onsdag 30 november 2011

This is PiL är PiL:s nya album

Titeln på Public Image Ltd:s nya och nionde studioskiva är This is PiL.

Enligt John Lydon krävdes det två års turnerande för att få ihop tillräckligt med pengar för att ha råd att spela in en ny skiva.

Albumet släpps någon gång under 2012, enligt NME.

tisdag 29 november 2011

John K Samson släpper första soloskivan

The Weakerthans sångare och låtskrivare John K Samson har tidigare släppt ep-skivor, men 24 januari kommer första soloskivan i fullängdsformat. (Rättelse i efterhand: Slips and Tangles från 1993 är John K Samsons första solo-LP.)

Provincial är dock lite av ett hopkok - nyinspelade versioner av låtar som Samson redan släppt på ep-skivorna City Route 85 och Provincial Road 222, blandat med nya låtar.

I mars och april ska John K Samson turnera, med band. Hittills är det bara konserter i USA och Kanada spikade.

Ingen soloplatta för Michael Stipe

R.E.M. har splittrats, men medlemmarna har under hösten tvingats köra en avslutande promotionrunda för samlingsskivan Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982-2011.

Michael Stipe verkar inte ha några planer på att bli kvar i musikbranschen. Till Rolling Stone säger han, apropå frågan om ett eventuellt soloalbum:

"It's unfathomable to me right now. What would it sound like? Watered-down R.E.M.?"

Stipe konstaterar också att han nu är "fri" för första gången sedan han skrev skivkontrakt som 22-åring.

lördag 26 november 2011

Craig Finn lägger upp singel på Soundcloud

Nu finns The Hold Steady-sångaren Craig Finns första solosingel, Honolulu Blues, upplagd på Soundcloud igen.

Den låter som något som Dylan kunde ha spelat in på Highway 61 Revisited eller Blonde On Blonde.

Fullängdaren släpps 24 januari och heter Clear Heart Full Eyes.

Craig Finn - Honolulu Blues by Vagrant Records

fredag 25 november 2011

18 skivor på shortlist

Min process för att utse årets bästa skivor blir alltmer rigorös. Det är bara delvis ett skämt.

Just nu har jag en shortlist med 18 skivor - Wicked Will av The Ettes är en av de 18 - som ska bantas till tio. Från 1 december är det sedan dags att börja räkna ned, från placering nummer tio till nummer ett, 2011 års bästa skiva.

Detta missgynnar naturligtvis skivor som exempelvis kommit i november (för att inte tala om skivor som släpps i december, men de brukar vara väldigt få).

Det är självklart att du hinner fatta om en skiva som släppts i januari är ett mästerverk eller inte, medan en novemberskiva kan slinka med för att den gjorde ett väldigt bra första intryck.

Sammanställningen av tio-bästa-listan får inte vara för taktisk, men ibland hemfaller även jag åt detta: Har jag med tillräckligt många nyare artister? Hur är blandningen män-kvinnor? Soloartister kontra grupper? Svenska skivor kontra utländska?

Jag vet redan att jag är extremt konservativ och tämligen inskränkt vad gäller genrer. I princip gillar jag bara artister som debuterade på 60- eller 70-talet. Möjligtvis 80-talet. Det hindrar inte att det slinker in en och annan som faktiskt debuterade på 90- eller rentav 00-talet. Jag tror dock inte att det blir någon 10-talsdebutant på årets lista.

onsdag 23 november 2011

Cohen skriver ny klassiker

31 januari släpps, som tidigare meddelats, Leonard Cohens första skiva med nytt material sedan 2004 års Dear Heather.

Old Ideas innehåller tio nya låtar, däribland Show Me The Place, som det går att provlyssna på, här nedan. Helt klart en ny Hallelujah.

Enda nackdelen är att tusentals Idol-ungdomar inom några år kommer att waila sönder låten.

tisdag 22 november 2011

Sonik Kicks är Paul Wellers nya album

26 mars släpps Paul Wellers 11:e soloalbum, Sonik Kicks.

Albumet innehåller 14 låtar och smakprovet Around The Lake, som finns på Wellers sajt, låter bra.

Enligt beskrivningen innehåller skivan en blandning av "pop art punch with soulful communication, jazzy explorations into psychedelia and dub with razor-sharp melodies, abstract soundscapes with clear-eyed forest folk".

Ja men då så.

måndag 21 november 2011

Nytt soundtrack av The The

Moonbug Trailer from moonbug the film on Vimeo.

Matt Johnson, som när han gör musik fortfarande använder bandnamnet The The, har inte släppt en traditionell skiva sedan 2000, då Naked Self kom. (Singeln Mrs Mac kom 2007.)

I fjol kom soundtracket till Tony och nu har Matt Johnson gjort musik till en annan film, Moonbug. Det är en dokumentärfilm om fotografen Steve Pyke som reser tvärsöver USA för att möta pionjärerna bakom Apolloprojektet.

I morgon berättar Matt Johnson och Steve Pyke mer om filmen, vid en förhandsvisning på Princess Anne Theatre.

Springsteen turnerar och släpper ny skiva

Om nu inte sajten är hackad, så bekräftar Bruce Springsteens officiella sajt att han och E Street Band ska turnera under 2012. Turnén verkar inledas i Europa, från maj och framåt.

Det blir också en ny skiva:

"In addition, we want you to know that the music is almost done (but still untitled), we have almost settled on the release date (but not quite yet), and that we are all incredibly excited about everything that we're planning for 2012. That's all the info we have for right now, but we'll get back to you--real soon."

Allt enligt Rolling Stone.

söndag 20 november 2011

Ny Aimee Mann-skiva är färdiginspelad

I går, lördag, var sista inspelningsdagen för Aimee Manns nya skiva, enligt hennes eget Twitterinlägg.

Sista inspelningsdagen ägnades åt en duett med James Mercer från The Shins, som jag över huvud taget inte känner till. Här finns en bild på Aimee, James Mercer (till höger) och producenten Paul Bryan (till vänster).

Skivan kommer troligen ut i mars.

lördag 19 november 2011

Van Halen närmar sig albumsläpp

Nu finns det till och med dokumenterat på bild; Van Halens förmodade nya kontrakt med Interscope. Se länken här.

Rolling Stone noterar dock ett par frågetecken kring bilden: Varför står David Lee Roth inte tillsammans med sina bandkompisar, samt:

"Why does David Lee Roth always have that creepy Joker grin on his face these days?"

fredag 18 november 2011

Bok om Kiss största fiasko

Music from The Elder är det fiasko Kiss var tvungna att skapa för att gå vidare i karriären.

Ett konceptalbum - inklusive känslosamma ballader - var det som fick bandet att slutligen köra i diket och återvända till den hårda rocken på efterföljaren Creatures of The Night.

Det var ofrånkomligt att The Elder skulle bli ett kultalbum i många Kissfans ögon. Det är faktiskt väldigt få fans som är negativt inställda till skivan. I stället tycker många att det är en kul grej, även om det inte är deras favorit. Och skivan är inte usel, bara udda.

Nu kommer en - icke auktoriserad av bandet - bok om The Elder. Den släpps i vår, men redan nu kan du läsa mer och också få det första kapitlet genom att klicka här.

onsdag 16 november 2011

Ingrid Michaelson släpper ny skiva

24 januari släpper Ingrid Michaelson sitt femte studioalbum, Human Again.

Michaelsons förra album Everybody var förmodligen hennes bästa så här långt.

Hur låter hon? Tja, som Heather Nova om Heather Nova hade utvecklats i önskvärd riktning.

Mogen popmusik, är en annan beteckning.

tisdag 15 november 2011

Omslaget till The Girl With The Dragon Tattoo

Jag tycker ju Trent Reznor gått in i dimman lite sedan han släppte Nine Inch Nails för att i stället koncentrera sig på How To Destroy Angels och filmmusik tillsammans med Atticus Ross.

Det återstår att se om soundtracket till The Girl With The Dragon Tattoo, filmatiseringen av Stieg Larssons roman, är bättre än soundtracket till The Social Network, som i alla fall lämnade mig helt likgiltig.

Skivan har åtminstone ett snyggt omslag.

The Girl With The Dragon Tattoo har premiär 21 december. 2 december har Trent Reznor lovat mer information om soundtracket, förmodligen exempelvis releasedatum.

måndag 14 november 2011

Förhandslyssna på Kate Bushs nya skiva

Kate Bush släpper sin andra skiva för året 23 november, 50 Words for Snow. Gästartister är bland andra Elton John och Stephen Fry.

NPRs (National Public Radio) utmärkta musiksajt kan du tjuvlyssna på skivan.

"Each song on Snow grows as if from magic beans from the lush ground of the singer-songwriter's keyboard parts", skriver NPR.

Well, quite.

söndag 13 november 2011

Ny skiva av Ani DiFranco

16 januari släpper Ani DiFranco sitt 17:e studioalbum, Which Side Are You On?, döpt efter Florence Reese-sången som Pete Seeger gjort känd. Seeger gästar också DiFrancos skiva.

Det är tre år sedan Red Letter Year, hennes förra studioalbum. Det är det längsta uppehållet den extremt produktiva artisten gjort mellan skivor.

"I guess I’ve been pushing my own boundaries of politics and art", säger DiFranco i en kommentar om skivan.

lördag 12 november 2011

Som väntat: Black Sabbath återförenas

Det var rätt uppenbart att Tony Iommis försök till dementi var halvhjärtad och full av hål. På fredagen kom också bekräftelsen: Black Sabbath återförenas.

Det blir en ny skiva, producerad av Rick Rubin, som ofta kallas in när gamla stötar ska revitalisera sin karriär. "He phoned us every five minutes", kommenterar Tony Iommi enligt Rolling Stone. Skivan kommer först hösten 2012.

Det blir även en turné, bland annat som huvudband vid Download-festivalen 10 juni. Detta blir startskottet för en världsturné.

torsdag 10 november 2011

Trist av Lethem

Essäsamlingar är bara tjafs. Det handlar enbart om att tjäna pengar genom att smälla ihop gamla texter i ett paket och hoppas på det bästa.

Därför är det trist att Jonathan Lethems uppföljare till den mycket bra romanen Chronic City blir essäsamlingen The Ecstasy of Influence.

Köp den inte. Stjäl den inte. Glöm att den finns.

onsdag 9 november 2011

Brooke Waggoner börjar spela in ny skiva

Det är mer än två år sedan Brooke Waggoner släppte Go Easy Little Doves, hennes andra album. Sedan dess har det kommit en dvd samt några "B-sidor" via Itunes.

Jag trodde ju stenhårt att hon skulle börja nå en bredare publik, men så har knappast skett.

Nu börjar hon spela in sin tredje skiva. Om du vill ha uppdateringar från studioarbetet kan du mejla new record updates (i ämnesraden) till adressen info@brookewaggoner.com

måndag 7 november 2011

Craig Finn berättar om soloalbum - och tar bort låtar från Soundcloud

Här skrev jag att det gick att lyssna på Craig Finns nya låtar på Soundcloud. Det gäller inte längre, de låtarna har tagits bort.

Nu avslöjar Finn att soloskivan heter Clear Heart Full Eyes och innehåller elva spår. Skivan släpps 24 januari och låtlistan ser ut så här:

1. Apollo Bay
2. When No One's Watching
3. No Future
4. New Friend Jesus
5. Jackson
6. Terrified Eyes
7. Western Pier
8. Honolulu Blues
9. Rented Room
10. Balcony
11. Not Much Left Of Us

söndag 6 november 2011

Springsteen spelade maratonkonsert



Bruce Springsteen
spelade på torsdag och fredagen i Pittsburgh tillsammans med Joe Gruschecky and The Houserockers.

Att döma av Rolling Stones extatiska hyllningsartikel så var det hela fantastiskt. 3,5 timme, fyllt med många, många överraskningar, bland annat Incident on 57th Street, för första gången på akustisk gitarr. (Se Youtube-klippet ovan.)

"We'll be seeing ya", sade Springsteen när han gick av scenen. Kanske en världsturné?

lördag 5 november 2011

Dags för nya sammanhang för Dylan?

Om du besökt Globen när Bob Dylan spelar, vet du vad som väntar. Han spelar ett antal förväntade låtar, slänger in några överraskningar och låter som en kraxande kråka medan han tutar i sitt munspel eller hamrar på sin orgel.

Hade Dylan varit någon annan än Dylan hade ingen accepterat detta. Men av någon anledning fylls Globen varje gång.

Jag är ju svag för Dylan, så jag tycker för det mesta att det är skoj. Men på fredagskvällen var han nog mer tålamodsprövande än vanligt. Till det kommer att förartisten Mark Knopfler - som jag verkligen beundrar som skivartist - nästan hade ännu svårare att göra sig gällande i Globens charmlösa miljö (med uselt ljud under större delen av konserten).

För Dylans del vore det kanske bäst att avsluta sin Neverending Tour, för att göra något annat. Exempelvis lägga av helt eller hitta ett annat band, andra sammanhang.

fredag 4 november 2011

Lyssna på Craig Finns solosingel

The Hold Steadys sångare Craig Finn släpper 25 november sin första solosingel.

Redan nu finns Honolulu Blues ("A-sidan") och Rented Room ("B-sidan") att lyssna på via Soundcloud. Finns solomaterial låter intill förväxling likt det som The Hold Steady pysslar med.

En fullängdskiva kommer uppenbarligen nästa år.

torsdag 3 november 2011

Magiskt! x 2

Är fortfarande i ett rus efter konserten i går.

Trots att de inte sjöng några låtar från debuten (eller andra skivan, om man räknar med Jukin' som den första versionen av bandet gjorde).

onsdag 2 november 2011

Magiskt!

Om jag hade haft en bättre kamera på min Iphone hade Cheryl Bentyne (längst till vänster) och de övriga medlemmarna i Manhattan Transfer och New York Voices synts bättre...

Manhattan Transfer och New York Voices gjorde hur som helst sitt bästa för att välta Filadelfiakyrkan i kväll, med en sedvanligt rivig version av Birdland som självklar höjdpunkt.

New York Voices var ofina nog att nästan - men bara nästan - stjäla showen från sina mer seniora kollegor.

Kanske var Manhattan Transfer liiiiite mer blasé, men naturligtvis kan ingen stjäla showen från dem, om de bara anstränger sig det minsta.

Magiskt!

tisdag 1 november 2011

Mest spelade i oktober

Jag har ju glömt att summera vilka låtar som snurrat flitigast i min Ipod under oktober månad. Det var dessa:

1. Rubberband Girl, Kate Bush
2. Share The Moon, Indigo Girls
3. Waitin' On The Sky, Steve Earle
4. Raised All Wrong, Jim Bryson & The Weakerthans
5. Gammal Dodge, Ulf Lundell
6. Jag och Bosse Lidén, Cornelis Vreeswijk
7. Jag klarar mig ändå, Kajsa Grytt
8. The Hand That Feeds, Nine Inch Nails
9. The City, Patrick Wolf
10. The Queen Is Dead, The Smiths

Tjuvlyssna på Laura Veirs barnskiva

Artister som gör barnskivor försöker i tio av tio fall komma undan lätt. Jaja, barn är så okritiska.

Jag vet ännu inte om Laura Veirs försöker göra likadant med Tumble Bee - jag har inte lyssnat än - men hon är väl en av de få artister som kanske faktiskt skulle kunna göra en bra barnskiva.

Här hos NPR kan du tjuvlyssna på skivan som släpps 8 november.