torsdag 20 december 2012

Årets bästa skivor: 1. Scrappy Happiness, Joel Plaskett och Provincial, John K. Samson


Okej, det är lite mesigt att inte kunna välja EN skiva som är årets bästa. Jag brukar kunna det. Även om det sitter hårt åt ibland. Men i år känns det som att de här två skivorna är årets bästa, av lite olika skäl. De kompletterar varandra på ett bra sätt.

Först det uppenbara, det är två kanadensiska artister, två artister som känner varandra och har turnerat tillsammans. Men Joel Plaskett och John K. Samson är också olika. Plaskett har en mer uppenbart humoristisk ådra, leker gärna med ord och toner i samma anda som, säg, Jonathan Richman. Plaskett är samtidigt en rackare på att skriva bra pop- och rockmelodier.

John K. Samson är till vardags sångare i indiehjältarna The Weakerthans och är allvarligare, mer seriös, även om han också har en lågmält humoristisk ådra. Han är Lennon, om Plaskett är McCartney, om ni förstår.

Bägge artisterna har gjort strålande skivor. Plasketts Scrappy Happiness är kul, fylld med poppiga rocklåtar med refränger du kan gnola med i redan första gången du hör dem. Provincial har också minnesvärda melodier, men handlar mer om stämningar. Skivan känns väldigt kanadensisk, som ett soundtrack till en independentfilm där miljöerna är gråa, snöslaskiga.

John K. Samson har gjort en av årets allra bästa låtar, The Last And, med en text om en kvinnlig lärare som haft en affär med rektorn, men sedan kastats åt sidan, förbrukad. En sorgsen, vacker sång som skulle kunna vara ett filmsynopsis, tänkt för... ja, Catherine Keener, kanske?

When I Write My Master's Thesis är Samsons andra sida, den poppigare, hittigare. En upptempolåt med ett maniskt gitarriff som sätter sig i skallen.

Joel Plaskett vrider och vänder på gitarrdriven poprock och lyckas hitta de där refrängerna och melodierna du trodde inte fanns, men som låter så självklara när de väl spelas.

Har du inte upptäckt kanadensisk indierock tidigare, så är det dags nu.

Årets bästa skivor: 2. When I'm President, Ian Hunter & The Rant Band
Årets bästa skivor: 3. Bag of Bones, Europe
Årets bästa skivor: 4. Life Is People, Bill Fay
Årets bästa skivor: 5. Rent förbannat, Ulf Lundell
Årets bästa skivor: 6. Maraton, Alina Devecerski
Årets bästa skivor: 7. Can't Stop, Issa
Årets bästa skivor: 8. All Fall Down, Shawn Colvin
Årets bästa skivor: 9. I Bet On Sky, Dinosaur Jr.
Årets bästa skivor: 10. A Different Kind of Truth, Van Halen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar