fredag 16 december 2011

Årets bästa skivor: 2. So Beautiful Or So What, Paul Simon

Paul Simon har skrivit många klassiska sånger, men när det gäller album är mästerverket Graceland från 1986. Ingenting annat han gjort når upp till de höjderna, inte med Simon & Garfunkel och inte solo.

Inte nog med att Graceland innehöll mängder av excellenta låtar, dessutom var det en banbrytande mix av världsmusikaliska influenser - de dominerande sydafrikanska tongångarna blandades med glada zydecodragspel och vanlig (men genialisk) pop.

Ända sedan dess har vi hoppats på att Simon skall nå upp till Gracelands höjder; det är inte sannolikt att det händer igen.

Vid 70 års ålder har Paul Simon släppt sin bästa skiva sedan underskattade Songs from The Capeman (1997). So Beautiful Or So What är inte riktigt lika otvungen som Simons allra bästa verk - fortfarande finns en känsla av att han ibland krånglar till saker och ting i onödan. Men vi får några av de bästa och vackraste låtarna på många år.

Inledande Getting Ready For Christmas Day är det poppigaste inslaget på skivan, trots det ganska allvarliga textanslaget. The Afterlife handlar om... ja, när protagonisten hamnar i himlen. Love and Hard Times - Gud och Jesus kommer tillbaka till jorden - skulle kunna vara en Art Garfunkel-ballad, om sången spelats in av duon, som alltjämt inte är skrinlagd.

Titelspåret känns nästan lite Graceland-svängigt. Gubben kan än, och vi kan nog hoppas en hel del på Paul Simons sjunde decennium som artist.

Årets bästa skivor: 3. Beauty Queen Sister, Indigo Girls
Årets bästa skivor: 4. Several Shades of Why, J Mascis
Årets bästa skivor: 5. En kvinna under påverkan, Kajsa Grytt
Årets bästa skivor: 6. Lupercalia, Patrick Wolf
Årets bästa skivor: 7. Collapse Into Now, R.E.M.
Årets bästa skivor: 8. Dirty Jeans And Mudslide Hymns, John Hiatt
Årets bästa skivor: 9. Night of Hunters, Tori Amos
Årets bästa skivor: 10. Lulu, Lou Reed & Metallica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar