onsdag 5 april 2023

Lucinda Wiliams i duett med Bruce Springsteen



Jag hatar duetter. Rent musikaliskt. Förmodligen för att det alltid känns som någon slags ploj för att få uppmärksamhet. Någon mer känd artist lånar sin kredibilitet till en något mindre känd artist. 

I Sverige brukar det handla om att yngre kvinnor tar in någon stadig man. Hur många duetter har inte Lars Winnerbäck och Staffan Hellstrand stagat upp genom åren? Förvisso kan det vara det omvända, någon gubbe som får lite ungdomscredd genom att ta in en ung fräck sångerska.

För mig känns det sällan uppenbart att den här duetten sjöngs för att det fanns ett MUSIKALISKT skäl till det. Det finns så klart undantag, men de är så få att jag inte ens tänker räkna upp några. (Okej, jag kan ge ETT exempel - när Joe Jackson sjunger duett med Elaine Caswell Happy Ending. Det är en sång som KRÄVDE en duett, och Jackson tog in en sångerska som passade, inte ett "namn".) 

Varför denna långrandiga inledning? Jo, Lucinda Williams har tagit till Bruce Springsteen-tricket. Warren Zevon vann en Grammy 2003 genom att låta Bruce Springsteen slarvsjunga (bland annat småskrattandes) i Disorder In The House

Låten som Williams och Springsteen sjunger heter New York Comeback och kommer från Williams kommande album Stories from a Rock'n'Roll Heart.

Behövs Springsteen här? Nja. Eller nej. Låten skulle ha varit lika fin - för det är den - med bara Lucinda Williams.

Men det är svårt att argumentera emot att Williams, drabbad av så många olyckor genom åren - exempelvis en stroke här om året - kan få låna lite credd och förhoppningsvis få ekonomisk draghjälp. Där har hon så klart all min sympati.

Albumet släpps 30 juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar