lördag 12 september 2020

Sevärd John Holm-dokumentär


Det går fort att tröttna på mytologiserandet om John Holm, artisten som gjorde tre skivor i snabb följd på 70-talet och sedan "försvann". Alla dessa Holm-kännare som med underfundig min förklarar varför favoriten valde att göra annat än att spela musik, i så många år. Ofta lägger de till någon utvikning om något tokigt som Holm påstås ha gjort.

I regel glömmer de att John Holm kom tillbaka flera gånger, med albumen Verklighetens afton 1988 och sedan Vägen till Californien, 1999. Hyfsat publikt, inte alls med låg profil utan snarare framträdanden i SVT och andra stora medier.

Men visst - han var borta från livespelandet väldigt länge. Med några få undantag var han borta från scenen i ungefär 40 år.

SVT visar nu en fin dokumentär, Det finns så många vägar, där Holm själv åtminstone delvis förklarar sin bortovaro. Det bästa med dokumentären är att påminnas om de många fina sånger som Holm spelat in. De sedvanliga rövarhistorierna från medmusiker tycker jag egentligen inte tillför så mycket, men på det hela taget en sevärd dokumentär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar