söndag 30 september 2018

Kim Larsen 1945-2018


"Den populäraste danska konstnären någonsin." Det var Kim Larsen, enligt tidningen Politikens dödsruna i dag. Larsen gick bort under söndagsmorgonen, i sviterna efter prostatacancer.

Tidningen konstaterar att Larsen själv aldrig var bekväm med epitetet konstnär, utan nöjde sig med popsångare.

Oavsett vad vi kallar honom, han var en unikt omtyckt artist i Danmark, men också i Norge och Sverige.

Med Gasolin bildade han Danmarks största och populäraste rockband någonsin. Ett band som blev så stort i Danmark och Norden att de siktade mot internationell karriär. En satsning som kraschlandade och som i praktiken gjorde slut på bandet.

När Gasolin lade av så fortsatte Kim Larsen med en redan etablerad solokarriär, medan övriga bandmedlemmar - Franz Beckerlee, Wili Jønsson och Søren Berlev - vackert fick traska iväg till Danmarks motsvarighet till Arbetsförmedlingen.

Larsen fortsatte på sin väg mot att bli nationalklenod. Även han hade stickspår som var mindre lyckade - några engelskspråkiga skivor på åttiotalet blev inga succéer. (Även om jag gillade både Jungle Dreams och Sitting On A Time Bomb.)

Det var Danmark och danska som var Kim Larsens hemland och tungomål. Sista skivan, Øst for vesterled, släpptes så sent som i fjol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar