söndag 9 juli 2017

Den svårfunna musiken


Streamingtjänster brukar skryta med att de erbjuder miljontals låtar. Senaste siffran jag hittar om Spotify är 30 miljoner låtar, den siffran är från 2016 och med tanke på att Spotify adderar 20 000 låtar per dag så är totalsiffran högre nu.

Men trots detta så finns det fortfarande vita fläckar både hos Spotify, Itunes, Apple Music, Tidal och allt vad de andra tjänsterna heter.

Sådant tycker jag är lite fascinerande. Att digitaliseringen som skulle ge oss ALLT NU inte är perfekt. Att det finns musik som du endast kan få tillgång till genom att köpa en fysisk bit plast eller vinyl.

Jag har länge letat efter Bruce Woolleys musik på streaming- och nedladdningstjänster. Spotify har några enstaka låtar, Itunes likaså.

Woolley är mest känd för en låt - Video Killed The Radio Star. Men det var väl Trevor Horn som skrev den till sitt band The Buggles, säger ni? Nja, som Bruce Woolley skriver i häftet till CD-samlingen Bruce Woolley & The Camera Club, så skrev Woolley själv 50% av låten, medan Trevor Horn skrev 25% och Geoff Downes de resterande 25%. Åtminstone blev det så rättigheterna fördelade sig.

Woolley bildade The Camera Club medan Trevor Horn bildade The Buggles. Resten är historia. The Buggles fick hiten, The Camera Club gav bara ut ett enda album, The English Garden (1979), som finns inkluderat på den utmärkta CD:n jag nämner ovan.

Bruce Woolley fortsatte med sporadiska soloinsatser. I Sverige är nog han mest känd för att vara mannen bakom Magnus Ugglas låt IQ. I Woolleys version hette den Blue Blue (Victoria). En utmärkt liten poplåt, som så mycket annat av det Woolley gav ut.

Bruce Woolleys musik hittas bland annat på Amazon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar