lördag 25 juni 2011

Columbo död

70-talets fredagsdeckare var alltid en ljuspunkt i tv-tablån. Baretta, Kojak, McCloud, McCoy, Cannon, Rockford och - då blev man alltid besviken - Ellery Queen.

Samtliga serier ovan har en sak gemensamt, de överlevde inte 70-talet (ok, Rockford sändes faktiskt även 1980, men inte därefter.) I backspegeln var dessa tv-serier oskuldsfulla och småputtrigt trevliga, även när det handlade om mord, gänguppgörelser och knark.

På 80-talet kom Spanarna på Hill Street och därefter påbörjades utvecklingen som i dag lett till hur många polisserier som helst, varav de flesta tycks vara CSI-relaterade...

Columbo lyckades överleva 70-talet och sändes totalt i 69 avsnitt i två omgångar, från 1971 till 1978 och sedan - mindre regelbundet - från 1989 ända till 2003.

Till stor del berodde seriens framgångar på att Peter Falk - avliden i torsdags, 23 juni - lyckades förkroppsliga en genialt utformad rollfigur. Kommissarie Columbo var slarvigt klädd i en skrynklig trenchcoat, tuggade på en cigarr, verkade förvirrad och ständigt på efterkälken. De brottslingar han jagade var ofta högt uppe på den sociala stegen och tittade med avsmak på Columbo, som någonting katten hade släpat in.

Men Columbo var envis - en egenskap han delade med Falk - och gav sig inte förrän han ställt alla frågor om alla detaljer. Och slutligen satt bovarna där, bakom lås och bom. I regel utan vare sig handgemäng eller skottlossning. Såvitt jag kan minnas håller Columbo aldrig i ett vapen - men jag kan minnas fel.

Hedra Peter Falks minne genom att titta på ett avsnitt av Columbo - på TV4 Guld kl. 18.40 i kväll.

PS: Som många påpekat blev Monk, spelad av Tony Shalhoub, ett slags 00-talets Columbo. Lika underskattad av sina motståndare och lika fixerad vid detaljer. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar