tisdag 25 juni 2024

Sundström och Sista jäntan värmde upp hos Stockholms Stadsmission

Tre legendarer på ett bräde: Fjodor, Stefan Sundström och (delvis skymd) Nikke Ström.

Stockholms Stadsmission har något som kallas Hemliga tisdagar. Du får köpa biljett på chans och så kanske Tomas Andersson Wij eller Iiris Viljanen eller annan musikant dyker upp. 

På tisdagen var Stefan Sundström & Sista jäntan huvudnumret. De ska ut och turnera och det här var ett bra uppvärmningsgig. "Vi kommer låta ännu bättre på Mosebacke den 10 september", lovar Sundström.

Vi får några gamla godingar som det var ett tag sedan i alla fall jag hörde, som Hambo för skapelsens krona och Stilla blå liten rök.

Fjodor gästar, som brukligt, och sjunger Mental istid, Schweden Schweden, Heroinister och kontorister och Mona Tumbas Slim Club. Det är klart man kan kalla det nostalgi, men det känns bra att någon håller de här låtarna levande.

lördag 22 juni 2024

Wendy & Lisa släpper album med Annie Lennox



Om du vill ta två framgångsrika band som definierade 80-talet så kan du definitivt välja Prince & The Revolution och Eurythmics.

Och om du gillar de två banden, så gläds du nog åt att Wendy Melvoin och Lisa Coleman, som spelade gitarr respektive keyboards i The Revolution, ska göra ett album tillsammans med Eurythmicssångerskan Annie Lennox.

Wendy Melvoin säger till Billboard:

"She hasn’t released any new songs in 14 years. And these are all brand new, coming from her little brain and coming from our little brains. It’s just the three of us are making some really great music."

"I början av nästa år" är den bästa gissningen om när skivan kan komma ut.

Intervjun i Billboard handlar mestadels om 40-årsjubileet av Purple Rain och en minneskonsert som The Revolution ska göra nu i helgen i Minnesota.

torsdag 20 juni 2024

Graham Gouldman släpper soloalbum


10cc
är känt för att ha haft flera inkarnationer. Lol Creme och Kevin Godley var med i den första, men avvek sedan för att göra knepiga experimentella trippelalbum.

Eric Stewart är nog bandets mest kända röst - han sjöng till exempel på I'm Not In Love och Good Morning Judge

Men det är Graham Gouldman som har hållit bandet levande, trots att de inte har släppt en skiva sedan 1995. Bandet turnerar och kommer, skulle jag säga, i princip varje år till Sverige.

Nu ska Gouldman släppa vad som faktiskt blir hans sjätte soloalbum. Titeln är I Have Notes. Singeln We're Alive är en glad bagatell som låter som något som Paul McCartney kunde ha skrivit på en pisskvart.

Albumet släpps 5 juli.

måndag 17 juni 2024

Blommans största succé berodde på Rusty Gabbard


Den oförliknelige Bosse "Blomman" Blombergh spelade in fem skivor under sin livstid och fick ett par mindre hits med Dom borde tjacka spikskor och Ja må'ru leva. Blomman var ingen större sångare, men han hade charm och finurliga texter. 

Det är framför allt de tre första skivorna - Små knepiga låtar, Om jag lira munspel i Winnipeg Jets och Jag har fått en elefant - som var lyckade. Dessa tre första skivor finns också tillgängliga via streaming i dag, och gamla vinylskivor hittar man då och då.

Blomman gjorde helst covers på J.J. Cale, men även på till exempel Dire Straits och Randy Newman. Hans producent Dougie Lawton med vänner skrev också några originallåtar till Blomman.

Dom borde tjacka spikskor har faktiskt 1,2 miljoner spelningar på Spotify. Tyvärr ger det nog inga stora pengar till Blommans eventuella efterlevande. Inte heller Rusty Gabbards och Ray Prices efterlevande kan nog leva på de pengarna.

Det var Rusty Gabbard och Ray Price som skrev originalet, I'll Be There If You Ever Want Me - och originalet har en helt annan karaktär; en countrydänga om kärlek, så fint levererad av Rusty själv i något tv-program som finns bevarat på Youtube (se ovan).

Man undrar ju vad Rusty hade tyckt om att Blomman sjöng om Karin Söder, Nils G Åsling och Gustaf Jonnergård till hans musik?

Blomman avled 28 april 2008. Rusty Gabbard avled 1990.

lördag 15 juni 2024

Efterlämnad låt av Chris Bailey - och The Saints turnerar igen


Det är oroligt i The Saints-världen, enligt Louder Than Sound. Gitarristen Ed Kuepper och trummisen Ivor Hay tänker turnera under namnet The Saints 1973-1978, utan samråd med eller godkännande från låtskrivaren och sångaren Chris Baileys dödsbo.

Sången skulle i stället skötas av Mark Arm, från bandet Mudhoney. Och uppställningen skulle kompletteras med Mick Harvey, gitarrist i Birthday Party och Bad Seeds, samt Peter Oxley, basist i Sunnyboys.

Det återstår att se om det hela blir en tvist som slutar i rätten, eller om parterna kan komma överens. (Chris Baileys dödsbo äger namnet The Saints.)

En mer positiv nyhet är att en efterlämnad The Saints-låt har sett dagens ljus. Break Away heter den och kan höras ovan. Låten kommer från ett album med samma namn som Bailey jobbade på precis innan han gick bort. På Facebook bekräftas att hela albumet kommer att att släppas.

torsdag 13 juni 2024

R.E.M. återförenas - i en tv-intervju...


Det finns få band som har splittrats, som jag verkligen saknar. (Det finns många musiker som har dött som jag saknar, men det är en annan sak.) Men ett av de banden är R.E.M. När de var bra, så var det så innihelvitte bra, för att tala ren svenska.

Nu har de återförenats - Michael Stipe, Peter Buck, Mike Mills och Bill Berry - men tyvärr bara för en tv-intervju. Skälet är att de väljs in i Songwriters Hall of Fame.

I intervjun berättar de hur de ser på sitt arv och - naturligtvis - om det finns någon chans att de ska återförenas och spela igen. (Nej, det finns det inte.)

onsdag 12 juni 2024

Efterlämnat album med Justin Townes Earle på väg


Justin Townes Earle avled i augusti 2020, endast 38 år gammal. Fyra år senare kommer en skiva med efterlämnat material.

All In: Unreleased & Rarities (The New West Years) är titeln. Första släppet är en cover på Fleetwood Macs Dreams. Om jag tolkar låtlistan rätt så finns ytterligare några covers med, till exempel Bruce Springsteens Glory Days och Paul Simons Graceland.

Albumet släpps 9 augusti.

fredag 7 juni 2024

Avantgardet marknadsför album med podd




 
Det finns olika sätt att bädda för ett nytt album. Avantgardet, med frontfiguren Rasmus Arvidsson i spetsen, har gjort sig kända som Sveriges mesta DIY-indieband. 

Allt runt omkring själva spelandet är näst intill en enmansoperation. Det får man en bra inblick i, genom en intervju i senaste Situation Sthlm. (Köp tidningen av en säljare på stan.) 

I oktober kommer bandets tionde album (exakt releasedatum verkar ännu inte vara klart). För att marknadsföra albumet har Rasmus Arvidsson dragit i gång en poddserie, med titeln Inget här är byggt för oss.

Hittills har två avsnitt släppts, med gästerna Erik Niva och Henrik Schyffert. Den övergripande programförklaringen för podden är att undersöka om det går att driva ett indieband 2024.

Avantgardet har också släppt två låtar inför nya albumet, Dom sa och Ett glas till.

tisdag 4 juni 2024

Bloggen möter Anja Bigrell: ”Jag har haft en tendens att bli lite besatt”

Foto: Magnus Israelsson


Är Anja Bigrell Sveriges mest underskattade artist? Jag hävdar i alla fall att väldigt många fler borde höra hennes musik. Anja Bigrell är aktuell med Åren och såren, hennes fjärde soloskiva – en väldigt mångfacetterad skiva om kärlek.

2019 gav Anja Bigrell ut årets bästa skiva, enligt mig – Måste lägga av. Pandemiåret 2020 kom tonsättningarna av Lena Sjöbergs texter från boken Under ett rabarberblad.

För några veckor sedan släpptes Åren och såren, en nätt liten skiva med åtta originallåtar, som klockar in på en knapp halvtimme. Marcus Holmberg har producerat och spelar allehanda instrument, Stefan Brändström har spelat in och mixat i Dustwardstudion i Gamla stan. Niklas Korsell spelar trummor och Cecilia Linné och Leo Svensson Sander spelar cello.

Hur känner du dig när du har gjort en ny skiva – euforisk, lättad, deprimerad..?

– Jag kan inte säga att det är alltid är på något visst sätt. Nu tyckte jag det var fantastiskt på många sätt. Det var så kul att jobba med alla.

– Men att göra klart... jag vill egentligen göra klart allt ganska snabbt. (Producenten) Marcus (Holmberg) har så himla mycket visioner, vilket är fantastiskt. Men då har han svårt att sluta ha de där visionerna... kanske ett litet klockspel... 

– Att ge ut själv är en himla frihet. Men det är också ett sådant projekt, att bara få ihop allt. Så nu var jag så här: Okej, nu är skivan ute och nu orkar jag inget mer. Nu går jag till mitt husbygge.

– Men jag är jättenöjd och glad över den här musiken.

Berätta lite vad ni ville göra med skivan.

– Jag ville bara: Fram med låtarna. Men jag lämnade visionen för produktionen ganska mycket till Marcus. Det var han som ville vara i Dustwardstudion. Det blir ett speciellt sound. 

– Trots tusen pålägg så ville även Marcus att själva inspelningen skulle gå ganska fort. Han är mycket inne på det italienska 60-talssoundet. Marcus och Niklas (Korsell) som spelar trummor är lite som Piff och Puff när de pratar musikreferenser. ”Det här är lite som introt till...” Det är väldigt härligt. 

Hur jobbar du och Marcus Holmberg tillsammans, berätta lite om ert samarbete? Jag antar att ni kompletterar varandra?

– Ja, men verkligen, han kommer in med en annan ljudbild, färgningar. Han har ett annat melodispråk och andra ljudvärldar som han bidrar med. Och jag har min: ”Här är texten. Det här ska fram.” Jag vill att låtarna ändå ska kännas ganska enkla – så att det som ska komma fram, kommer fram.

Foto: Johan Bergmark

I pressmeddelandet heter det ”... nu blev allt om kärlek istället”, om texterna? 

– Jag skrev en del till förra skivan (Måste lägga av), dels Grannen, dels några låtar som inte kom med, som var lite mer kommenterande kring samtiden. Men det är så jävla svårt att få till.

– Det här handlar om kärlek och det är väldigt viktigt. Jag skiljde mig för drygt fem år sedan, det var omvälvande. Sedan att träffa någon ny när man är vuxen. Det är spännande, och väldigt mycket att jobba med.

Som lyssnare får jag känslan; här har vi ett kärleksförhållande som beskrivs – samma kärlekshistoria som kommer igen i ganska många av låtarna? En rätt nyanserad bild av ett kärleksförhållande, där det inte bara är rosor och solsken. Var det så du tänkte? 

– Nej, jag skulle säga att det är olika förhållanden, men att jag är den gemensamma nämnaren. Precis som i låten som jag kallade Trubaduren länge, Bara för att vara schysst – det är kanske inte en person, utan olika som jag har tryckt in. 

Ska vi kort gå igenom låt för låt? Och så börjar vi med Bara du, som jag tycker låter som en fransk ballad.

– Den är viktig. Det är så lätt att hänga upp sig på andra. Det kan vara i kärleksförhållanden eller vad som helst. Jag har haft en tendens att hänga upp mig, bli lite besatt... oavsett om det är vänner eller kärleksrelationer. Det blir så viktigt för mig, att jag tappar bort mig själv.

– Nu kan jag se, att det vore bra om jag tog ett kliv bakåt, andas lite och få lite distans. Men i stället har jag gjort tvärtom. ”Hallå, hallå, hallå, hallå – kan jag vara här hela tiden?”. Det är skitjobbigt. Man ger andra en sådan himla makt över ens liv, som de ofta inte har bett om.

Titelspåret, Åren och såren?

– Det är om hur fantastiskt det är att få träffa någon när man är vuxen. När man har lite bättre koll på sig själv och sina behov och kan kommunicera det. Så det här en tacksamhetssång över det. Över de här åren, och såren också. Ju mer man lär känna sig själv och är med någon som kan ta emot, och kommunicera, så ska det gå lite bättre, tänker jag.

Du är inte klar.

– Det är ganska många i min närhet som har varit deprimerade och i min yttre krets som har tagit livet av sig. Och alla blir vi äldre, lite desillusionerade. Det är en låt om att inte släppa det här livet. Vi har bara det. Att våga tro att det blir bättre – jag testar medicin, jag testar någonting. Det finns någon annan utväg än att avsluta livet.

Fortsätt fram.

– Det blir lite sorgesånger... Det är om mamman i Kristianstad som ställde sig på ett tågspår med sina två barn, så att alla dog. Det var så hemskt. Det blir så många frågor. Vad kan ha hänt för att hon ska hamna där? Det handlar väl om samhällets ansvar också. Men också en förtvivlan, att försöka vara förälder och medmänniska och hur otillräcklig man är.

– Om ”it takes to village to raise a child”, så är det inte så mycket byar nu. Det är många små enskilda satelliter. Om man faller så kan fallet bli så hårt.

Nerver som gelé.

– Är det någon annan låt som har haft NPF i en text? Jag var på vårdcentralen för att fixa pollenmedicin, och så hade jag på mig min Nerver som gelé-tröja, och då frågade läkaren om jag hade lyssnat på Anki Svan (kompositören Andrea Tarrodis alter ego). ”Hon har den här Bipolär verksamhet, det är en väldigt bra beskrivning...” Jag tyckte det var så kul att allmänläkaren började prata om Anki Svan. Det kändes väldigt upplyftande.

– Det är lite samma tema, att kasta sig ut och på människor. Och att få en ADHD-diagnos som vuxen, jag har reflekterat mycket över det. Men jag tycker att det är en positiv kraft. 

Bara för att vara schysst

– Det var väldigt roligt att skriva den. Jag tänkte bara på saker jag inte tyckte om. Det är lite som Alanis Morissette, Ironic

En varm hand

– Jag har snott lite från Sonja Åkesson... men det är lite; vi vill ha det bra och vi vill att alla ska ha det bra. Man kan fastna i grejor – men då kanske man kan ta ett litet steg tillbaka och kolla; kan du ändra inställning och vara lite tacksam, eller behöver du göra någonting åt det?

Sista låten, det blir ett lite olyckligt slut – Vi har fått slut på vänliga ord.

– Min gråtlåt är När mamma var liten av Georg Riedel och Astrid Lindgren. Den kan jag knappt lyssna på utan att gråta och inte sjunga utan att gråta.

– Den här är lite likadan, att jag faktiskt gråter. Den handlar om barnens pappa, om den separationen. Och det är tungt ändå. Man vill alltid vara med sina barn. Inte missa hälften av uppväxten. Jag har kanske först efteråt vågat gå in i den känslan, att ha svikit barnen.

Har du någon egen favorit av de här låtarna?

– Jag tycker ju att det finns någonting i Fortsätt fram. Niklas spelar så fantastiskt och sången blev så bra. Det är trummorna och sången på något sätt, som bär låten. Förlåt, Marcus... Men jag är väldigt stolt över det här albumet. 

Nerver som gelé är svängig och rolig.



Jag är lite nyfiken på vad du tycker om dina tidigare skivor. Du gav ut solodebuten (Anja Bigrell) för elva år sedan nu. Jag köpte den av dig när du var förartist till Jakob Hellman. Jag lyssnade och tyckte det var skitbra, men jag undrade varför du sjöng på engelska.

– Ja, och sedan slutade jag med det. Jag kan känna det är härligt med låtarna, men det känns lite märkligt att jag sjunger på engelska. Jag vet inte varför jag fortsatte på engelska, efter Montys Loco. Men det var väl att jag hade det i mig, på något sätt – låtskrivandet på engelska. Joni är en härlig låt. Men det känns som en annan tid, och så ska det väl vara.


Måste lägga av – jag tyckte det var 2019 års bästa skiva. Hur ser du på den i dag?

– Jag är jätteglad över den. Jag tycker den är superbra. Den var jätteviktig för mig att göra. Vi hade kul när vi gjorde den. 

– Det var ett lite magiskt ögonblick när vi precis hade börjat jobba med Daniel Bengtson och Studio Rymden. ”Anna Dager och Hanna Ekström skulle komma förbi, som spelar stråkar. Vi kan höra om de har tid att kolla på Kanske bra.” Sedan när jag kom in i studion så sitter de där och spelar låten, med ett sådant där fantastiskt stråkarr. Det var så himla mäktigt.


Under ett rabarberblad?

– Den har betytt otroligt mycket. Förutom att det var så fint att få göra den, att Lena Sjöberg gav tillåtelse, så har jag spelat de här låtarna så himla mycket runt om i Sverige. På små förskolegårdar under pandemin, på Parkteatern, på Fasching... Det har varit helt otroligt. Mötet med alla barn... Och bara att få spela live. Jag spelar ju inte mina vuxengrejor så mycket. 

Stipendium på 50 000 kronor för att tonsätta Tomas Tranströmers dikter

För Anja Bigrell väntar nu nya projekt – eventuellt ett par nya barnmusikprojekt. Och Värmdö kommun har tilldelat Bigrell kommunens Kulturarbetarstipendium på 50 000 kronor, för att kunna tonsätta och spela in dikter av Tomas Tranströmer.

– Jag blev jätteglad. För något år sedan var det en tävling om att tonsätta Tomas Tranströmer. Jag skickade in en MP3:a, men då hörde de av sig: ”Nej, tyvärr, vi vill ha noter...”. 

– Men jag har ändå gått och haft de här låtarna, så då ansökte jag om stipendiet. Nu har jag också haft kontakt med Monica Tranströmer som äger rättigheterna. Det hade varit lite pinsamt om jag hade fått stipendiet och så hade jag inte fått rättigheterna.


Anja Bigrell på Spotify

Anja Bigrell på Facebook

Anja Bigrell på Instagram

Under ett rabarberblad på Facebook

Under ett rabarberblad på Instagram


söndag 2 juni 2024

Steve Earle släpper livealbum


Steve Earle
släppte sin första liveskiva hyfsat tidigt in i karriären, Shut Up And Die Like An Aviator kom ut 1991. Sedan har det kommit några till, men nu är det 18 år sedan det senaste livealbumet.

Det rättar Steve Earle till genom att släppa Alone Again... Live.

Första smakprovet är I Ain't Ever Satisfied, en av hans tidiga låtar.

Albumet släpps 12 juli.

lördag 1 juni 2024

Flera intressanta singelsläpp i veckan


Det var inget av de nya albumen i veckan som kändes direkt omistligt. Det kom dock några singlar som är intressanta.

Steve Forbert har släppt singeln Sound Existence - och en musikvideo till den, se ovan - inför albumet Daylight Savings Time, som kommer 19 juli.

Blues Pills har släppt tredje singeln, Top of The Sky, inför albumet Birthday, som kommer 2 augusti.

Valerie June har släppt High Note, sin egen version av en låt hon skrev till Mavis Staples album Livin' On A High Note, som kom ut 2016. Såvitt jag vet är detta en "lös" singel, ingen förelöpare till något album.

Markus Krunegård har släppt singeln Inget halleluja. I maj släppte han C60, en "singel" som var 60 minuter lång... Jag har ännu inte tagit mig igenom hela den, kan jag säga.