torsdag 29 februari 2024

Accept släpper titelspår från nya skivan


Gitarristen Wolf Hoffmann är ende originalmedlemmen kvar i Accept, men bandet rullar på, turnerar och släpper skivor ungefär vart tredje år.

Snart är det dags för en ny skiva igen och redan nu finns titelspåret ute, Humanoid. Säg så här, det låter precis som Accept.

Albumet släpps 26 april.

lördag 24 februari 2024

Paul Weller släpper 17:e soloalbumet, 28 albumet totalt


Visst märks det att de gamla hjältarna har hållit på ett tag nu. Således kan vi notera att Paul Weller strax ska släppa sitt 17:e soloalbum, som är hans 28:e totalt, om vi räknar in skivorna med The Jam och The Style Council.

Det nya albumet heter 66 - Weller fyller 66 den 25 maj, dagen efter skivsläppet, den 24 maj - och har gäster som Bobby Gillespie, Suggs och - naturligtvis - Noel Gallagher.

Första singeln heter Soul Wandering och kan höras, till exempel, via videon ovan.

fredag 23 februari 2024

MaidaVale släpper tredje albumet


Jag upptäckte svenska MaidaVale när de redan hade släppt sina två första album. För mig kändes det som att de hade karvat ut en tämligen egen nisch i svensk rock.

Sedan läste jag någonstans att de räknas in i stonerrockgenren. Där ser man. Jag förstår på sätt och vis vad som menas. Det är inte renodlad hårdrock, det är inte progrock. Då kanske man hamnar någonstans mitt emellan. (Läser också att de kallas "psykundret", alltså som i psykedelisk rock.) 

Nu ska bandet släppa sitt tredje album, Sun Dog. Första singeln kommer ut i dag, fredag, och heter Faces (Where Is Life).

Albumet släpps 3 maj.

torsdag 22 februari 2024

Tredje singeln inför Ace Frehleys nya album


I fankretsarna kring Kiss kan man bli oense om det mesta. Således finns det både entusiasm och avoghet inför Ace Frehleys nya album som ges ut i morgon, fredag 23 februari.

Albumet, 10,000 Volts, har hittills föregåtts av tre singlar: titelspåret, Walking On The Moon (nej, inte en The Police-cover) och singeln som kom ut i dag, torsdag, Cherry Medicine.

Vad ska vi säga om singlarna? 10,000 Volts och Cherry Medicine har något catchy över sig. Walking On The Moon har några schyssta gitarriff.

Ändå misstänker jag att jag kommer att lyssna på skivan kanske tre gånger och sedan inte igen.

söndag 18 februari 2024

Pigg singel från A Certain Ratio


Det är gott om band som gör comeback. Svårare är att göra comeback med något slags värdighet intakt och en fortsatt kreativ karriär.

A Certain Ratio, som var som störst under 80-talet, har fått en "karriär del 2" genom att ha släppt tre album sedan 2008. Snart kommer det fjärde albumet i den senare delen av karriären, It All Comes Down To This.

Titelspåret är en trevlig bagatell i midtempo.

Albumet, bandets 13:e, släpps 19 april.

fredag 16 februari 2024

Ian Hunter tar hjälp av Brian May, Joe Elliott och Taylor Hawkins


I fjol kom Ian Hunters album Defiance Part 1. Nu kommer snart Defiance Part 2: Fiction.

Hunter säger själv att sångerna på del 2 är mer politiska.

"Most of those were written two or three years back, so I wanted to get it all out before whatever takes hold in November. It would be dated after the fact.", säger Ian Hunter enligt Ultimate Classic Rock.

Första singeln heter Precious och släpptes på torsdagen. På den låten gästar kända namn som Brian May (Queen), Joe Elliott (Def Leppard) och framlidne Taylor Hawkins (Foo Fighters, m.m.).

Albumet kommer 19 april.

onsdag 14 februari 2024

Meshell Ndegeocello släpper hyllningsalbum till Sun Ra


Meshell Ndegeocello
 har gjort ett album inspirerat av amerikanska jazzlegendaren Sun Ra, med nya låtar. Albumet heter Red Hot + Ra: The Magic City.

På albumet samarbetade Ndegeocello med bland andra saxofonisterna Marshall Allen och Immanuel Wilkins, keyboardisterna Daniel Mintseris och Jebin Bruni, trummisarna Deantoni Parks och Kojo Roney, med flera.

Albumet släpps 12 april.

lördag 10 februari 2024

22 för mångas kassettalbum återutges


Postpunkbandet 22 för många, med Henrik Franzén från Grisen skriker i spetsen, hade en sparsam utgivning, varav en del skedde på kassett.

Nu finns en av dessa kassettutgivningar från 1981 tillgängliga som vinyl och streaming. Albumet har fått namnet Yrkesmördare i livets tjänst, men jag undrar om den över huvud taget hade någon titel när den gavs ut som kassett. Jag tror att det möjligtvis bara stod "22 för många" på kassetten. Titta på Discogs.

Bandet bestod förutom av Franzén av Micke Söderlund, gitarr, och Carina Silverforsen, bas. Silverforsen är avliden, men Franzén och Söderlund siktar på att spela tillsammans under 2024, enligt ett pressmeddelande.

torsdag 8 februari 2024

Anja Bigrell är tillbaka med ny musik


2019 års bästa skiva gjordes av Anja Bigrell, enligt mig. Efter Måste lägga av har Bigrell släppt Under ett rabarberblad, tonsättningar av Lena Sjöbergs "verser för människor och djur", som undertiteln till boken är.

Nu ska Anja Bigrell släppa sin fjärde soloskiva, Åren och såren.

Första singelsläppet är Nerver som gelé, en indiepopstruttig sak om att bli "ditt folköl, ditt sertralin".

Albumet släpps 10 maj.

söndag 4 februari 2024

Daniel Romano's Outfit är tillbaka


Jag ska erkänna att jag aldrig riktigt kom in i Daniel Romano's Outfits förra album La Luna, som var någon typ av konceptalbum och kom ut 2022.

Nu är det dags för uppföljaren, som fått namnet Too Hot To Sleep.

Singlarna Chatter (som klockar in på 1:46!) och Field of Ruins indikerar att man gått tillbaka till ett enklare format. Inspirationen verkar denna gång snarare vara Buzzcocks än progrockare som gör sångsviter.

Albumet släpps 1 mars.

(Bandet verkar för övrigt ha logotypiserat sig som endast Outfit nu för tiden.)

fredag 2 februari 2024

Bloggen möter Lina Selleby och Ulf Stureson: ”Det blev en gemensam historia av något som var ensamt”

Foto: Adrian Recordings

Skivåret 2024 inleds med två svenska skivor som har en kärlekshistoria ihop. Lina Selleby och Ulf Stureson fick varsin ny arbetskamrat och sedan blev de ett par.

Fredag 26 januari gav Lina Selleby ut Lyckan, Ulf Stureson gav ut VI. Bägge skivorna hyllas nu med rätta.

– Det blev en gemensam historia av något som var ensamt, och det är fint, säger Lina Selleby.

Selleby gör solodebut efter många år som Twiggy Pop i Doktor Kosmos. Ulf Stureson ger ut sitt sjätte soloalbum.


Foto: Teet Sirotkin

Det är överhuvudtaget inte möjligt att bedöma skivorna, utan att beakta att upphovspersonerna blev ett par. Till det kom det faktum att Lina Selleby fick cancer. Hon har opererats och genomgår behandling.

Var det självklart för er att vara så öppna med hela historien bakom skivorna? 

– Det var en del att fundera på, men vi kom ganska snabbt fram till att vi kan inte runda det här, vi kan inte mörka det. Det går inte, säger Ulf Stureson.

– Mycket av det som jag nu och Ulf tidigare har skrivit om är sådant vi inte har kunnat få ur oss på andra sätt, säger Lina Selleby.
– Andra kanske pratar med sina kompisar, i stället för att göra en skiva.

Ulf och Lina kände till varandra som artister, men hade inte pratat med varandra förrän de blev arbetskamrater.

– Vi var ett stort gäng på den arbetsplatsen, där alla jobbade med musik. Vi hängde mycket tillsammans. Sedan började jag och Lina känna extra mycket samhörighet med varandra. Vi började skicka råmixar, demos... Dikter skickade du, säger Ulf.

Relationen kom så klart att färga skapandet. Lina Selleby hade påbörjat en soloskiva som skulle göras färdig.

– Faktum är att jag har varit väldigt långsam med detta. Första låten jag spelade in till den här skivan var... det är ju inte klokt, men det var 1999. Det är ditt scoop nu, säger Lina i riktning artikelförfattaren.
– Jag vill också betona att den här låten Dagen efter inte handlar om mig. Jag har alltid rodnat när jag har läst det någonstans, flikar Ulf in.




Lina, hade du någon särskilt musikalisk vision, tanke, inspiration för din skiva? 

– Ja, så småningom. Först ville jag bara bevisa för mig själv att jag kunde göra det här. 
– Jag ville att det skulle låta som att jag är ensam i mitt eget huvud. Jag lyssnade mycket på klassisk musik när jag växte upp. Det finns mycket sådana influenser. I Doktor Kosmos har jag inte fått spela så mycket piano, eftersom Uje (Brandelius) är en utmärkt pianist själv. Jag hade en längtan efter mitt eget instrument.

Det är en väldigt fin bredd på skivan, tycker jag. Det är en bra variation.

– Vad fint att du säger det. Jag har hela tiden vetat hur jag ville att det skulle låta, men att förmedla det var det svåra. Det jag har tagit med mest, som jag längtade efter, det är music hall och det här skeva pianospelandet. Det är också mycket trumpålägg. Jag ville att det skulle låta lite rörigt, säger Lina.




Ulf, för dig är det sjätte soloskivan. Vad var din tydliga tanke, rent musikaliskt, för den här plattan? 

– Den tillkom ju i en jäkligt turbulent tid. Det var ganska trasigt innehåll. Jag var trasig själv. Jag ville ha en råare känsla, inte så fint. Inte så akustiskt och åt vishållet, utan bullrigare, stökigare, skräpigare och nervigare. Mer elektriskt. Någonstans att få ett utlopp för den här desperationen som jag ändå kände inuti under den här perioden, säger Ulf.

Jag tycker att skivan på något sätt känns som en bandskiva, som om du och bandet har spelat ihop jättemycket? 

– Jaha, vad kul, det hade vi verkligen inte gjort! Däremot tror jag att vi limmade i musiksmak väldigt mycket. Det var ingen slump att jag frågade just dem. Jag visste att de skulle fatta missionen, idén. Jag älskar Pascal och visste att Manuela (DeGouveia) var en grym basist. Och hon jobbar också i det här gänget på jobbet, så det var helt naturligt att fråga henne.

Har ni några favoritlåtar på skivorna?

– Jag älskar Lyckan på Linas, och den här engelska som heter Grass, säger Ulf. Jag tycker om hela din, säger Ulf i riktning mot Lina.
– Du tycker om Morgonregn, för den handlar om dig, säger Ulf.
– Och den här... säger Lina (och pekar förmodligen på en skiva).  
– ... Baby, fyller Ulf i. Den handlar också om dig.

Lina och Ulf gnabbas lite grann om att de bara gillar låtar som handlar om dem själva.

– Av mina egna tycker jag väldigt mycket om Lyckan och Patetisk, säger Lina.
– Hmmm ja, Sorgenfri har växt på mig, den blev så bra med bandet. Blod på händerna har jag gillat sen jag gjorde den, spännande stämning i den. Och Morgonregn är fin. Kom på häromdagen att den nog är lite snodd av Is this the way to Amarillo, med Tony Christie, som jag gillade som barn, säger Ulf.


Foto: Jacob Frössén

Nu har skivorna funnits ute ett tag och fått ett väldigt fint mottagande. Hade ni väntat er det?

– Nej, måste jag erkänna, säger Lina.
– Jag visste inte alls vad man skulle vänta sig. Vi hade väl på känn innan att det skulle bli otroligt mycket prat om din sjukdom, att musiken skulle drunkna på något sätt. Men det har det väl ändå inte riktigt gjort. De har lyft skivorna, att vi är skivaktuella, säger Ulf.
– Allting danas om när man blir sjuk. Det här är väl inget att vara rädd för, det här är ju bara roligt. Det är lustfyllt att hålla på med musik. Det har jag inte tyckt förut. Jag har tyckt att det har varit lite ångestladdat, prestationsångest. Ulf har varit tvärtom, han har tyckt att musik har varit det roliga i livet. 

Lina Selleby och Ulf Stureson har nu påbörjat inspelningar för ett nytt projekt.

– Ja, det stämmer. Stureby heter den lilla duon, säger Ulf.

Genialt namn. 

– Ja, det tyckte vi med. Det är Linas idé, säger Ulf.
– Det är lite ABBA över det, säger Lina.
– Förorts-ABBA, säger Ulf.

Vad lutar det åt då, hur kommer Stureby att låta?

– Många av låttexterna kommer från mig. Mina dikter, säger Lina.
– Sedan är tanken att vi ska kunna framföra det på gitarr och piano, och våra röster. Det kommer att bli så pass nedstrippat, säger Ulf.

I mars spelar Ulf Stureson, med Lina Selleby i bandet, i Stockholm, Göteborg och Malmö. Fler spelningar kan tillkomma.