torsdag 20 december 2018

Årets bästa skivor: 1. Kniven i hjärtat, Kajsa Grytt



Kajsa Grytt har gjort några av de bästa svenska skivorna genom tiderna; Kajsa & Malenas Historier från en väg samt hennes egen En kvinna under påverkan

Kniven i hjärtat är hennes tredje bidrag till svenska rockmusikens kanon. Ett på många sätt imponerande album. Imponerande i att inte vilja vara varken glättigt eller särskilt tufft (även om Mina Girls kan sägas vara något av en kampsång). I stället - klyschvarning - snarare sårbart och eftertänksamt. 

Kniven i Hjärtat fick bitvis strålande recensioner, men jag misstänker att försäljningssiffrorna är blygsamma, tyvärr. Dels för att den potentiella publiken inte längre köper skivor, dels för att mediaexponeringen som Grytt fått i år inte handlat tillräckligt mycket om musiken och skivan.

Kanske finast på hela skivan är en sång vi hört tidigare, i de s.k. Dubious Sessions, nämligen Stockholm. I den förra inspelningen kompade Kajsa Grytt sig själv på gitarr (och någon ytterligare gitarrist?). Nu är det parhästen Malena Jönsson som spelar känsligt piano. Årets låt.

Årets bästa skivor: 4. Queer As Folk, Grace Petrie
Årets bästa skivor: 5. Kritstrecksränder och missiler, Docenterna
Årets bästa skivor: 6. Blueprint, Alice Bag
Årets bästa skivor: 7. Hell-On, Neko Case
Årets bästa skivor: 8. Forever Warriors/Forever United, Doro
Årets bästa skivor: 9. Linda Thomson Presents: My Mother Doesn't Know I'm On The Stage, Diverse artister
Årets bästa skivor: 10. Åska, 500 Mil

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar