söndag 8 oktober 2017

Lindeman lever - tio av de bästa


Jag har här på bloggen inte skrivit något om Hans Alfredsons bortgång. Men nu väcktes i alla fall en tanke som förtjänar en drapa.

Det är få personer i underhållningsvärlden som förtjänar epitetet geni, men Hans Alfredson (och Tage Danielsson) hör definitivt till dem. Det har skrivit miltals om hur Alfredson inte bara var en genial skådespelare, regissör och författare, utan kunde tusen andra konster också.

Hur väl står sig filmerna, böcker, revyerna i dag? Mycket är färgat av tiden, och svårt att fullt ut ta in i dag.

Men lindemännen, lustigt nog, är tämligen tidlösa. I alla fall de bästa. Där finns plötsligt bara mänsklighetens alltid återkommande brister, lustigheter och storhet. Det är, exempelvis, väldigt få referenser till dagspolitik.

Lite raskt sammanställt skulle jag vilja hävda att detta är tio av de allra mest briljanta lindemännen: (Länkarna går till Spotify)

Lärare i Skepparskolan, Valfrid Lindeman
Möjligtvis finns det finsmakare som tycker att de enda rätta lindemännen är de där Lasse O'Månsson snarare än Tage Danielsson frågar ut Lindeman. Läraren i Skepparskolan briljerar i allehanda sjöbuseuttryck ("tulla knajsing"), men verkar inte riktigt säker själv på vad allt betyder.

Akademiledamot Gunnar Lindeman
När Odysseus Elytis 1979 tilldelades Nobelpriset i litteratur, så passade Tage Danielsson på att fråga ut akademiledamot Gunnar Lindeman. Den senare är en "jävla bra poet" som mest skriver fågeldikter. "Truten truten", lyder en av dem.

Kioskägare Frippe Lindeman
Kioskägare Frippe Lindeman verkar ha det trevligt i sin kiosk, där han "sätter på hurran" och helst skulle vilja "läsa sönder" tidningar som Piff, Paff och Puff. Fast det verkar vara jobbigt att cykla till kiosken och sedan gå hem med cykeln för att den inte ska bli stulen.

Biodlare Humle Lindeman
En av de mest imponerande lindemännen där Alfredson bland annat utantill läser upp texten om honungens kvalitet från etiketten på honungsburken. Samt naturligtvis otaliga bi-vitsar. Allt avslutas med en halsbrytande jämförelse med den fula ankungen.

Fotbollstränare Bob Lindeman
Kanske lite uttjatad men den är ju briljant på många sätt. Alfredson fångar klockrent Roy Hodgsons engelsksvenska och drämmer till med några klassiker som än i dag citeras ("gröna sidan upp"). Bob Lindeman lanserar också sitt eget fotbollssystem, 5-4-3-8-9-6-8-1 (numret till Lisas massageinstitut).

Hundägare Barbro Lindeman
På rak arm kan jag komma på tre kvinnliga lindemän, nämligen hundägare Barbro Lindeman, folksångerska Malta Lindeman och syföreningsmedlem Agda Lindeman. Fast det är förstås lite oklart om Barbro Lindeman heter Barbro eller möjligtvis Barbror eller Burbra. En liten gul hund förekommer.

Parkföreståndare Gotthard Lindeman
"Bullermätta barn bergbanas bane" är onekligen en klassisk rubrik. Stackars folkparksföreståndaren i Åhus som har lite för få attraktioner i sin park. Man kan aldrig äta Akos mintkola igen utan att tänka på Gotthard och hans lojale medarbetare "Foten" Holmberg från Onslunda.

Säsongsarbetare Lucifer Lindeman
Att sälja Lucianålar är en kort säsong, men ändå. Kvart i nio väcks far i huset och Luciafirandet avslutas med att mor och far dansar tango. Det får vi lära oss i denna sedelärande berättelse. Mor är en okonventionell Lucia, skallig och klädd i overall.

Pingvinforskare Egon Lindeman
Här får vi bland annat lära oss pingvinernas sång, som är kort. Att pingpong är en förkortning för pingvinpongong visste i alla fall inte jag, innan jag hörde denna Lindeman. I armén hittar vi pangvinerna.

Förortsbo Albert Lindeman
Stackars Albert som tvingas sitta i husets bästa fåtölj ("det är en dålig fåtölj, men det är ändå husets bästa") och lyssna på grannens tv. Och att klättra upp via sopnedkastet låter inte heller så lockande. Vi kan i alla fall glädja oss åt att sandlådan ska vara klar 1980.

2 kommentarer:

  1. Var det inte Bob Houghton som menades?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var Roy Hodgson som tog Halmstad BK till guld 1979, men figuren var säkert en blandning av Roy och Bob.

      Radera