måndag 23 september 2019

Bruce Springsteen fyller 70


I dag är det 70 år sedan Bruce Springsteen föddes. Detta årsbarn med Gene Simmons, Ulf Lundell och Göran Persson firar säkert på lagom nivå.

Ingen hävdar i dag att Bruce Springsteen är rockens framtid, som blivande manager Jon Landau gjorde 1974. Och detta har inte bara med Springsteens egen ålder att göra. Även om han skulle vara 17 i dag så har tiden sprungit åt ett helt annat håll än Springsteen.

I dag ses Springsteen snarare som en traditionsbevarare, en man som vårdar 50- och 60-talsrocken som han kom ifrån. Senaste skivan Western Stars är en hyllning till mogen melodiradiorock i skarven 60- och 70-tal.

Vad av det Springsteen skapat är unikt och eget? Albumet Born To Run står i en klass för sig på det området - en mix av Phil Spectors Wall of Sound, rockopera och storstads-soul. Där fick han ihop delar som blev en unik helhet.

Sedan behöver musik inte vara banbrytande för att vara njutbar. Jag gillar väldigt mycket av det Springsteen gjort, men någon riktig fullträff till album har han inte gjort sedan The Ghost of Tom Joad. Efter det är Springsteens skivor blanda och ge - det går att hitta riktigt bra låtar även efter millennieskiftet, men de flesta är lättglömda.

Jag blev tvungen att undersöka vilka Springsteenlåtar jag lyssnat på mest under senare år. Itunes gav vid handen att följande är topplistan - en hel del överraskningar, måhända:

1. Black Cowboys (från Devils & Dust)
2. Just Like Fire Would (cover av The Saints, från High Hopes)
3. Lonesome Day (från The Rising)
4. Tomorrow Never Knows (från Working On A Dream)
5. The Ghost of Tom Joad (från The Ghost of Tom Joad)
6. Brothers Under The Bridge (från Tracks)
7. Streets of Philadelphia (från Philadelhia, soundtrack)
8. Into The Fire (från The Rising)
9. Devils & Dust (från Devils & Dust)
10. The Long Goodbye (från Human Touch)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar