onsdag 7 december 2022

Merit Hemmingson får dig att vilja ha mer


Merit Hemmingson
är på höstturné och stannar till på Studion i Kulturhuset. Förra året skulle jag ha sett henne på Fasching i december, men små förkylningssymtom gjorde att jag - i smittans tid - inte ville gå dit.

Nu snörvlas det och hostas både här och där, men det är sannolikt bara de ovanliga minusgraderna som får näsorna att rinna lite grann och luftstruparna att kännas kittliga.

Historien om Hemmingson är känd. Hon är så klart ett unikum som slog igenom för 52 år sedan, med Huvva! Svensk folkmusik på beat, och de efterföljande skivorna Trollskog och Bergtagen. Sedan dess har svensk folkmusik inte varit sig lik. 

I fjol släppte hon nyinspelningar av de gamla låtarna, Huvva! vad tiden går och så sent som i fredags släppte hon Huvva! tredje sviten.

På Studion bjuds vi ett kort - en knapp timme - men intensivt set. I Skålarna, skänklåt efter Byss Kalle så spelar trummisen Ola Winkler så intensivt att han nästan välter trumsetet. Winkler, Anders Norudde och Milton Öhrström är perfekta bandkamrater till Hemmingson. Framför allt har Anders Norudde en bärande roll med sin moraharpa, säckpipa, skohorn och mungiga.

Förutom just det korta setet är det svårt att anmärka på någonting, Merit Hemmingson är med all rätta en legendar. 

På lördag visar SVT en dokumentär om Merit Hemmingson. Premiär på SVT Play kl. 02.00, natten till fredag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar