När mitt musikintresse verkligen tog fart, i slutet på 70-talet och början på 80-talet, så var tidningen Schlager min främsta ledstjärna. Visst läste jag en del engelsk musikpress också, liksom allt som kvällstidningarna skrev om musik. Men Schlager var riktmärket.
Fördelen med Schlager var att de fokuserade mycket på svensk musik, och inte enbart på musik i Stockholm. Redaktionen bestod till stor del av personer inflyttade från söder och norr. Således fick vi höra om orkestrar från så vitt skilda orter som Lund och Sundsvall.
Att Schlager skrev om Diestinct - från, just, Sundsvall - tror jag bidrog till bandets, relativa, framgångar. Det var ett kvalitetsmärke som gjorde att många artister kunde lyfta sig så pass, att de kunde boka spelningar runt om i riket. (Skulle man sedan bli populär på riktigt - och sälja massor av skivor till kidsen - behövde man ta sig in på Måndagsbörsen i Sveriges Television.)
Diestinct är inte det första svenska postpunkbandet som gör comeback. Brända barn har släppt en skiva i nutid, likaså Commando M. Pigg. Kai Martin och Stick! likaså. I år ska Reeperbahn turnera.
För Diestinct är det närmare 40 år sedan förra albumet, Frusna tårar. Nya albumet, som släpptes i mars, heter En kapsejsad himmel. Bandet förklarar själv titeln så här, på sin Facebooksida:
"En övergripande inspiration när vi har skrivit låtar och texter har varit Stig Johanssons dikt Förlusten. 'Alla dessa dagar som kom och gick/inte visste jag att det var livet.' ur diktsamlingen Den kapsejsade himlen. Texterna överlag är snapshots ur livet. De handlar om vänskap, kärlek, föräldraskap, självbild, uppväxt och var man kommer ifrån. Det svåra i att försöka fylla 'de dagar som kommer och går' med meningsfulla saker. Tiden går fort…"
"Det känns som att vi har knutit ihop säcken", konstaterar bandet.
Personligen tycker jag att det låter överraskande bra, nästan bättre än på tiden det begav sig... Där handlar mycket om att ljudteknik etc. har gått otroligt mycket framåt på 40 år. Likväl, albumet är väl värt att lyssna på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar