måndag 12 oktober 2009

Ny fullträff av Emily Jane White

På denna blogg har jag tidigare hyllat Emily Jane Whites debutskiva Dark Undercoat, som först släpptes 2007 och sedan fick re-release 2008, bland annat i Sverige.

Emily Jane Whites röst påminner oerhört mycket om Cat Power, varför jag först sorterade in henne i samma fack. Men Emily Jane White har en egen stil i låtskrivandet. Med oerhört små medel och subtila variationer skapar hon beroendeframkallande melodier.

Vid en första lyssning kan nya skivan Victorian America, som släpps i dag, låta som en mörkare karbonkopia av Dark Undercoat. Jämförelsevis var debutskivan nästan publikfriande i sina arrangemang, men Victorian America döljer bakom sitt kärva yttre minst lika många pärlor som föregångaren.

Emily Jane White och medmusiker jobbar denna gång ännu mer med upprepningar, malande melodier som får ta tid - flera av sångerna är 6-7 minuter långa. Det skulle kunna vara tradigt som bara attan, men blir i stället hypnotiskt och fascinerande.

Jag har bara hunnit lyssna på skivan en knapp handfull gånger, men jag är rätt säker på att detta är en av årets 3-4 bästa skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar