söndag 11 april 2010

Vetenskapsmysterieskräplitteratur

Jag vet inte om det är en speciell romangenre, men på senare år har jag läst väldigt många romaner som innehåller populärvetenskapliga rön, där historien dessutom kryddas med ett mysterium av något slag. Huvudpersonerna är gärna sofistikerade urbana personer, med en något bohemisk ådra. En kärlekshistoria är given.

Jag läser böckerna ganska snabbt och glömmer dem, ty de är ren förströelse. Några av författarnamnen finns ändå kvar i huvudet: Marina Lewycka, James Hynes, Richard Powers. Det kanske är nutidens skräplitteratur, för oss som helst inte läser deckare.

För 30-40 år sedan läste folk kioskdeckare, nu står man i bokhandeln på flygplatsen och grabbar tag i något som åtminstone verkar lite pretentiöst, men faktiskt är samma lätta tidsfördriv.

Många av de här böckerna översätts över huvud taget aldrig till svenska. Jag hittar dem på Akademibokhandelns avdelning för Fiction. Som Rivka Galchen, vars första roman Atmospheric Disturbances från 2008 nu finns på pocket. Bitvis känns det som om hon anstränger sig för att vara mystisk och (pseudo)vetenskaplig, men så småningom hittar hon flytet. Då känns språket som en ren njutning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar