söndag 31 januari 2010

Hamell On Trial väljer kvantitet

Om allt har gått som det skall, så har Ed Hamell precis skrivit sin 145:e sång på 145 dagar. Den 2 januari hade han i varje fall skrivit 116 sånger på lika många dagar.

En-sång-per-dag-experimentet ska så småningom leda till en skiva kallad 15 of 100. De 15 bästa av de 100 första låtarna plockas ut till en skiva som ska finnas nedladdningsbar från Hamell On Trials webbsida.

I ett mycket underhållande inlägg förklarar Ed Hamell varför han valt denna metod att skriva låtar. Filosofin kan förklaras med en enkel mening: Ya never fucking know.

Låtskrivandet har också haft en terapeutisk funktion, skriver Hamell och förklarar:

"There was a time, and occasionally still, that the 'song a day' thing gave me the will to live. 'Jesus Hamell, pretty dramatic' you might say and possibly justifiably so. Unfortunately, it’s the truth. I was so far out on the edge they had to run cable out there special for me, not that I wanted to watch it."

lördag 30 januari 2010

Oksanen on tour

Jag har precis hämtat Sofi Oksanens nya bok Utrensning på posten. Förväntningarna är höga eftersom den svenska versionen dröjt två år efter det finska originalet.

Utrensning har redan vunnit Finlandiapriset och Runebergpriset och är nominerad (och favorit?) till Nordiska rådets litteraturpris som delas ut 30 mars.

Stalins kossor och Baby Jane är två fascinerande verk. Sofi Oksanen är på Sverigeturné som når Stockholm och Kulturhuset på torsdag 4 februari.

torsdag 28 januari 2010

Nytt album från John Hiatt

Den 3 mars släpps John Hiatts nya skiva The Open Road. Elva nya låtar som mestadels handlar om livet på vägarna, om man ska tro texten på Hiatts hemsida.

Jag hoppas på ett lyft från mannen som gjorde en av 00-talets bästa skivor. Förra skivan Same Old Man var en rätt trött uppvisning.

Det är ytterst sannolikt att stockholmarna får smakprov från nya skivan när John Hiatt, tillsammans med Lyle Lovett, gästar Cirkus den 8 februari.

onsdag 27 januari 2010

Paul Weller återförenas med Bruce Foxton

Paul Wellers kommande album Wake Up The Nation har en politisk udd.

"We've got to reclaim our heritage and our culture. Claim it back from the fucking politicians and the establishment", säger Paul Weller enligt NME.

En annan stor nyhet är att Paul Weller spelar tillsammans med förre The Jam-basisten Bruce Foxton för första gången sedan 1982, på spåret Fast Car Slow Traffic. ELO-trummisen Bev Bevan är en annan, minst sagt oväntad gäst på skivan.

Skivan har 14 låtar och släpps den 12 april.

Bok och skiva från Lundell

För första gången släpper Ulf Lundell ett soundtrack till en av sina böcker. En öppen vinter är prosalyriska texter "om kärlek och liv, lycka och sorg, drömmar, rädslor och besvikelser - och döden litegrann", enligt förlaget Wahlström & Widstrand.

Elva nyskrivna låtar följer med som soundtrack och ska komplettera och förstärka det skrivna. En öppen vinter släpps 8 april.

tisdag 26 januari 2010

The Smashing Pumpkins jätteprojekt

Jag har helt glömt att kommentera The Smashing Pumpkins jätteprojekt Teargarden By Kaleidoscope. Albumet är tänkt att omfatta 44 låtar. Var och en av låtarna släpps gratis via nätet, en i taget. Hittills har två låtar släppts, A Song for A Son och Widow Wake My Mind. Bägge med ett visst zeppelinskt stuk.

När fyra låtar släppts kommer en EP att släppas, i fysiskt och digitalt format. När alla 44 låtarna släppts samlas alla EP-skivor i en box.

Det går alltid att diskutera om ett sådant här mastodontprojekt är beundransvärt eller dåraktigt. Det går inte att argumentera med musiken, A Song for A Son och Widow Wake My Mind, är bland det vassaste Billy Corgan gjort.

lördag 23 januari 2010

Olika bud om U2:s nästa album

Först sades det att U2:s nästa album skulle heta Songs of Ascent och bestå av överblivet material från No Line On The Horizon. Nu säger The Edge till Entertainment Weekly att bandet börjat spela in helt nya låtar. Några av arrangemangen är väldigt traditionella, "almost folk".

"We are working on a lot of new songs. Some of them are really, really happy. We’re convinced that we have something really special", säger The Edge till tidningen.

Det kan till och med bli tal om att släppa skivan innan U2 återigen ger sig ut på turné. Första konserten äger rum 6 juni i Anaheim.

fredag 22 januari 2010

Veckans kulturupplevelse

Det har varit tunt med kulturupplevelser i veckan, om man undantar läsande av morgontidningarnas kulturbilagor. Ibland önskar jag att jag kunde ha DN- och Svenskanprenumerationer som bara innehöll kulturbilagorna. Jag skulle också vilja kunna köpa bara kultursidorna ur kvällspressen. Men när det gäller kvällspressen skulle jag nog sakna sportsidorna.

I helgen som gick började jag läsa Bruno K. Öijers Samlade dikter, den upplaga som kom 1993. (Den senaste Samlade dikter kom 2004.)

Öijers första diktsamlingar från 1973 och framåt är rent elektriska. Inte undra på att han fick ett rockstjärnegenombrott, som lett till flera turnér, senast i fjol.

Jag vet för lite om poesi för att dra paralleller med andra diktare. Det är väl bara att konstatera att Öijers språk känns levande, fräckt, spänstigt, rockigt.

tisdag 19 januari 2010

Hole-såpan går vidare

Courtney Love har bestämt att det är hon som är Hole. Nya skivan Nobody's Daughter blir under bandnamnet, trots att gitarristen Eric Erlandson och basisten Melissa auf der Maur har protesterat. De har inte bjudits in till en återförening, utan nu består bandet av Love och Micko Larkin.

Det spekuleras i att Eric Erlandson och Courtney Love gjort upp ekonomiskt och att det är därför Erlandson inte sagt något i ämnet på ett tag.

Melissa auf der Maur har egenintresse i att söka konflikt med Courtney Love, eftersom auf der Maur släpper sin andra soloskiva, Out of Our Minds, den 16 mars. Vad funkar bättre för att få publicitet än en gammaldags catfight?

Nobody's Daughter har inget releasedatum ännu, men eftersom Hole har livedatum spikade i London (17 februari), Milano (19 februari) och Amsterdam (21 februari) så är skivan säkert inte alltför långt borta.

söndag 17 januari 2010

Fin inledning på 2010

July Flame är ett av de där albumen jag egentligen vill behålla som en hemlighet för mig själv. "Det är ingen annan som förstår vilken finess den här musiken har", tänker jag.

Det är ju inte sant. Sanningen är att Laura Veirs förmodligen får ett minigenombrott nu. (Fast svenskarna verkar inte ha upptäckt henne, July Flame finns inte med bland de 200 mest sålda albumen på Itunes.)

Kommersiell framgång i singer-songwriter-genren handlar i regel om att kunna leva på musiken och ha pengar nog att turnera och spela in en ny skiva.

Laura Veirs röst kan låta kall de första gångerna man hör den, men de enkla, varma arrangemangen och de finurliga melodierna drar in lyssnaren. Det hela är väldigt känsligt, inte alls i takt med tiden som kräver högre, större, mer hela tiden.

July Flame är kort sagt en fristad från allt som är dåligt i dagens musik.

fredag 15 januari 2010

Dixie Chicks blir Court Yard Hounds

Det dröjde bara någon dag efter CMT.coms nyhet om att Martie Maguire och Emily Robison skulle spela in en skiva, så bekräftar Billboard att det sker under bandnamnet Court Yard Hounds.

Den tredje Dixie Chicks-medlemmen Natalie Maines sägs vara på "indefinite hiatus" och kommer inte att medverka.

Court Yard Hounds hittills icke namngivna skiva släpps i maj. Genren sägs vara "intim pop-folk".

torsdag 14 januari 2010

Döda män säljer fortfarande

Den 26 februari släpps ännu ett postumt album av Johnny Cash. American VI: Ain't No Grave sägs vara den sista utgåvan i den serie album, American Recordings, som producerades av Rick Rubin. Sångerna ska ha spelats in efter att Johnny Cashs hustru June Carter Cash avlidit. Bara fyra månader senare, 12 september 2003, gick Johnny Cash själv bort.

Även i Jimi Hendrix fall har tämligen många inspelningar släppts postumt. Nu är det dags igen, när Valleys of Neptune släpps den 9 mars. "Brand new completely unreleased studio album", heter det på Jimi-Hendrix.com. Det är väl en beskrivning som kan ifrågasättas av flera skäl... bland annat att några av sångerna bara är nya versioner av tidigare kända sånger, som Stone Free och Fire.

tisdag 12 januari 2010

Dixie Chicks-systrar på väg med ny skiva

Systrarna Martie Maguire och Emily Robison, två tredjedelar av Dixie Chicks, ska släppa en skiva tillsammans i år, enligt CMT.com.

Det betyder dock inte att sångerskan Natalie Maines har fått sparken från Dixie Chicks. Enligt Natalie Maines far Lloyd är bandet fortfarande tillsammans och har gjort vissa inspelningar relativt nyligen, även om ingen ny skiva med bandet finns planerad.

Dixie Chicks senaste skiva Taking The Long Way kom 2006.

måndag 11 januari 2010

Peter Gabriel skjuter upp

Rubriken ovan syftar inte på att Peter Gabriel skulle vara sprutnarkoman. I stället menar jag att han skjuter upp sin riktiga uppföljare till albumet Up från 2002. Sedan dess har Peter Gabriel kommit med ett filmsoundtrack, en samlingsskiva och projektalbumet Big Blue Ball.

Den 17 februari släpps Scratch My Back, ett album fyllt med covers i orkestrerade versioner. Jag hävdar att det på förhand mest intressanta med skivan är att gamle demonproducenten Bob Ezrin (Pink Floyd, Kiss, Lou Reed etc.) rattat studioarbetet.

Jag har personligen ingen större lust att höra Peter Gabriel sjunga Radiohead, David Bowie, Regina Spektor eller Neil Young. Men jag ser med skräckblandad förtjusning fram emot att höra honom sjunga Randy Newmans I Think It's Going To Rain Today. Någonting säger mig att en av mina absoluta favoritlåtar kommer att vara ödelagd efter den upplevelsen.

Peter Gabriels nästa riktiga album, med nytt material, sägs heta I/O (som står för Input/Output) och kan släppas så sent som senare i år. Men fan trot.

lördag 9 januari 2010

Intelligent, vuxen popmusik

De svenska artister jag gillar är i regel gamla gubbar och tanter som debuterade på 60- eller 70-talen. Begreppet "nutida svensk musik" får mig att famla efter Cipramilburken.

Därför blir jag glad när hör AK von Malmborgs skiva Vår tids rädsla för AK von Malmborg, som kom ut i början av december. Till en början var jag skeptisk, eftersom hennes förra skiva Return to NY, som gjordes med konstellationen Ak-Momo, var fullständigt olyssningsbar. Något slags prettopop som jag glömde omedelbart när jag lyssnat på den. Typ Jenny Wilson, lika olyssningsbar.

Vår tids rädsla för AK von Malmborg har fått bitvis goda recensioner. Musikrecensenterna är dock så in i helvete lata att de jämför von Malmborg med Kate Bush. Jag hittar ingenting som liknar Kate Bush på den här skivan. Okej då, om du håller en pistol mot mitt huvud så låter väl Frosten tiger som något som Bush gjort på yngre dagar. Men i övrigt, nä. (Vad har förresten Kate Bush gjort för ont för att ständigt dras fram som jämförelseobjekt med alla möjliga artister? Det är som om alla manliga artister skulle jämföras med Bob Dylan, oavsett om de spelar indiepop eller heavy metal.)

AK von Malmborg borde få stå på egna ben. Det behövs inga jämförelser med andra artister. Vår tids rädsla för AK von Malmborg är intelligent, vuxen popmusik som har potential att växa ytterligare.

PS: Mitt enda minus: Varför en duett med Olle Ljungström? Den jönsen har förstört många skivor. Varför måste kvinnliga artister alltid ha så dåligt självförtroende att de måste duetta med en gubbe? AK von Malmborg borde stängt studiodörren och tvingat Olle att vända hem med svansen mellan benen. DS

fredag 8 januari 2010

Nytt från Steely Dan

Donald Fagen och Walter Becker "keep tossing around ideas for another Steely Dan album", enligt en intervju med Cleveland Plain Dealer.

Men först blir det en soloskiva från Donald Fagen. Uppenbarligen inte i samma anda som trilogin The Nightfly (1982), Kamakiriad (1993) och Morph The Cat (2006).

“This will be something lighter, just a one-off", säger Donald Fagen.

Inspelningarna börjar i vår.

onsdag 6 januari 2010

Bäst i hela världen



Medan vi väntar på att den stora boxen med Joni Mitchell - förhoppningsvis - släpps i år kan vi lyssna på när hon sjunger Chelsea Morning, från Clouds.

Ursprungligen var boxen - med fyra cd och en dvd - tänkt att släppas via Rhino redan i november. Över 85 låtar, varav flera outgivna låtar och alternativa versioner har utlovats. Just nu finns inget officiellt releasedatum.

Varje musikälskare som inte äger Joni Mitchells samlade verk måste vara galen.

måndag 4 januari 2010

Livstecken från The The


På söndagen aviserade Matt Johnson första delen av Radio Cineola, ett nytt webbradioprogram med förhandslyssning på nytt material från The The (och även gammalt, tidigare outgivet material).

Januari månads utgåva av programmet bjuder bland annat på smakprov från det kommande soundtracket till filmen Tony.

Radio Cineola ska sändas på Thethe.com varje månad. En premiumutgåva av programmet kan köpas, medan delar av programmet kan höras gratis.

söndag 3 januari 2010

Fry släpper memoaruppföljare

2010 kommer en uppföljare till första delen av Stephen Frys memoarer. Multitalangen Fry är som bekant inte bara skådespelare, regissör, programledare och manusförfattare. Han skriver också böcker bättre än de flesta. Moab Is My Washpot, som del ett av memoarerna heter, är enormt underhållande. Liksom Frys fyra romaner.

Stephen Fry meddelar nu via sin blogg att han stänger ute omvärlden för att avsluta manus till del två av memoarerna. Förläggaren ska ha manus senast i april.

fredag 1 januari 2010

Topplistan för december

I december lyssnade jag oftast på dessa låtar i min Ipod:

1. Femmes, Brooke Waggoner
2. Digging For Your Dream, Indigo Girls
3. Get Lucky, Mark Knopfler
4. Sequestered In Memphis, The Hold Steady
5. Frozen Heart, Emily Jane White
6. I Was Thinking I Could Clean Up For Christmas, Aimee Mann
7. Metal Heart, Cat Power
8. The Very Thought of You, Nellie McKay
9. Fairytale of New York, The Pogues
10. Train Across Ukraine, Golem!