söndag 28 maj 2023

Norsk black metal veckans bästa skivsläpp



Fredagen var en intensiv skivsläppsdag, med en dryg handfull intressanta releaser.

Seinabo Sey kom tillbaka med sitt tredje album, The One After Me. Det har hunnit gå fem år sedan det andra, I'm A Dream. Hennes dilemma är att hon alltid tävlar mot sig själv, eftersom hennes debut, Pretend, är en av de bästa svenska skivorna som har gjorts.

Stefan Sundström & Sista jäntan (så kallas bandet) har släppt en liveskiva, Live på Mosebacke. Helt okej som aptitretare inför kommande sommarturné.

Kassi Valazza är en av alla de där Americanaartisterna som till och från invaderar även Sverige. Hennes andra album Kassi Valazza Knows Nothing låter trevligt och värt fler lyssningar.

Sparks har hunnit längre i karriären. Deras The Girl Is Crying In Her Latte är bandets 26:e album. Bandet är på en ny kommersiell topp - deras karriär har ju gått upp och ner, och med jämna mellanrum är det som om världen återupptäcker Sparks. Nya skivan låter vital, om än kanske lite för smart för sitt bästa.

Bottenviken är en konstellation med Love Antell (Florence Valentin), Thella Johnson och Mattias Björkas (Vasas flora och fauna) i spetsen. De har gjort kulturgärningen att översätta 13 finska låtar till svenska. Språkbarriären gör ju att svenskar i princip aldrig hör musik från Finland, som inte framförs på engelska. Detta är ett halvt steg på vägen. Någon dag kanske svenskar blir mogna för att höra finsk musik på finska. (Ja, andra låtar än Cha Cha Cha...) Bottenvikens album heter Du och jag, ett rike, ett land.

Men priset för bästa album denna vecka går till vårt västra grannland. Black metal-bandet Immortal är ju splittrat, Abbath lämnade redan 2015 och nu har även Horgh lämnat, vilket gör att Demonaz är bandets egentliga enda medlem. Inte så bra grogrund för att göra ett nytt album, tänker ni? Jodå, i själva verket är skivan War Against All lysande.

Om du är ovan vid black metal så kan uttrycket verka svårt att ta in, men om du är bekant med genren kommer du upptäcka en skiva som både är kraftfull och vacker på samma gång. (Lyssna på gitarrljudet.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar