lördag 19 december 2020

Årets bästa skivor: 1. Den lilla havsfrun & En finsk jul, Iiris Viljanen


Bara en gång tidigare har jag utsett två skivor till nummer ett - det var 2012 när jag inte kunde sära på Scrappy Happiness av Joel Plaskett och Provincial av John K. Samson. Som av en händelse två kanadensiska artister. Det var kanske lite lathet, men jag tyckte också att dessa två album var de som gjort absolut störst intryck på mig under året, och de jag lyssnat mest på.

I år är det hela lite mer logiskt, eftersom de två skivor som nu hamnar som nummer ett är av samma artist.

Iiris Viljanen släppte i våras Den lilla havsfrun, uppföljaren till genombrottsalbumet Mercedes, som kom ut 2016. Nya skivan är fylld av samtidsiakttagelser (bland annat Metoo-låten Min inre svarta lista) och personliga betraktelser av relationer (Landsort, Mirissa). För att inte tala om Nytt kapitel, där Viljanen funderar på att bli sjuksköterska och Sordin, duetten med Stina Ekblad om att bli äldre och gå in i demensens dimma.

Även om Viljanen bara släppt Den lilla havsfrun så hade det blivit årets bästa skiva, men i kombination med årets andra album, En finsk jul, så blir 2020 hennes år, på ett överlägset sätt.

En finsk jul är en nästan smärtsamt vacker hyllning till det finska och det svenska inom julmusiken. Brevväxlingar är årets pandemilåt, med förhoppningar om att familjen ska sprita händerna och inte bli sjuka.

Viljanen har under året lyckats göra en del spelningar även efter att pandemin bröt ut och hade planerat spelningar för mindre publik även i december. Men de spelningarna får komma 2021 i stället.

Årets bästa skivor: 2. Sister Dynamite, Alice Bag
Årets bästa skivor: 3. Reincarnated, Rein
Årets bästa skivor: 4. Under ett rabarberblad, Anja Bigrell
Årets bästa skivor: 5. Unepidemic Sound, Fleshquartet
Årets bästa skivor: 6. USA Sovjet, 500 mil
Årets bästa skivor: 7. Wreckless Abandon, The Dirty Knobs
Årets bästa skivor: 8. Är det konstigt?, Franska Trion
Årets bästa skivor: 9. Marie Davidson & L'Œil Nu
Årets bästa skivor: 10. Holy Moly!, Blues Pills

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar