söndag 16 december 2012

Årets bästa skivor: 3. Bag of Bones, Europe


Classic Rocks lista över årets bästa album hamnar Bag of Bones med Europe på en 16:e plats. Det är naturligtvis oerhört hedrande, med tanke på att Classic Rock är bibeln för alla som gillar hård rock och hårdrock. Kerrang är för mycket metal, Mojo handlar för mycket om skäggiga trubadurer.

Sweden Rock Magazine, som är det närmaste som Sverige kommer Classic Rock eller Kerrang, listar Bag of Bones som det 15:e bästa albumet i år.

Positiva omdömen har Europe fått från betydligt fler håll än bara Classic Rock och Sweden Rock Magazine. Bag of Bones nådde en andraplats på den svenska albumlistan och flera listplaceringar - dock betydligt mer modesta - i exempelvis Storbritannien (56), Tyskland (26) och Schweiz (18).

Det hörs på skivan att Europe hittat en position som de känner sig bekväma med. (Se även recensionen av konserten på Hovet, nedan.) Det är Deep Purple och Led Zeppelin som är de uppenbara influenserna, men det handlar inte om billiga plagiat utan om att hedra sina musikaliska rötter och utveckla dem till något eget.

Jag tror Europe är medvetna om att en kommersiell succé som The Final Countdown inte kommer att hända dem igen. I stället är de ett hårt arbetande rockband som jobbar vidare med det de är bäst på. Låt oss hoppas att vi får njuta av dem i många år till.

Årets bästa skivor: 4. Life Is People, Bill Fay
Årets bästa skivor: 5. Rent förbannat, Ulf Lundell
Årets bästa skivor: 6. Maraton, Alina Devecerski
Årets bästa skivor: 7. Can't Stop, Issa
Årets bästa skivor: 8. All Fall Down, Shawn Colvin
Årets bästa skivor: 9. I Bet On Sky, Dinosaur Jr.
Årets bästa skivor: 10. A Different Kind of Truth, Van Halen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar