onsdag 4 december 2013

Årets bästa skivor: 8. Originator, Brooke Waggoner


Brooke Waggoners tredje fullängdsalbum Originator kommer med höga förväntningar. Hon har också nått viss hippfaktor i och med att hon turnerat med Jack White.

Trots detta verkar hon fortfarande i hög grad vara en kultartist med en minimal publik i Europa och Sverige. Ett skäl kan vara att senaste skivan varken finns att köpa via Itunes eller att lyssna på via Spotify! Du får gå till Bandcamp om du vill köpa Originator.

Jag har ju allt sedan Waggoners första ep tyckt att hon är en av de mer lovande artisterna i - om vi använder begreppet brett - singer-songwriter-facket. För Brooke Waggoner är ju så mycket mer än en singer-songwriter. Hennes breda musikaliska anslag går från de enkla popmelodierna till episka storslagna kompositioner som lika gärna skulle kunna återfinnas i musikaler eller klassisk musik.

Mitt i all den här musikaliteten har hon någon slags indieattityd som håller det alltför pompösa (säg, Tori Amos negativa sidor) borta.

I detta sexistiska samhälle blir det lätt att jämföra Brooke Waggoner med andra artister av samma kön, som spelar samma instrument (ja, just Tori Amos, Kate Bush, Fiona Apple). Jämförelserna är inte nödvändigtvis relevanta. Hon kan lika gärna vara en Benny Andersson, Todd Rundgren eller Stevie Wonder.

Originator lyckas vara ett kvalitetskliv uppåt jämfört med hennes andra album, Go Easy Little Doves, som led av bitvis svaga, otydliga melodier.

Förhoppningsvis innebär detta att Brooke Waggoner etablerar sig ordentligt och har många storverk framför sig.

Årets bästa skivor: 9. Adam Ant Is The Blueblack Hussar in Marrying The Gunner's Daughter, Adam Ant
Årets bästa skivor: 10. Stas, Ossler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar