söndag 4 augusti 2024

Två musikböcker att se fram emot i höst




Jag har ingen noggrann överblick över vilka musikböcker som kommer ut i höst, men jag lade särskilt märke till två stycken, när jag bläddrade igenom Svensk Bokhandels katalog Höstens böcker.

19 september kommer Fred Åkerström - Biografin. Åkerström är ju inte helt oskildrad vad gäller biografier. Hans dotter CajsaStina Åkerströms bok Du och jag, farsan har tidigare gett en bild av trubaduren och fadern. Den nya biografin är skriven av musikjournalisten (m.m) Lars Nylin.

"I denna rika biografi porträtteras Åkerström i helfigur både som artist, privatperson, äkta make och politiskt engagerad. Det är en skildring av en sammansatt och begåvad människa", enligt förlagstexten.

26 september kommer Kjell Höglund och hans värld av Anders Sundelin.

Sundelin verkar gilla att skriva om personer som är något av gåtor, som till exempel i boken Brevbäraren som försvann, om Bosse Jansson, som försvann spårlöst i april 1976. Sundelin har även skrivit boken Diplomaten om förre kabinettssekreteraren Sverker Åström, en annan person med många lager.

Kjell Höglund får också sägas vara något av en gåta. Åtminstone vet vi inte så mycket om honom, utöver det uppenbara; den musik vi kan lyssna till.

Höglunds musik vårdas och tolkas fortfarande, inte minst av yngre artister som Ellinor Brolin och Ellen Sundberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar