måndag 31 januari 2011

Ny samlingsskiva med JJ Cale

Konstiga samlingsskivor finns det gott om. JJ Cale släpper den 7 februari skivan The Silvertone Years, en samlingsskiva som hämtar sitt material från de enda två skivor som han gav ut på skivbolaget Silvertone - Travel Log och Number 10.

Konstigast av allt är att samlingsskivan innehåller varenda låt från dessa två skivor, utom en... Digital Blues från Number 10 får av någon anledning inte vara med.

När JJ Cales webbsajt meddelar nyheten om samlingsskivan tillägger de lakoniskt:

"At this time, JJ does not have any tour plans."

lördag 29 januari 2011

Paranoia i vardagen

Magnus Dahlströms nya roman, hans första på 15 år, följer tre personer i den offentliga sektorns tjänst - en läkare, en polis och en socialsekreterare.

Samtliga tre verkar kombinera nit i sitt yrkesliv med en släng av förföljelsemani. Även de närmaste relationerna är präglade av misstro och främlingskap.

Trots att texten är noggrann och långsam - många, ofta upprepade beskrivningar av kontors- och hemmiljöer - så ligger det en konstant spänning i skildringen. Huvudpersonerna verkar märkligt känslokalla och totalt uppfyllda av att agera mot sina, kanske imaginära, fiender.

Slutet på Spådom knyter ihop den första och den sista berättelsen, utan att för den skull göra någonting klarare.

torsdag 27 januari 2011

Kiss släpper nytt album

Kiss släpper sitt 20:e studioalbum i slutet av året. Till Backstageaxxess.com, som refereras av NME, säger gitarristen Tommy Thayer att bandet går in i studion i mars.

Processen verkar se ut på samma sätt som med föregångaren Sonic Boom som kom ut i fjol: Bandet skriver låtarna helt själva, utan extern medverkan. Paul Stanley sitter i producentstolen.

tisdag 25 januari 2011

Van Halen har påbörjat inspelningar

För första gången på 27 år spelar Van Halen in en skiva med originalsångaren David Lee Roth. Det verkar musikmagasinen i USA vara överens om.

Allting bygger på producenten John Shanks twittrande ("here we go kids... vh").

Som Rolling Stone påpekar innebär dock detta inte en fullskalig återförening av bandet, eftersom originalbasisten Michael Anthony inte verkar vara välkommen i gänget.

måndag 24 januari 2011

Ny skiva och bok av Steve Earle

Steve Earle slår två flugor i en smäll och döper sin kommande skiva och bok till samma sak, I'll Never Get Out of This World Alive.

Inte oväntat - med den titeln - är ämnet livets förgänglighet. Skivan kommer ut först, 26 april, medan boken släpps 12 maj.

Till Billboard säger Steve Earle att det är "oavsiktligt" att skivan låter mer country än vad hans skivor gjort på länge.

Producent är T-Bone Burnett som lyckas med det mesta han företar sig.

lördag 22 januari 2011

Ronny Carlsson gör comeback?

Det har ryktats om en comeback av Ronny Carlsson, sångaren från Rockamöllan och Onna Taas Band. På nätforum sägs det att Ronny sitter och skriver låtar hemma i Simrishamn.

De två nämnda banden var före min tid, men jag gillade Ronny Carlssons soloskivor, bland andra Reserverat och Nattljus.

80-talsskivorna är tyvärr utgångna sedan länge, även om ett eller annat slitet exemplar kan hittas på Tradera, till exempel.

Det senaste livstecknet från Carlsson kom faktiskt så sent som 1996, Kom bara förbi. Samlingsskivan Minnesläckor 1980-1985 (bilden) kom ut samma år. Bägge dessa finns att köpa, se länkarna.

torsdag 20 januari 2011

Hellre musik än böcker från Bob Dylan

Okej, Bob Dylan fyller 70 i år. Det är en aktningsvärd ålder.

Men jag skulle föredra att han fortsätter att ägna sig åt musik, snarare än att skriva böcker.

Nu sägs Dylan ha tecknat ett avtal på sex böcker, vilket innebär två nya volymer av Chronicles-memoarerna, plus fyra ytterligare böcker.

(Reuters verkar tro att redan utgivna Chronicles Vol. 1 ingår i sexboksavtalet, för de får det bara till tre ytterligare böcker, utöver memoarerna.)

tisdag 18 januari 2011

"Sannolikt" att Kate Bush släpper ny musik under 2011

En talesperson för Kate Bush har medgett att det är "sannolikt" att hon släpper ny musik i år. Om detta betyder en ny fullängdsskiva står dock skrivet i stjärnorna.

Det är sex år sedan Bushs senaste skiva, Aerial, släpptes. 2007 hade hon låten Lyra på soundtracket till The Golden Compass.

måndag 17 januari 2011

Stevie Nicks är bäst

Sedan nyheten om Stevie Nicks första soloskiva på tio år kom (se nedan), har jag befunnit mig i en dimma av gamla Nicks- och Fleetwood Mac-skivor.

Plötsligt slår det mig; det är Stevie Nicks som skrivit de bästa Fleetwood Mac-låtarna. Överlägset.

Lindsey Buckingham och Christine McVie har förvisso också skrivit bra låtar, men de där riktigt omistliga bidragen är Stevie Nicks.

Go Your Own Way eller Big Love skulle jag aldrig ta med mig till en öde ö, men däremot Landslide, Rhiannon, Dreams, Gold Dust Woman, Sara, Storms, Seven Wonders...

För att inte tala om senaste Fleetwood Mac-skivan Say You Will där Stevie Nicks bidrar med de två överlägset bästa låtarna, Thrown Down och titelspåret.

fredag 14 januari 2011

Stevie Nicks första soloskiva på tio år



Den 3 maj släpper Stevie Nicks skivan In Your Dreams. Det är hennes första soloskiva sedan 2001 års utmärkta Trouble In Shangri-La. (2003 var hon, självfallet, delaktig i Fleetwood Macs lika utmärkta album Say You Will.)

Youtube-klippet ovan, Secret Love, är ett smakprov från nya skivan. Om du här förbeställer In Your Dreams får du Secret Love som nedladdning alldeles omedelbart.

torsdag 13 januari 2011

Dan Hylanders första skiva sedan 1994

Den 16 mars släpper Dan Hylander sin första skiva på 17 år. Den försenade mannen är den lämpliga titeln.

I morgon, fredag 14 januari, presenteras ett smakprov från singeln Förr var det värre än nu på Dan Hylanders Facebooksida.

Det blir även turné, som den 10 maj når Stockholm och Södra teatern.

Ett tag var Dan Hylander och Raj Montana Band det hetaste som den svenska musikscenen kunde erbjuda. Men när 80-talet försvann, så gled också Dan Hylander långsamt bort mot horisonten...

onsdag 12 januari 2011

The Hold Steady släpper liveinspelning

Den 18 januari släpper The Hold Steady en liveinspelning från Applebutiken på nedre Manhattan.

Inspelningen, med åtta låtar, säljs exklusivt via Itunes, rapporterar Pitchfork, som dessutom kan berätta att The Hold Steady bidrar med en låt till filmsoundtracket The Dilemma.

tisdag 11 januari 2011

Ulf Lundell ställer in vårturnén

Tyvärr ställer Ulf Lundell in hela sin vårturné på grund av sjukdom. Det meddelar bokningsbolaget Live Nation på sin hemsida, vilket bland annat kommenteras i Aftonbladet.

Mer än så vet vi inte. Givetvis blir alla fans oroliga av ett sådant besked. Vi får hoppas på det bästa.

måndag 10 januari 2011

Docent Död-revival

Eftersom januari är en månad fattig på ny musik, brukar jag gräva runt efter allt möjligt i Ipoden. Nu senast har jag fastnat för Docent Döds musik.

Jag är annars en stor anhängare av de senare årgångarna av Docenterna, men även de tidiga skivorna under Docent Död-namnet är briljanta.

Det skulle gå att säga att EP:n Docent Död låter daterad, liksom debutfullängdaren med samma namn. Men jag skulle vilja hävda att den autentiska ljudbilden - klockrent i skarven mellan punkens 70-tal och glitterpopens 80-tal - är en stor del av behållningen.

När Joppe Pihlgren i Chick-e-chack sjunger om att gå ner för Hamngatan så kastas man som lyssnare omedelbart tillbaka till en tid då Stockholm var en samtidigt både oskyldigare och farligare stad.

lördag 8 januari 2011

Underskattat album

När jag summerat ett skivår brukar jag alltid ångra mig. Den skivan skulle ha varit med, den borde inte ha varit med.

2010 års förmodligen mest underskattade skiva - många, många mil från alla årsbästalistor - var Nobody's Daughter av Hole.

Courtney Love hade förhoppningar om att återigen ses som en betydande rockartist. I stället har hon hånats, inte så mycket för skivan som för ett antal odisciplinerade liveuppträdanden.

För vi vet ju att det är olika för män och kvinnor. När Pete Doherty uppträder oberäkneligt så ses den manliga rockmyten fortfarande som beundransvärd. När Courtney Love gör samma sak ses hon som ett patetiskt fruntimmer.

Allt detta har gjort att Nobody's Daughter har hamnat i skymundan. Skivan är ett öppet sår av samma slag som många manliga rockgenier hyllats för genom decennierna. Letter To God är självbekännelse som är rent smärtsam att lyssna på. Vilsenheten i Pacific Coast Highway är lika gripande som någonsin John Lennons primalskrin från tidigt 70-tal.

Visst, det finns ett antal halvslarviga rocklåtar inslängda, men det vore synd att missa diamanterna i den här samlingen sånger.

torsdag 6 januari 2011

Omslaget till Paul Simons nya skiva

12 april verkar vara releasedatumet för Paul Simons nya skiva, So Beautiful Or So What.

Amazon listar det släppdatumet, även om Paulsimon.com fortfarande bara anger "våren 2011".

Omslaget finns i alla fall, som synes till vänster.

Paul Simons webbsajt går det också att få ett gratis smakprov, den utmärkta Getting Ready For Christmas Day.

onsdag 5 januari 2011

Robbie Robertson släpper nytt album

Det här är riktigt stort. Robbie Robertson släpper i april sin första skiva på 13 år.

How To Become Clairvoyant är första skivan för Robertson sedan 1998 års Contact from The Underworld of Redboy.

Steve Winwood, Eric Clapton och - mest överraskande - Trent Reznor är några av gästartisterna på skivan.

Spåret When The Night Was Young kan du tjuvlyssna på här.

(Foto: David Jordan Williams, pressbild)

lördag 1 januari 2011

Mest spelade i december

Föga överraskande var dessa tio låtar de jag lyssnade mest på i min Ipod i december:

1. Raised All Wrong, Jim Bryson & The Weakerthans
2. Wonder-Dummied, Brooke Waggoner
3. Dispossessed, Nellie McKay
4. Paranoia Blues, Paul Simon
5. Atlantiska dyningar, AK von Malmborg
6. Mansions of Los Feliz, Eels
7. The Last Time I Saw Richard, Joni Mitchell
8. It's A Fact, Matt & Kim
9. Vanligt folk, Docenterna
10. Shooting Star, Harper Simon