söndag 2 maj 2010

Intet nytt i historien om Palmemordet

Det är klart att det inte finns några nya, avgörande pusselbitar som kan avslöja om Christer Pettersson verkligen mördade Olof Palme. Även om mordvapnet hittas, så är det frågan om gåtan löses.

Hans Hederberg, som skrivit Offret & gärningsmannen, är - i likhet med många andra - övertygad om att Christer Pettersson mördade Palme. Jag tycker inte att boken lyckas förmedla denna övertygelse.

Texten om Olof Palme tillför inga nyheter, utom möjligtvis att Hederberg lyfter fram att Palme hade ett förhållande med journalisten Marianne Höök.

Texten om Christer Pettersson innehåller beskrivningar av de stora sinnesundersökningar som Pettersson genomgick. I övrigt försöker Hederberg leda i bevis att det var Petterssons relation med bombmannen Lars Tingström som fick denne att, på impuls, mörda Palme.

De som ifrågasätter Pettersson som Palmemördare, till exempel kriminologen Leif GW Persson, brukar peka på att Pettersson aldrig tidigare använt skjutvapen. Hederberg skriver själv att Christer Pettersson slutat bära knivar och andra stickvapen, eftersom han blir "tokig när (han) dricker".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar