torsdag 12 januari 2023

Bloggen möter Epok: ”Det blir roligare och bättre på svenska”

Det är inte ofta som nya svenska rockband väcker mitt intresse – rättare sagt, det händer i princip aldrig. Men Epok från Luleå har något intressant, som kan leda till större saker. Det fick mig att ställa nyfikna frågor till sångaren och gitarristen LG Norlin.

Epok är (från vänster) LG Norlin, Hugo Ambursley och Paolo Aracri.
Foto: Elisabeth Hedman (även gruppbilden nedan).

Ni som har läst mina knappt 30 intervjuer här på bloggen vet att jag har intervjuat många veteraner... artister som har hållit på i 20-30 år, i vissa fall faktiskt 40-50 år... 

Nu har jag intervjuat LG Norlin, sångare och gitarrist i bandet Epok, som bara har funnits i knappt två år, om vedermödorna som nya svenskspråkiga band råkar ut för.

Epok släppte sin första singel 2021 och har därefter gett ytterligare tre låtar 2022. Det är svenskspråkig rockmusik som i alla fall leder mina tankar till den där genren som finns någonstans i korsningen mellan postpunk och mainstreamrock.

Hur började du med musik?

– Det var redan som liten, jag hittade någon gitarr. Sedan var det i skolan, i högstadiet.  Vi bildade band och uppträdde en del, i samband med julavslutningar och så. Men vi kunde egentligen inte spela, säger LG Norlin.

Bandexperimenterandet fortsatte i större och mindre utsträckning, ofta med hårdrocksinspiration från bland annat Metallica och ZZ Top. Den första riktigt seriösa bandsatsningen, som blev Epok, kom till via sociala medier.

– Jag frågade i en lokal Facebookgrupp för musiker, om det fanns några som hade tid och möjlighet att vara med i ett band. Jag hade gjort några låtar som jag ville pröva och utveckla vidare tillsammans med andra.

(Intervjun fortsätter nedanför videon.)



Så ni kände inte varandra sedan tidigare? 

– Nej, vi kände inte varandra. Men på det sättet kom jag i kontakt med Paolo Aracri som spelar bas. Paolo kände Hugo Ambursley som spelar trummor, och han kom med efter någon månad.

– Ambitionen är att göra det ordentligt – spela in och komma ut och spela för folk.

– Vi brukar säga att vi spelar punkrock, men det är väl mer rock...

Vilka är era inspirationskällor?

– Jag lyssnar mycket på Thåström, och framför allt de grejor han har gjort på senare år. Mycket Neil Young, Nick Cave...

– Sedan försöker vi göra något eget av det, vi vill inte kopiera, men man kan kanske höra inspirationen.

Fyra singlar så här långt

Epoks debutsingel var Kommer du ihåg, ett spår som visar de mer hårdrockiga influenserna. Därefter följde de lite lugnare Hittat hem och Blev så fel. Senaste singeln Min värld är återigen lite mer rockig.

– Den första låten, Kommer du ihåg, den hade jag gjort redan innan vi började med bandet. Det var den första vi började öva på. Där ville jag ha en öslåt.

– Sedan ville vi ha lite variation, med några lite lugnare låtar. Men jag hoppas ändå låtarna funkar ihop, att det inte blir alltför spretigt.

LG Norlin har skrivit texterna till samtliga låtar och musiken till tre av låtarna. Hugo Ambursley har skrivit musiken till Hittat hem.

Kommer du ihåg var helt klar, men de övriga tre har vi jobbat fram tillsammans. Mycket växer fram när vi repar och sedan har låtarna egentligen varit klara när vi har gått in i studio för att spela in.


Varför valde ni bandnamnet Epok? 

– Det finns egentligen inte någon bra historia bakom det... vi bollade en massa idéer fram och tillbaka. Jag tror det var Hugo som sade Epok och då tyckte vi det lät ganska bra. Vi ville ha något som var lätt att komma ihåg och kort.

– På något sätt känns det som att det passar till det vi gör också.

Hur kommer det sig att ni sjunger på svenska, var det självklart för er?

– Ja, det var min tanke från början, att skulle vi göra det, så skulle vi göra det på svenska.

– Jag tänkte att det blir roligare – och bättre. Det är klart att man kan köra på engelska om man vill nå ut till fler, via nätet eller så. Men engelska är inte mitt språk. Det blir de vanliga klichéerna, eller lite nonsenstexter. 

LG Norlin i gitarrspelartagen.

Har du några förebilder som textförfattare?

– Det är Thåström, han är fantastisk som textförfattare. Men det finns många andra - Stefan Sundström, till exempel, han är finurlig och rolig. Håkan Hellström.

Vad händer härnäst – fler singlar, ett album? 

– Det är inget spikat, men vi har tänkt spela in mer, absolut. Det kanske kommer en till singel. Det är inte omöjligt att det kommer en ny låt inom de närmaste månaderna.

– Sedan vore det kul att kanske göra en EP.

– Vi har ett gäng låtar redan och några nya som vi har börjat testa.

Hur pass mycket har ni varit ute och spelat live? 

– Vi har spelat en del, drygt tio spelningar. Men det är begränsat med tillfällen här i stan. Det finns inte så många ställen, för oetablerade band.

– I Umeå fick vi spela förband till Ossler. Det var roligt.


Epok är: 


LG Norlin

Spelar: Gitarr, sång

Favoritlåt av Epok: Blev så fel

Tidigare band: Diverse olika konstellationer och experiment genom åren, samt soloprojekt

Paolo Aracri

Spelar: Bas

Favoritlåt av Epok: Blev så fel, Nåt med dig

Tidigare band: Moonshine


Hugo Ambursley

Spelar: Trummor

Favoritlåt av Epok: Kan inte förstå, Kommer du ihåg

Tidigare band: Carlton Smith, Purple heart, First Revival


Lyssna på Epok på Spotify

Följ Epok på Facebook

Följ Epok på Instagram

1 kommentar: