måndag 15 november 2010

Waits släpper 78-varvare

Tom Waits släpper på fredag 19 november en 78-varvare (!) tillsammans med Preservation Hall Jazz Band. Låten heter Tootie Ma Is A Big Fine Thing.

Eftersom till och med Tom Waits begriper att ett sådant skivsläpp skulle vara meningslöst utan lite draghjälp från nya medier så finns det en Youtube-video...

3 kommentarer:

 1. Otroligt coolt! Och en bra låt var det. Annars handlar väl 78-varvare mest om en svunnen epok med massor av bra musik från förr. Och jag har börjat förstå att det finns mer att hämta ur de gamla skivorna än vad jag trodde. Det handlar om att ha rätt pickup, med nål som är anpassad för de bredare spåren, och förstärkeri som korrigerar frekvenskurvan korrekt (ej RIAA).

  SvaraRadera
 2. Bara etiketterna är värda uppmärksamhet! Om inte RIIA-ekvalisering, vad gäller då?

  SvaraRadera
 3. RIAA-kurvan togs fram för att man skulle kunna sänka basen för att få smalare spår på EP/LP. När man spelar upp skivor via en vanlig förstärkare får man alltså en viss bashöjning. Men till saken hör att även under 78-epoken var ljudteknikerna mycket försiktiga med kraftiga basljud. Blev basen för kraftig var det risk att tagningen inte godkändes eftersom slitaget skulle bli för stort med den kraftiga amplituden i spåret. Summa summarum: stenkakor låter nästan alltid bättre uppspelade med RIAA än utan.

  Stefan

  SvaraRadera