söndag 26 januari 2020

KSMB firade 40


Det är alltid lätt surrealistiskt när en - relativt - åldersblandad publik står och sjunger om Gösta Bohman, en moderatledare som lämnade sin post för 39 år sedan och dog för 23 år sedan.

Men det var enklare förr. När KSMB spelade in sina två första skivor Bakverk 80 och Aktion var det moderatledaren (och möjligtvis även John Travolta) som var fienden.

På lördagen firar KSMB att det är 40 år sedan skivdebuten, med att spela de två första skivorna från början till slut. Det säger någonting om låtarnas längd att bandet kan riva av bägge skivorna på cirka en timme.

Materialet har åldrats olika bra, men de flesta låtar är klassiska punkdängor där man kan överse med en del yxiga texter. Musiken har alltid handlat mer om entusiasm än finess, vilket inte hindrar att väldigt många låtar är ruskigt effektiva (Dörrterror, Atomreggae (mer känd som Harrisburg) och But We Have No Bananas är de största favoriterna för mig personligen).

Ett av de viktigare beskeden under kvällen är att bandets tidigare gitarrist Johnny Sylwan fått en lägenhet. Sylwan skrev och sjöng En slemmig torsk, bandets möjligtvis mest kända låt, men har i många år brottats med psykiska problem.

Vi får, förutom de gamla favoriterna, även helt nya Tjyvarnas armé (på EP:n Bland tomtar och troll som släpptes i går) och relativt nya, bara två år gamla, Sverigevänner.

KSMB har en tendens att dyka upp med jämna och ojämna mellanrum, vi hoppas att de fortsätter att göra så i åtminstone 40 år till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar