lördag 1 september 2018

Kajsa Grytt plockar från hela karriären


Kajsa Grytt är en av få nationalklenoder med rötter i punken som fortfarande befinner sig på topp. Nu pratar jag givetvis vad gäller artistisk kvalitet och kreativitet. Hennes senaste skiva, Kniven i hjärtat, är en av hennes allra bästa och just nu årets bästa svenska skiva.

På Nalen på lördagskvällen bjuder hon på bitar från hela sin karriär - från Tant Strul (Dunkar varmt, Romeo och diskerskan) till några av Kajsa & Malenas mest klassiska spår (Brev från ett torg, Vi kan göra det igen, Om du kunde se mej) via några av solokarriärens bästa spår (Bara vi står ut, Allt faller, Under skinnet) till en stor del av senaste albumet. I en hyllning till vännen Eva Fuchs - som gick bort bara för en vecka sedan - spelar hon till och med Blå Tågets Staten och kapitalet.

Ackompanjerad av Malena Jönsson på piano och keyboards och Hanna Ekström på fiol, så tar Grytt fram alltifrån det känsliga akustiska fingerplockandet till riktiga Billy Bragg-takter på elgitarren, inte minst i Allt faller som hon utnämner till sin favoritlåt ur den egna repertoaren ("eller kanske den bästa låt som någonsin gjorts").

Mellansnacket är för övrigt som vanligt rörande, roligt, avväpnande, personligt. Det är en styrka som hon borde använda ännu bättre. (Och faktiskt lära av de riktigt stora, att skriva riktigt bra mellansnack.)

Men sammantaget: Alla med minsta förnuft bör ta varje chans att se Kajsa Grytt live. Så enkelt är det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar