tisdag 16 augusti 2022

Tillbakablicken: Tyst för fan (Ekon från Ebba Grön)



Hyllningsskivor är en knepig genre. Det krävs en fast hand vid rodret om det ska bli bra.

Så som Kjell Andersson till exempel rattade Den flygande holländaren, hyllningsskivan till Cornelis Vreeswijk. Det är nog modellen för hur det ska göras. (Tyvärr urvattnade Andersson det hela genom att spela in ännu mer, så att den ursprungliga dubbel-LP:n på vinyl nu vuxit till 57 låtar i digitala kanaler - minus de två låtar som Totta Näslund sjöng in, som jag antar att de efterlevande inte godkänt för medverkan.) 

En annan hyllningsskiva som inte alls är lika legendarisk, men som kanske borde vara det är Tyst för fan (Ekon från Ebba Grön). Skivan släpptes 2013, fick några goda recensioner men försvann sedan direkt ur det allmänna medvetandet.

Det geniala som initiativtagarna Sanken Sandqvist, Niklas "Pankan" Bergson och Per Hägglund gjorde var att undvika det självklara; att låta "den svenska rockeliten" göra covers på Ebba Grön. Det hade blivit en sorglig historia. 

I stället tog de in unga artister från förorten - de flesta inte ens födda under åren Ebba Grön var aktiva - och lät dem välja låtar och göra precis vad de ville med låtarna. Vi får, till exempel, höra Noonie Bao sjunga Ung och kåt, Adam Tensta och Nebay Meles framföra Vad ska du bli och Fjärilseffekten tar sig an Svart & Vitt. (Inom parentes är Svart & vitt en av de tråkigaste låtarna Ebba Grön spelade in, men Fjärilseffekten blåser nytt liv i den, på ett sätt som man inte kunde ana.) 

Ett avsteg gjordes från principen att välja unga artister - bandet Farsta, med Gunnar "Gurra" Ljungstedt från Ebba Grön på trummor, gör Mental istid. Vilket kunde motiveras med att Gurra inte spelade på originalet...

Tyst för fan (Ekon från Ebba Grön) är väl värd att återuppliva. Och återuppleva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar