söndag 13 december 2009

Årets bästa skivor: 3. Buffy Sainte-Marie, Running For The Drum

Running For The Drum är Buffy Sainte-Maries första skiva med nytt material på 17 år och första skivan, oräknat nyutgåvor och samlingar, sedan 1996.

Hon har inte bleknat med åren, utan ryter till med samma ilska som förr, mot exploatering av naturen och undanknuffandet av ursprungsbefolkningen.

Running For The Drum visar Buffy Sainte-Maries alla talanger som sångerska, musiker och låtskrivare. Den gamla favoriten Little Wheel Spin and Spin samsas med bluesgung, jazz och allsångsballader. Inte för inte vann hon en Oscar för Up Where We Belong, som Jennifer Warnes och Joe Cocker spelade in. Easy Like The Snow Falls Down, Still This Love Goes On och Too Much Is Never Enough är ballader i samma stil.

Jag får lite samma känsla som när Joni Mitchell gjorde comeback med Shine här om året. Buffy Sainte-Marie är lite mer publikfriande, lite mer öppen för att bejaka bilden av kvinnan med akustisk gitarr som sjunger lägereldssånger. Det hindrar inte att hennes integritet är fullständigt orubbad. Lyssna på den gamla favoriten Universal Soldier - ej med på den här skivan - så får du fullständigt uppdaterad kritik av Barack Obamas krig i Irak och Afghanistan.

Buffy Sainte-Marie lär inte bjudas in till Vita huset i första taget. Tvärtom håller nog CIA fortfarande en fil uppdaterad.

Årets bästa skivor: 4. J.J. Cale, Roll On
Årets bästa skivor: 5. Nellie McKay, Normal As Blueberry Pie
Årets bästa skivor: 6. Tori Amos, Abnormally Attracted To Sin
Årets bästa skivor: 7. Mark Knopfler, Get Lucky
Årets bästa skivor: 8. Yusuf, Roadsinger
Årets bästa skivor: 9. Golem! Citizen Boris
Årets bästa skivor: 10. Ace Frehley, Anomaly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar