söndag 30 juli 2023

Världens bästa låt



Sommarstiltjen gör att jag kan fokusera på annat än nyutgiven musik. Som att fundera på vad som är den bästa låten i världen.

En omöjlig fråga, så klart, men ändå kul att ställa sig. Du ska svara direkt, utan att lägga alltför mycket tankearbete bakom.

Jag har tidigare i mitt liv tänkt Just Like Fire Would, med The Saints. Eller Sick of Myself av Matthew Sweet. (Jag gjorde en spellista som finns längst ned.)

Nu är jag ganska säker på att världens bästa låt är Desperados Under The Eaves av Warren Zevon. Det är lite tråkigt, för jag skulle så klart vilja säga att det var någonting ännu mer udda, helst något icke-amerikanskt. Men Zevon var amerikan, om än med ryskjudiska rötter, på sin fars sida.

Och Warren Zevon var och är inte den mest kände eller respekterade artisten. Faktum är att han inte var riktigt klok, i likhet med många alkoholister. Han slog sin fru, han drack, han vänstrade, han betedde sig helt eländigt. Ja, det förekom vapen. Han gjorde sig omöjlig på de flesta håll och hankade sig under 90-talet fram genom solospelningar. Och sedan blev han sjuk i cancer. Och fick på något sätt syndernas förlåtelse, det sista året av sitt liv, 2003. Han försonades, i någon mån, till och med med sin ex-fru Crystal, som han hade slagit under äktenskapet.

Zevons musikkarriär började på allvar med att han som lovande musikstuderande tonåring blev inbjuden till en inspelning med den berömde kompositören Igor Stravinskij, och var också gäst i dennes hem i Los Angeles ett flertal gånger.

Sin skivkarriär blev han tvungen att starta om - debutalbumet Wanted Dead Or Alive kom ut 1970, men gjorde ingen glad. Sex år senare gav han ut Warren Zevon och då var hans lycka - tillfälligt - gjord.

Warren Zevon finns starka låtar som Mohammed's Radio, Hasten Down The Wind och Frank and Jesse James. Men kronan på verket är avslutande Desperados Under The Eaves.

Låten har allting som brukar känneteckna en bra Warren Zevon-låt. En filmisk berättelse, en väl utmejslad melodi och ett storslaget - men inte överdådigt - arrangemang. Varenda textrad känns som bevingade ord. Som lyssnare blir du direkt indragen i historien: 

"I was sitting in the Hollywood Hawaiian Hotel
I was staring in my empty coffee cup
I was thinking that the gypsy wasn't lyin'
All the salty margaritas in Los Angeles
I'm gonna drink 'em up"

Och där är vi i väg, och sedan slänger Zevon själva refrängen i ansiktet på oss: 

"And if California slides into the ocean
Like the mystics and statistics say it will
I predict this motel will be standing until I pay my bill."

Eller refräng och refräng, det är egentligen ingen refräng - den känns bara viktig. Sanningen är att varje vers känns lika viktig som en refräng.

Redan efter 2,30 så når Zevon versen nedan, som fungerar som ett slags outro, och resten av den 4,47 minuter långa låten upprepar samma melodi, och orden "Look away down Gower Avenue, look away".

"I was sitting in the Hollywood Hawaiian HotelI was listening to the air conditioner humIt went mmm...Look away(Look away down Gower Avenue, look away)"

När låten tar slut är du helt matt, och vet att du hört något fullständigt unikt.

När jag nu, i stundens infall, gör en lista över de tio bästa låtarna i världen så landar jag i denna lista. Det känns naturligtvis kriminellt att välja bort alla de andra hundratals låtar som är lika bra, men att göra en lista handlar ju om att välja. Och just nu ser den ut så här: 


5 kommentarer:

  1. Underbar lista!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ulf! Nu vill jag ha din bästa låt genom tiderna... :)

      Radera
  2. Kul att se The Saints med på listan.
    "Just like fire would" är en grym låt men jag tycker faktiskt att "Grain of sand" är ännu bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är också fantastisk. Överst på bloggen så citerar jag den låten... "I could fill a room of empty pockets, I could build a palace from lost ideals."

      Radera
  3. Kul initiativ, bra lista!

    Min egen skulle just i dag eventuellt se ut som följer:

    Bruce Springsteen - Thunder Road
    The Smiths - Cemetry Gates
    Steely Dan - Gaucho
    Dawes - Stay Down
    The Deep Dark Woods - The Banks of the Leopold Canal
    Roy Orbison - Blue Angel
    Malcolm Holcombe - One Man Singin'
    Big Thief - Haley
    Dick Curless - Big Wheel Cannonball
    Sam Cooke - (What A) Wonderful World

    https://open.spotify.com/playlist/3d1pBB2bE3Tjm4Myt4xwQ7?si=do6UszepSM-OqW64jCHBgA

    The Band - The Weight, Manassas - Colorado, James Hunter - Carina, The Dictators - Stay With Me, Creedence Clearwater Revival - Lookin' Out My Back Door och Scorpions - Rock You Like A Hurricane hamnar alldeles utanför listan (tillsammans med några tusen andra låtar).

    /Johan J

    SvaraRadera