söndag 10 november 2013

Därför bör Abba återförenas

En återförening är "självklart något som vi tänker på", säger Agnetha Fältskog till tyska veckomagasinet Welt am Sonntag, refererar Aftonbladet.

En återförening av Abba? Varför? Varför inte?

Invändningarna är uppenbara: Det är 40 år sedan debutalbumet Ring, Ring. Vi kan aldrig göra nu till då, Abba i dag är inte Abba på 70-talet. Vi vill inte se Agnetha, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Reuss i scenkläderna från Australienturnén 1977.

Men...

När Abba var aktiva och som störst, så var recensenter och artistkollegor kallsinniga till gruppen. Det är först 10, 20, 30 år efter storhetstiden som alla kastar lovord över bandet. En återförening skulle ge oss möjligheten att verkligen hylla bandet Abba, inte bara låtskrivarna Andersson-Ulvaeus som fått rätt mycket hyllningar även under sin post-Abba-karriär. Det finns nutida artister som ser Abba som ikoner och som skulle komma springande omedelbart om de fick en chans till ett gästinhopp på en Abbakonsert.

Det går att göra en värdig comeback, även när man närmar sig pensionsåldern. Det har vi sett otaliga exempel på, och vi ser exempel på artister där ute som är 60 plus eller till och med 70 plus och är oerhört bra fortfarande. Abba behöver inte spöka ut sig i tajta scenkläder. Det är de tidlösa låtarna vi vill höra, och få en möjlighet att hylla bandet.

2014 är det 40 år sedan Waterloo vann Eurovisionsschlagerfestivalen. Även om både Björn Ulvaeus och Benny Andersson i princip sagt oåterkalleligt nej så tror jag att medvetandet gryr om att medlemmarna inte är odödliga och att det kanske ändå bör göras nu - om det någonsin ska göras. Många band har haft den här känslan; okej, kanske bäst att ta en vända till, medan vi ännu är i livet (Lex Black Sabbath).

En återförening behöver inte betyda en världsturné med 150 konserter, spridda över två år. Det kan vara en betydligt mer begränsad historia. Några få spelningar, kanske 8-10, i utvalda europeiska städer. London, Berlin, Paris, Köpenhamn, Stockholm, Amsterdam, Madrid, Rom... Jag ser inte USA eller Australien som tänkbara.

En återförening skulle naturligtvis ge enorma summor - Abba behöver inte pengarna, överskottet när turnén betalats kan gå till något välgörande ändamål som alla fyra känner för.

Så kommer det att hända? Grundtipset är tyvärr fortfarande nej.

Oddsen är betydligt bättre för någon minimal typ av återförening, kanske för en tv-inspelning där medlemmarna inte ens spelar tillsammans, men låter sig intervjuas om Abba-tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar