tisdag 19 december 2023

Årets bästa skivor: 1. Den svenska vreden, Fågelle


Årets bästa skiva 2023 är Den svenska vreden av Fågelle. När jag intervjuade Klara Andersson, som hon heter till vardags, så berättade hon:

– Det som vi alltid har velat göra, är att ha mötespunkten mellan noise - ljudkonstaspirerande grejor - och popstrukturer; låtar och texter. Att hitta en unik plats. Det är spännande att se vad den kombinationen kan bli.

Och det är just den här unika platsen som är fascinerande. Det känns verkligen som att Fågelle gör något som ingen annan gör i svenskt musikliv, samtidigt som hon ändå bjuder in till dialog och förståelse.

Den svenska vreden handlar om år i Göteborg, och om att lämna Göteborg. Det finns en känsla av skilsmässoskiva, även om det inte är så uppenbart uttalat.

Kär i vem som helst kan man tolka som en punkt där berättarjaget bryter sig loss. Avslutande Jag går när jag är klar signalerar att uppbrottet ska fullbordas.

Fågelle tog ett väldigt stort steg från debuten Helvetesdagar till den nya skivan. Det ska bli oerhört intressant att se hur stort nästa steg blir.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar