söndag 6 december 2009

Musiken som spelades vid Greenpeace födelse

16 oktober 1970 spelade Phil Ochs, James Taylor och Joni Mitchell vid en konsert som hjälpte till att finansiera en protestresa till Amchitka, vid Alaskas sydspets. Båten som åkte hette Greenpeace och aktionen var en protest mot USA:s planerade underjordiska kärnvapenprov på platsen.

Konserten och aktionen blev också organisationen Greenpeace födelse. Nu släpps en cd och mp3-filer med konserten. Förtjänsten går givetvis till Greenpeace. Musiken kan köpas här.

Inspelningen är ett - för en gångs skull använder jag detta ord - unikt dokument. Phil Ochs, protestsångaren, är i sitt esse. "It's not everyday you get to play in a police state", säger Ochs redan i första mellansnacket. Givetvis spelar han Joe Hill och I Ain't Marching Anymore.

James Taylor är inte lika politisk, men framför flera av sina mest kända sånger, inklusive Sweet Baby James och Something In The Way She Moves.

Men det är naturligtvis Joni Mitchell som är giganten i det här sammanhanget. Det är en ynnest att få en liveupptagning av henne från 1970. Bara tre år efter sin debutskiva har hon redan klassiska låtar som Big Yellow Taxi, A Case of You, Woodstock, Carey och The Circle Game i sin repertoar. Kan man över huvud taget tänka sig en mer passande sång än Woodstock under en konsert som i praktiken föder organisationen Greenpeace?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar