fredag 12 februari 2021

Bloggen möter Hederos Hellberg: "Det har tagit lång tid att våga sjunga på svenska"

(Foto: Johan Bergmark)


När Martin Hederos och Mattias Hellberg bildade duo så slog de omedelbart igenom, inte minst hos kritikerna, med sitt första album som kom ut 2000, med covers av artister som Bob Dylan, Velvet Underground och Tom Waits. Året efter kom uppföljaren Together In The Darkness, med en blandning av originallåtar och covers.

I dag kommer tredje albumet - logiskt nog betitlad Tillsammans mot ljuset. Och här kommer rykande färska frågor till Martin och Mattias.

Hederos Hellbergs tredje album kommer ut i dag, 12 februari - varför nytt album just nu?

Mattias: - Det finns egentligen ingen annan anledning än att det var i somras som vi fick en möjlighet att samla oss och göra färdigt material som vi skickat mellan oss de senaste åren. Det blev några luckor i kalendrarna där vi tog en tur till Silence-studion i Värmlandsskogarna. Först några dagar bara vi två, som en slags pre-produktion innan vi kom tillbaka nån månad senare och spelade in plattan under en vecka tillsammans med vår vän och kollega Mikael Herrström. Micke var även med när vi spelade in Together in the darkness-albumet 2001, även då i Silence-studion.

Martin: - Ja, tiden var inne helt enkelt. Hur våra liv ser ut, våra karriärer, vår vänskap, det hade inte kunnat gjorts tidigare utan nu var vi redo.

Berätta lite om materialet - egna låtar, covers?

Mattias: - Det som är den stora nyheten sedan sist är att texterna är på svenska. Något som jag känner är väldigt kul och intressant. Det har tagit lång tid till att ”våga” sig på det. Men nu så bara kom det av sig själv. Har ingen aning om varför. Men det känns verkligen skitkul att det blev så. Jag vill verkligen försöka odla det och fortsätta med det i framtiden. Materialet är sju egna låtar och en tolkning av vår så tragiskt bortgångne vän Robert Strängen Dahlquists låt Din hand. Den passade fint ihop med de andra sångerna.

Martin: - Tror också att Mattias spelat otroligt mycket gitarr de senaste två decennierna påverkat materialet, flera låtar är sprungna ur gitarriff som vi sen bearbetat tillsammans, förr i världen var det nästan uteslutande mitt piano som satte an tonen, tror denna grej gör musiken mer varierad.

Vad är ambitionen med nya skivan, vad vill ni åstadkomma?

Mattias: - Vi har ju en stark lust att spela tillsammans, gå in i våran lilla värld som är någon sorts själslig fristad som nästan kan jämföras med en nåt slags rogivande mindfulness-tillstånd i de bästa stunder. Men också att bara hänga tillsammans å laga god mat, snacka å skratta lite, ofta åt våra egna tillkortakommanden & ticks.

Martin: - Word på ovanstående. Det är mycket självhjälp över vårt projekt, våra toner frigör något inom oss, hoppas det funkar på andra också… Upplever också texterna som någon sorts världsliga gospelhymner i flera fall.

Hur ser ni på de två första skivorna i dag? Nöjda? Eller hade ni velat göra något annorlunda?

Mattias: - Jag blir stolt och glad när jag hör dem. Jag blir lugn. Det är väl just det som är grejen med att spela ihop, vi skapar en sorts ro för vår egen skull, som förhoppningsvis även kan ge ro till andra. Å det är ju fint och bra.

Martin: - Nä där är vi nog ganska eniga, i värsta fall distansbefriade men tycker också att de håller fint och är väldigt tydliga tidsdokument från vilka vi var då, bättre än något fotografi kan bli....

Hur har pandemin påverkat ert artisteri?

Mattias: - Rent ekonomiskt är det ju en katastrof, i alla fall för min del, en två års framtidsplanering/ekonomi bara försvann. Men att vi fick tid och möjlighet att spela in denna platta är ju positivt, även om jag tror vi hade fått gjort det oavsett pandemin. Tänker inte ge Covid-pandemin äran för det.

Martin: - Jag har ju sedan tidigare medvetet svängt om till att mer och mer komponera och arrangera och ibland producera musik, dessa verksamheter har kunnat fortgå ganska bra under pandemin, kanske i vissa fall till och med gynnas av den, men min parallella karriär som livemusiker har ju såklart dykt rejält, cirka 80-90 jobb sen i mars som är flyttade eller borta...

Kan vi räkna med turné under 2021, om pandemin vill?

Mattias: - Allt detta med att spela live/turnéra känns för mig otroligt svårt att förhålla sig till. Jag önskar inget hellre än att det ska vara möjligt då det är typ 95% av min inkomst. Men att planera å boka, bara för att sen få ställa in eller flytta fram är jäkligt slitsamt psykiskt. Men visst, när tiden tillåter så ska vi såklart spela live.

Martin: - Verkligen! Tror människors längtan efter att stå eller sitta tillsammans och lyssna på livemusik är så enormt stark att man kommer hitta lösningar mycket snart, vaccinationspass, varningsarmband när man kommer för nära, plexiglas emellan, nånting kommer hittas på för att få det hända och då kommer Hederos Hellberg spela.

Till sist: Nämn någon svensk artist/något svenskt band som ni lyssnar på flitigt just nu!

Mattias: - Johan Airijoki är väl en av de ”senaste” upptäckterna som jag gjort. Såg honom live på Pustervik i Göteborg precis innan pandemin tog sitt grepp. Mycket bra konsert, han har en skön mix av influenser som jag diggar väldigt mycket.

Martin: - Också mycket förtjust i Airijoki! Okonstlat men ändå spännande och eget. Tycker Skators senaste skiva var helt fantastisk också, vackert, dissonant, allmänt sinnesutvidgande. Blir alltid glad när jag hör Daniel Norgren också.


Lyssna på Hederos Hellberg på Spotify

Följ Hederos Hellberg på Facebook

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar