lördag 1 april 2017

Kvartalsrapport


Ett skivår börjar sällan med en rivstart. De bästa releaserna släpps nästan alltid under september-oktober-november.

Så första kvartalet 2017 är inte unikt. Lite försiktigt, lite avvaktande. Men några skivor tror jag kommer stå sig även när vi summerar årsbästalistan i december.

Honest Life, Courtney Marie Andrews
Courtney Marie Andrews var på Debaser Strand häromsistens och spelade en gratiskonsert. Tyvärr upptäckte jag det för sent och var bokad av annat. Inte minst synd eftersom hennes Honest Life är årets bästa skiva hittills. Det är tredje skivan och 27-åringen är redan en fullfjädrad artist. Americana med tyngd utan att hemfalla till bredbent rock.

Burn Something Beautiful, Alejandro Escovedo
Den gamle Rank and File-snubben Alejandro Escovedo har varit igenom många eländen - sjukdomar och orkaner. Så han tappade lusten även till musiken. I Don't Want To Play Guitar Anymore sjunger han. Men paradoxalt nog åstadkommer han, med hjälp av gamla R.E.M.-gitarristerna Peter Buck och Scott McCaughey, ett piggt och bra album.

Mental Illness, Aimee Mann
Det är fem år sedan hennes förra soloalbum. Därefter har Aimee Mann gjort skiva och turnerat med Ted Leo, som The Both. Mental Illness är en stark comeback, där hon gått all-in för att låtarna ska vara "akustiska och i valstakt", som hon skämtat i intervjuer. Det är sant att produktionen nästan är som en Aimee Mann-parodi. Men det är bra och det är vackert.

Ossler, Evig himmelsk fullkomning
Jag har inte riktigt hunnit komma in i den här skivan som släpptes för en dryg vecka sedan, men det hörs att Ossler är mer på tårna än på sina två senaste alster. Mer variation, en lättare känsla än den ganska dystra, dova stämning som vilade över föregångarna. Lovande!

Slowgold, Drömmar
Amanda Werne, som kallar sig Slowgold när hon gör egen musik, förekommer lite överallt nu för tiden. Till exempel på tre skivor som jag nu lyfter fram - sin egen Drömmar och Freddie Wadlings liveskiva, samt Osslers nya skiva. Drömmar är ett typiskt "på kanten till genombrott"-album. Förmodligen blir detta inte en stor hit, men nästa skiva kan bli det...

Freddie Wadling, Live 2016 Slagthuset Malmö 8 april
Liveskivor brukar sällan vara minnesvärda, men den här är ett undantag. En provkarta på Freddie Wadlings storhet, med alltifrån de nyare spåren från skivan Efter regnet och gamla favoriter som I Can't Kill The Bogeyman och Walk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar