måndag 10 december 2012

Årets bästa skivor: 5. Rent förbannat, Ulf Lundell

 
Det är fem år sedan Ulf Lundell släppte sin förra "riktiga" skiva, Omaha. En turné ställdes in, uppenbarligen efter att Lundell blivit utarbetad.

Sammantaget har pausen uppenbarligen gjort honom gott, för Rent förbannat är Lundells bästa skiva sedan Lazarus 2005. Möjligen rent av sedan Xavante, 1994.

Kritikerkåren har lämnat de förväntade omdömena - albumet är för långt, för mycket tungrövad boogierock etc. Kritikerna har uppskattat Lundells uppenbara nytändning och de arga texterna.

Jag kan bitvis hålla med om kritiken - herregud, kapa de sex sämsta låtarna och du har en strålande helhet. Vad gäller produktionen vill jag lyfta fram att Rent förbannat förmodligen är det smartast producerade Lundellalbumet sedan Män utan kvinnor (som producerades av Lars Halapi, den ende av Lundells producenter som ens gjort ett försök att lyfta Lundell bortom dennes trygghetszon).

Produktionen på Rent förbannat är väldigt luftig, med rum för finesser. Inte för att det finns särskilt mycket finesser att lyssna på, men Andreas Dahlbäck på trummor slänger in en och annan variation som man kanske normalt inte hör på ett Lundellalbum.

Även låtmaterialet bjuder på variation, från rockrökare som Skiten vinner och Schabbelbabbel till vackra ballader som Nattvakten stjäl och midtempo-poppare som Moln utan minnen. De två senare är albumets riktiga höjdpunkt och två av de bästa låtar Lundell skrivit på 2000-talet.

Det är textmaterialet som alltid varit Lundells starkaste sida, om vi generaliserar en aning. På Xavante skrev han om den tidens borgerliga regering och konsekvenserna av den förda politiken. Då satte han sig ofta i de drabbades position. Den här gången låter det som om det faktiskt är personen Ulf Lundell som riktar sig till makthavarna.

Albumets nyckelsång är FBL II (FBL = Folket bygger landet), där Lundell sjunger att "de säger att folket bygger landet, men jag vet inte längre om det kan vara sant". Han låter uppgiven, men han fortsätter att sjunga. Det är först om Lundell slutar sjunga som det finns skäl att vara riktigt orolig.

Årets bästa skivor: 6. Maraton, Alina Devecerski
Årets bästa skivor: 7. Can't Stop, Issa
Årets bästa skivor: 8. All Fall Down, Shawn Colvin
Årets bästa skivor: 9. I Bet On Sky, Dinosaur Jr.
Årets bästa skivor: 10. A Different Kind of Truth, Van Halen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar