söndag 6 mars 2011

Fingertoppskänslig debut

Att stå och läsa baksidestexter på böckerna på Akademibokhandelns engelska avdelning är förvirrande. Alla böcker verkar ha legat etta på någon bästsäljarlista, alla böcker är "heartwarming", "exhiliratingly funny" eller "incredibly moving".

Ibland faller jag för det där och köper någon av böckerna. Inte sällan kastar jag dem åt sidan med vämjelse, efter 5-10 sidor.

Jag var lite rädd för att The Imperfectionists av Tom Rachman skulle vara en sådan bok, men jag chansade.

Boken handlar om en engelskspråkig tidning baserad i Rom, en slags International Herald Tribune som tiden har sprungit förbi. Den nuvarande representanten för ägarfamiljen är mer intresserad av sin hund än av tidningen eller mänskligt umgänge. Vi lär känna tidningen genom honom och en rad olika medarbetares ögon - en i varje kapitel.

Tom Rachman lyckas med den svåra balansgången att vara både rolig, vass och - lite - sentimental. Ingen av medarbetarna blir en klyscha utan framstår faktiskt som levande. Det krävs till exempel fingertoppskänsla för att skissa porträttet av korrläsaren/redaktören Ruby Zaga utan att falla i något slags Bridget Jones-träsk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar