dessutom släpps en samlingsskiva, kallad Power To The People: The Hits, en samlingsbox med fyra cd kallad Gimme Some Truth samt en 11-cd-box kallad The John Lennon Signature Box med de remastrade skivorna, rariteter och singlar som inte fanns på originalalbumen.

Allt enligt John Lennons officiella hemsida.

tisdag 29 juni 2010

Bill Aucoin 1943-2010

Kiss ursprunglige manager Bill Aucoin avled på måndagen, 67 år gammal. Aucoin led av prostatacancer.

På sin webbsida skriver Paul Stanley och Gene Simmons:

"Bill Aucoin, our irreplaceable original manager, mentor and dear friend has died of complications arising from his ongoing battle with prostate cancer.
He was instrumental in guiding us from the beginning and without his vision, leadership and unending dedication, we could never have scaled the heights we have reached.

Bill loved life and lived it to the fullest. Words can never convey his impact on us or those close to him.
Over all the years, he never missed an opportunity to be with us at our shows near his home or fly in for special concerts, including our most recent Madison Square Garden show. He had hoped to attend our London show earlier this month but his illness prevented it. He still planned to visit us upon the start of our upcoming US tour.
We loved him, told him and have peace that he knew it.
We will grieve and celebrate all he was and did.
We have lost a part of us.
Paul Stanley, Gene Simmons"


Bandet länkar även till en PBS-intervju som Aucoin gjorde så sent som i förra månaden.

Även Ace Frehley kommenterar Aucoins bortgång på sin sajt.

"Bill was a very gifted guy with a great eye for talent!
Through all the ups and downs, he never lost his big smile and sense of humour...
We remained friends till the end...
I'm gonna miss him...
- Ace"

Peter Criss skriver så här på sin hemsida:

"Our sympathy and love go out to Bill Aucoin's family and friends. If not for Bill Aucoin there would not be a rock group called Kiss today. He was the fifth Kiss, and always will be. I loved the man and will miss him deeply. See you in heaven Gui.
Love always,
Peter Criss"

Kiss och Bill Aucoin gick skilda vägar 1982, men återupptog kontakten på senare år och samarbetade en del kring utgivningen av Kissology-dvd-serien.

(Foto: Wikimedia Commons)

måndag 28 juni 2010

Vacker fysik

Jag har under många år läst betydligt fler amerikanska och engelska böcker än svenska. Men i år, undantaget Jonathan Lethems Chronic City, så är det de svenska böckerna som är allra bäst.

Helena Granström, som jag inte läst tidigare, debuterade 2008 med boken Alltings mått. I år kom Osäkerhetsrelationen, en versroman som handlar om framväxten av den moderna fysiken.

Premissen låter trist, men Helena Granström skriver vackert och får fysik att framstå som något blodfyllt, passionerat. Hon får läsaren att se samma osäkerheter och möjligheter som fysikerna dagligen spelar med.

Jag tror Osäkerhetsrelationen varit en säljsuccé. När jag först försökte köpa den var den slut överallt. I november kommer den dessutom ut i pocket.

lördag 26 juni 2010

Tv-tipset: Rickie Lee Jones vårdar sitt arv

Senast jag såg Rickie Lee Jones live var på Nalen 2007, efter temaskivan The Sermon On Exposition Boulevard.

Av allt att döma var det mer folk på Berns i mars i år, vilket SVT:s sändning under midsommarafton visade. Tyvärr finns inte sändningen på SVT Play, men om ni har tur så gjorde ni som jag och spelade in konserten.

Eller så ser ni helt enkelt reprisen, på söndag kväll, 27 juni, i SVT1 kl. 22.45.

En annan skillnad mellan Berns- och Nalenkonserterna var att Rickie Lee Jones i år spelade nästan enbart sånger från sin artistiska höjdpunkt, de tre första skivorna som spelades in 1979-1984. Det blir en svårslagen klassikerparad: Chuck E's In Love, The Real End, Pirates (So Long, Lonely Avenue), Youngblood, Weasel and The White Boys Cool, We Belong Together, Danny's All-Star Joint...

Allra mest fantastiskt vore naturligtvis att höra henne framföra dessa sånger med originalmusikerna från skivorna, dåtidens studioelit i Los Angeles. Nu åker hon runt med en basist och en trummis som knappt gör något avtryck i ljudbilden. Trummisen spelar knappt alls. Märkligt.

Alla som såg konserten på tv och blev nyfikna kan ta del av den vassa karriärsammanfattningen Duchess of Coolsville, som innehåller många av klassikerna som nämns ovan.

fredag 25 juni 2010

Bäst under första halvåret

1. Eels, End Times
2. Laura Veirs, July Flame
3. Harper Simon, Harper Simon
4. Hamell On Trial, 15 of 100
5. Steso Songs, Now It's Dark
6. The Hold Steady, Heaven Is Whenever
7. Mose Allison, The Way of The World
8. Ola Magnell, Rolös
9. Beth Nielsen Chapman, Back To Love
10. Mikael Wiehe, Ta det tillbaka

torsdag 24 juni 2010

Löjligt att tro att oppositionen har en chans

Låt se; vi har haft ett prinsessbröllop. Snart återinförs ordensväsendet och sedan beordras alla kvinnor återgå till hemmafrulivet. Sedan dröjer det inte länge förrän vi kryper tillbaka in i grottorna.

Vi har ett samhällsklimat som är så reaktionärt att det är löjligt att tro att oppositionen skulle ha en chans i valet i höst. Det en gång så progressiva landet Sverige har förvandlats till en plats där vi hyllar prinsar, prinsessor, tomtar och troll och sedvänjor och traditioner.

Det har sällan känts så lockande att lämna Sverige.

tisdag 22 juni 2010

Brooke Waggoners andra B-sida

Brooke Waggoners projekt med att släppa fyra låtar, "B-sidor", fyra tisdagar i rad fortsätter. I dag släpps Baby Shake-Em.

Det är en "really fun song", enligt Brooke Waggoner, som hon skrev för en Alla hjärtans dag-samling som aldrig blev av.

måndag 21 juni 2010

Nytt från Jenny Lewis

Det senaste vi hörde från Rilo Kileys sångerska Jenny Lewis var soloskivan Acid Tongue som kom ut 2008. Nu har hon bildat duon Jenny & Johnny med pojkvännen Johnathan Rice och ett album är på gång.

Skivans releasedatum syns ingenstans på deras nya sajt, men förbeställningar kan göras redan nu så en sommarrelease verkar trolig.

På sajten kan man också ladda ned en sång, Scissor Runner, gratis.

söndag 20 juni 2010

Bästa debutant gånger två?

Inte nog med att Karolina Stenström, som Steso Songs, gjort årets hittills bästa svenska album. Den 23 juni släpper Psykakuten, som består av Stenström och Henrik Svensson, sitt debutalbum.

Första singeln If I Could Love I Would har släppts och kan också avlyssnas på bandets webbsida. Jag kunde önska att de hade modet att sjunga på svenska, men för övrigt låter det fantastiskt bra.

lördag 19 juni 2010

Aldrig så nära diktatur

I går hade jag ett ärende på Sveavägen. Vid korsningen Sveavägen-Kungsgatan övade tungt beväpnade militärer inför dagens bröllopskortege. Jag stannade inte till, utan fortsatte mot mitt nästa mål, Sergels torg. En vag olustkänsla i kroppen.

Militären brukar motiveras med att den "försvarar demokratin", men i dag är den utkommenderad för att försvara någonting helt annat än demokratin. Monarkin har ingenting med demokrati att göra.

Faktum är att vi i dag, lördag 19 juni 2010, aldrig varit så nära diktatur i modern tid. Expressens nätupplaga har gjort om sin förstasida till att enbart handla om bröllopet. Jag vill inte ens tänka på hur morgondagens kvällstidningar kommer att se ut.

Kvällstidningarnas chefredaktörer Thomas Mattsson och Jan Helin motiverar utrymmet med att de 1) säljer fler tidningar och får fler besökare på nätet och 2) att detta är det största "mediaeventet" någonsin i Sverige.

Förutom att ordet "mediaevent" gör mig nervös, så mår jag illa över den principlöshet som styr kvällstidningarna. Såväl Expressen som Aftonbladet förordar faktiskt republik. I alla fall på ledarsidorna. Men det är naturligtvis bara hyckleri. Finns det några riktiga republikaner kvar på kvällstidningarna så borde de säga upp sig.

Bröllopet är också en del i de borgerliga partiernas valkampanj. Det är briljant regisserat, eftersom ingen talar om politik. Alla medier, alla politiker, alla offentliga personer över huvud taget talar bara implicit om borgerliga värderingar. Det är klart att det är smartare än att babbla på om skattesänkningar och att krossa facket.

Det här är en svart dag i Sveriges nutidshistoria. Låt oss hoppas att vansinnet börjar rullas upp i morgon.

PS: Som vanligt hade Lena Andersson tänkt likadant som jag. DS

torsdag 17 juni 2010

Eels ger bort gratis låt

Om du går till Eels officiella webbsida kan du hämta Looking Up från kommande skivan Tomorrow Morning, som släpps 24 augusti.

För oss som gillar när E är bitter, låter de här nya optimistiska tankegångarna lite oroväckande.

tisdag 15 juni 2010

Nya sånger av Brooke Waggoner

Brooke Waggoner firar sommaren genom att släppa fyra nya "B-sidor", ett begrepp som blev irrelevant redan när cd-skivan kom.

Första låten, Red-Robin Hood, släpps i dag, 15 juni. Den låter, ärligt talat, som något överblivet från senaste fullängdsskivan Go Easy Little Doves.

De tre ytterligare B-sidorna släpps 22 juni, 29 juni och 6 juli.

måndag 14 juni 2010

Fagen förbereder soloskiva

Donald Fagen arbetar på sin kommande soloskiva, enligt Billboard. Innan dess ska Fagen ut och turnera under sensommaren-hösten med Michael McDonald och Boz Scaggs. Bandet och turnén går under namnet The Dukes of September Rhythm Revue.

söndag 13 juni 2010

En arbetsseger



Kiss hade många fiender på Stockholms stadion på lördagskvällen; svalt väder med regn i luften (regnet kom mot slutet av konserten), ljudet blåste tidvis bort, en feg och försiktig svensk publik (är det förbjudet att ens applådera i Sverige?) samt Paul Stanleys kraxiga röst.

Men på något sätt lyckades Stanley et consortes baxa sig till en arbetsseger som sammantaget var betydligt mer imponerande än konserten på samma stadion för två år sedan. Vad gäller låtlistan så har Sonic Boom tillfört tre låtar - Modern Day Delilah, Say Yeah och I'm An Animal - som känns fräschare än många andra gamla rutinnummer. Jag sörjer inte att låtar som Strutter och She fått lämna sedan sist.

Musikaliskt är Kiss tajtare än kanske någonsin. Visst saknas Ace Frehleys mer personliga uttryck, men Tommy Thayer är stabil. Eric Singer är en klart bättre trummis än Peter Criss och blir faktiskt också en allt bättre sångare.

Det stora problemet är i stället Paul Stanleys röst. Vid 2008 års konsert led han av igensvullna bihålor och lät rent ut sagt bedrövlig. Nu klarar han sig så länge han slipper anstränga rösten, men så fort han tar i så blir det kraxigt. Gene Simmons har alltid haft en mindre imponerande röst, men han har en sångstil som är funktionell och sliter sannolikt mindre på stämbanden.

Till Stanleys försvar ska sägas att han sliter hårt med mellansnack och showmanship och verkar fast besluten att trotsa vädrets makter och vinna över den småsura publiken.

Produktionsmässigt är Sonic Boom-turnén mycket mer imponerande än Alive 35. Bättre genomtänkta effekter och ljus och hela konserten avslutas snyggt med ett rejält fyrverkeri.

lördag 12 juni 2010

Gary Shteyngart är tillbaka

Författaren Gary Shteyngart släpper 27 juli sin tredje bok, Super Sad True Love Story.

Hans två första, The Russian Debutantes Hand Book och Absurdistan, är lysande skildringar av det nya Östeuropa som vuxit fram efter murens fall.

I Super Sad True Love Story vänder Shteyngart blickarna mot hemlandet USA. Huvudpersonen Lenny Abramov jobbar på en firma som försöker sälja evigt liv till sina superrika kunder.

Abramov träffar koreansk-amerikanskan Eunice Park och blir kär samtidigt som New York drabbas av kravaller i spår av en kreditkris som hotar hela landet.

fredag 11 juni 2010

Ny skiva av Robert Plant

Robert Plant släpper en ny skiva, Band of Joy, den 14 september, rapporterar Billboard. Det är första skivan sedan 2007 års Raising Sand, kritiker- och försäljningssuccén tillsammans med Alison Krauss.

Band of Joy är producerad av Plant och Buddy Miller.

onsdag 9 juni 2010

Nya skivan från Sheryl Crow

Den 20 juli släpper Sheryl Crow sitt sjunde studioalbum, 100 Miles from Memphis. (Åttonde studioalbum, om man räknar julskivan. Elfte album totalt, om man räknar live- och samlingsskivor.)

Om jag ska vara riktigt ärlig kändes det som om Crow nådde sin artistiska höjdpunkt kring C'mon C'mon 2002. Wildflower från 2005 var full av sömniga ballader och Detours från 2008 kändes bara... jaha. Men covern av Here Comes The Sun var fin.

100 Miles from Memphis sägs vara inspirerad av soulen i södern. I sina allra sämsta stunder så är Sheryl Crow lika wailande som alla idiotiska wailande soulsångerskor. (Jag hatar verkligen wailande. När folk wailar så stänger jag i regel av musiken.)

Men vi håller tummarna och hoppas att det inte låter för eländigt. Här kan ni höra ett smakprov på singeln Summer Day.

tisdag 8 juni 2010

Ovanligt intressant säsong av Sommar - Anna Odell höjdpunkten

Jag lyssnar aldrig på Sommar, men jag försöker åtminstone någon eller några gånger per år. Årets säsong är ovanligt intressant, med Anna Odell som given höjdpunkt. Det programmet tänker jag definitivt inte missa.

Och jag är så JÄVLA glad över att varken Lars med yxan eller Jimmie Åkersork blev inbjudna att Sommarprata.

Dessa program känns intressantast:

10 juli: Meta Velander, skådespelare
13 juli: Elisabeth Åsbrink, journalist, författare
14 juli: Lennart Jirlow, konstnär
22 juli: Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik
26 juli: Karin Johannisson, professor i idéhistoria
29 juli: Pija Lindenbaum, bilderboksskapare
2 augusti: Lars Jonsson, konstnär, ornitolog
12 augusti: Ted Harris, teologie doktor, präst
14 augusti: Monika Fagerholm, författare
15 augusti: Staffan Scheja, konsertpianist, professor
19 augusti: Anna Odell, konstnär
22 augusti: Niklas Rådström, författare

söndag 6 juni 2010

Relevant läsning

Ända sedan jag läste Drömfakulteten av Sara Stridsberg har jag varit nyfiken på Valerie Solanas lilla skrift The SCUM Manifesto. Solanas var helt uppenbart, om man får tro hennes olika livstecknare, en person som mådde dåligt under stora delar av sitt liv. Hon var inlagd på mentalsjukhus i omgångar.

I ett förord som i praktiken är lika långt som själva manifestet skriver professor Avital Ronell att Valerie Solanas hade svårt att hitta ett sammanhang där hon passade in. Trots Andy Warhols androgyna image så var The Factory ett ställe där kvinnor var underordnade. Warhol gav löften till Solanas, men bröt dem. Allt slutade tragiskt med skotten den 3 juni 1968.

Känslan när jag läser The SCUM Manifesto är att författaren ligger på gränsen till ett utbrott hela tiden. "Återhållen vrede" låter klyschigt, men det stämmer nog. Som man är det givetvis svårt, för att inte säga omöjligt, att inte känna sig utmanad, hånad och attackerad av texten. (Jag inser att mycket är underförstått i det jag skriver, men för er som inte vet, SCUM betyder alltså Society for Cutting Up Men.)

Samtidigt finns det någonting i texten som lever sitt eget liv, en önskan och en strävan efter ett annat samhälle, en annan mer tolerant värld (en hemsk, marxistisk värld, tycker säkert några). Solanas vill automatisera produktionen och ta bort lönearbete och pengasamhället, så att människor (kvinnor, alltså. Män ska ju... ja, är överflödiga) ska kunna ägna sig åt mer meningsfull sysselsättning.

Utbildningssystemet bör reformeras för att främja just utbildning, i stället för att fungera som utsorteringsmaskin för eliten. Se där en idé som håller än i dag.

tisdag 1 juni 2010

Trent ger bort saker gratis

Trent Reznors nya band How To Destroy Angels har precis släppt nya ep:n med sex låtar.

På sin sajt skänker bandet bort ep:n gratis. Om du vill pröjsa en slant så kan du köpa ljudfilerna med högre kvalitet än gratisversionen.

Reznors ordinarie band Nine Inch Nails har också skänkt bort saker gratis tidigare, som senaste/sista skivan The Slip.

Mest spelade i maj månad

De här låtarna har jag lyssnat på mest i min Ipod i maj månad:

1. Tiny Explosions, The Presidents of The United States of America
2. MyHope, Molly Lewis
3. The Sweet Part of The City, The Hold Steady
4. Dawntreader, Joni Mitchell
5. Gone Man, Eels
6. Gjort det för din skull, Docenterna
7. Stay Out of Us, Steso Songs
8. Endless Skies of Diamonds, Hamell On Trial
9. Get Lucky, Mark Knopfler
10. Goodbye, Mary Gauthier