lördag 3 december 2011

Årets bästa skivor: 9. Night of Hunters, Tori Amos

Tori Amos skiva Night of Hunters har en hel del gemensamt med Lulu av Lou Reed och Metallica. Bägge är pretentiösa projekt som sneglar åt högkulturen, snarare än ned i rockträsket. Där slutar väl likheterna.

Tori Amos har fått Deutsche Grammophon att gå med på att hon spelar in en sångcykel, vars övergripande historia jag inte kunde vara mer ointresserad av.

Det fina med Tori Amos är att hon, sedan Abnormally Attracted To Sin som kom 2009, är tillbaka i den form som gjorde hennes första skivor så lyssningsvärda. Då spelar det egentligen mindre roll vilken form hon väljer för sin musik.

Night of Hunters fungerar, när den är som bäst, på samma sätt som Amos övriga skivor och skapar en nästan magisk, meditativ stämning. Till skillnad från kollegan Kate Bush - som helt gått vilse i snön - så har Tori Amos fortfarande förmågan att skriva hållbara melodier.

Extra plus för att Tori Amos slussar in den kommande generationen, dottern Natashya Hawley och systerdotter Kelsey Dobyns, som bägge bidrar med sånginsatser.

Årets bästa skivor: 10. Lulu, Lou Reed & Metallica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar