söndag 5 juni 2022

Stefan Björk, Seinabo Sey, KSM3 och PG Roxette släpper singlar



Singlar är ett paradoxalt fenomen. Å ena sidan har deras betydelse minskat, när fysiska exemplar blir mindre viktiga. Å andra sidan finns det många artister som känner att albumformatet blivit irrelevant och hellre släpper enstaka låtar.

Av en slump har det kommit fyra olika singlar på senaste tiden, som jag av olika skäl finner det intressant att uppmärksamma.

Stefan Björk (f.d. Wilmer X m.m.) har återigen tolkat Olle Ljungström, med låten Psalm, som Ljungström gav ut på skivan Världens räddaste man. I Ljungströms version var den över sex minuter lång med ett outhärdligt långt instrumentalintro. Björk gör den mer kompakt, på halva längden, och mindre bombastisk, mer hemvävd. Den andra låten på singeln, är egenkomponerade Hitta hem. Häromåret tolkade Stefan Björk Reeperbahns Lycklig i en fin version.

Seinabo Sey verkar fortfarande, i viss mån, i skuggan av sitt fantastiska debutalbum som blev en sådan succé. En av de absolut bästa svenska debutskivorna genom tiderna. Nu kommer första singeln inför det kommande tredje albumet. Blessed och Black Star är nog tyvärr inte låtarna som får hittåget att rulla igen. Jag kanske är ogin, de kanske växer med tiden.

KSM3, Johan Johanssons och Peter "Ampull" Schölanders version av KSMB, har släppt sin andra singel, Skjut dig själv och skit i andra. Om den här sortens artister och band fortfarande hade funnits i det allmänna rampljuset så kunde vi nog fått en debatt om texten. Likaså om artisterna i fråga varit från förorten och haft en annan hudnyans än vit. Men nu passerar det hela som satir, får man anta. Musikaliskt är det inte så dumt, en slags mogen punkdänga. Inte längre rasande, utan lite småilsk.

PG Roxette är Per Gessles version av ett Roxette utan Marie Fredriksson. Och det är svårt att säga annat än att Gessle kan sitt hantverk. The Loneliest Girl In The World kunde mycket väl ha blivit en monsterhit, om Marie Fredrikssons röst sjungit låten. Det är ju det lilla faktumet som trasslar till det. B-sidan, Sunflower, är en likaledes stilsäker ballad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar