måndag 17 juni 2024

Blommans största succé berodde på Rusty Gabbard


Den oförliknelige Bosse "Blomman" Blombergh spelade in fem skivor under sin livstid och fick ett par mindre hits med Dom borde tjacka spikskor och Ja må'ru leva. Blomman var ingen större sångare, men han hade charm och finurliga texter. 

Det är framför allt de tre första skivorna - Små knepiga låtar, Om jag lira munspel i Winnipeg Jets och Jag har fått en elefant - som var lyckade. Dessa tre första skivor finns också tillgängliga via streaming i dag, och gamla vinylskivor hittar man då och då.

Blomman gjorde helst covers på J.J. Cale, men även på till exempel Dire Straits och Randy Newman. Hans producent Dougie Lawton med vänner skrev också några originallåtar till Blomman.

Dom borde tjacka spikskor har faktiskt 1,2 miljoner spelningar på Spotify. Tyvärr ger det nog inga stora pengar till Blommans eventuella efterlevande. Inte heller Rusty Gabbards och Ray Prices efterlevande kan nog leva på de pengarna.

Det var Rusty Gabbard och Ray Price som skrev originalet, I'll Be There If You Ever Want Me - och originalet har en helt annan karaktär; en countrydänga om kärlek, så fint levererad av Rusty själv i något tv-program som finns bevarat på Youtube (se ovan).

Man undrar ju vad Rusty hade tyckt om att Blomman sjöng om Karin Söder, Nils G Åsling och Gustaf Jonnergård till hans musik?

Blomman avled 28 april 2008. Rusty Gabbard avled 1990.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar