torsdag 8 juli 2010

Nytt album av Liz Phair

En gång i tiden var Liz Phair "the next big thing" i musikvärlden. Phair sågs som fräck och framåt, en självständig kvinna som svor och stod längst fram på scenen.

1993 års debut Exile In Guyville och uppföljaren Whip-Smart, som kom året efter, blev båda guldskivor i USA. De följande tio åren kom ytterligare tre skivor, som aldrig sålde särskilt bra.

Nu har det gått fem år sedan Somebody's Miracle. Därför är det lite otippat att Liz Phair i lördags släppte en ny skiva, Funstyle, via sin egen webbsajt. Något skivbolag verkar över huvud taget inte inblandat.

Faktum är att skivan till stor del verkar handla just om Liz Phairs svårigheter att överleva ekonomiskt som artist. Kanske tjänar Liz Phair mer på att sälja skivan själv för 5,99 dollar, i stället för att sälja den via ett skivbolag?

Musiken känns lite desperat och knäpp, men är just därför en frisk fläkt. (Pitchfork kallar skivan "batshit weird".) Dessutom får jag en anledning att bli lite 90-talsnostalgisk genom att plocka fram de tre första skivorna igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar